Local

Caminul Laminorului, din nou pe intuneric

Iulia Crețu
4 iul 2005 628 vizualizări
Din cauza datoriilor de peste 100 de milioane de lei la curent electric, locatarii blocului social au fost debransati iarasi de la electricitate. Aproape o saptamina, locatarii au fost nevoiti sa stea la luminare. Pentru ca le era urit pe intuneric, oamenii au facut un foc de tabara.

Conditiile de locuit de la Caminul Laminorului, in prezent aflat in "grija" Consiliului Judetean, sint binecunoscute cititorilor nostri. Faptul ca nimeni nu raspunde de familiile nevoiase, care traiesc intr-o mizerie greu de descris pentru secolul al XXI-lea, nu mai este un secret. Sa stai intr-o camaruta de doar 21 de metri patrati fara apa calda, uneori si fara apa rece, cu igrasie si sobolani a devenit pentru cei din caminul de nefamilisti o obisnuinta. Dar atunci cind iti taie si lumina si te lasa sa stai la luminare, fara frigider, televizor, fara resou sau plita la care sa gatesti, atunci chiar te intrebi daca nu cumva ajungem la epoca preistorica. In blocul din Cartierul Sud locuiesc aproape 150 de persoane, multe familii cu probleme sociale, cu batrini paralizati la pat si copii bolnavi, a caror unica vina este aceea ca nu dispun de bani destui pentru a se muta intr-o casa decenta. "Luni seara, pe la orele 10.00-11.00, au venit si ne-au taiat lumina. Sint datorii mari, de 103 milioane de lei, din care am mai platit. Unii locatari sint cu facturile la zi insa, altii nu au cu ce sa le achite, sint saraci. Acestia nu beneficiaza nici macar de un ajutor social, doar de niste mincare de la cantina. Cu ce sa plateasca? Ei consuma si cel mai mult, cam 800 de kilowatti pe luna, pentru ca au plite electrice si resouri vechi, care consuma exagerat de mult curent. Din cauza lor suferim si noi si stam pe intuneric. S-a propus sa se faca o reesalonare, sa-i debranseze numai pe cei cu datorii foarte mari, dar nu am primit nici un raspuns. Au spus ca vin si ne dau drumul la curent electric, dar cine stie pina cind? Nici chitantele pe care ni le dau nu prea stiu cit sint de valabile, pentru ca nu au stampila. Ceea ce ne trebuie noua este un administrator permanent care sa raspunda de noi si sa ne reprezinte cu adevarat, pentru ca vechiul nostru administrator nu doreste sa mai stie de noi", ne-a spus Ginel Hornea, un locatar al Caminului Laminorul.


Frigider pe post de mobila


Pentru a nu fi nevoiti sa stea pe intuneric in camere, cei mai multi dintre locatarii Caminului Laminorul au ales sa iasa joi seara in fata blocului si sa faca un foc de tabara din placaje si cartoane. Pina ce si politistii au vazut "isprava" nefamilistilor si s-au amuzat de situatia nu tocmai comica a acestora. "Au venit si doi politisti si se uitau la focul facut de noi in fata scarii. Ne-au intrebat daca nu ne-a dat drumul la lumina si au plecat", ne-a povestit Ginel Hornea. Pentru ca nu au avut curent electric timp de patru zile, locatarii au renuntat si la frigidere, pe care le-au dezghetat, iar mincarea au dus-o la vecinii de pe la alte blocuri. "De gatit, nu am mai gatit de citeva zile. Mincam mai mult uscaciuni, alimente care nu trebuie tinute la rece. Mincarea care s-ar fi stricat, brinzeturi si carne, am dus-o pe la vecini si luam citeva feliute cind vrem sa mincam. Ne plimbam cu alimentele dintr-o parte in alta", ne-a spus Zamfirica Zidarescu, o locatara. La sfirsitul saptaminii cei de la Electrica au venit si i-au rebransat pe locatarii Caminului Laminorul la curent electric. Desi oamenii incearca sa mai acopere din datorii, acestia sint sceptici in continuare in privinta soartei lor. Cite zile vor mai trece pina cind vor sta din nou la luminare? A sta pe intuneric deja nu mai constituie o surpriza pentru locatarii caminului de nefamilisti. Poate ca cei de la Consiliul Judetean Vrancea vor lua la cunostinta ca acolo traiesc oameni si nu animale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.