Local

Parchetul Judetean Vrancea a ramas fara criminalist

Dan Chiriac
30 iun 2005 708 vizualizări
Spre bucuria raufacatorilor, parchetul se confrunta cu o criza acuta de personal. "Daca ar fi sa se pensioneze toti care au virsta, as ramine cu trei procurori", spune prim-procurorul Ioan Lefter. In conditiile in care procurorii se imputineaza, infractiunile cresc.

Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea se confrunta cu o criza acuta de procurori. Ultima noutate este faptul ca, in acest moment, nici un procuror criminalist nu mai activeaza in institutie. Astfel, cel putin pentru o perioada de timp, omorurile, tilhariile, mortile suspecte sau violurile vor fi anchetate de procurori cu alte specializari. "Procurorul criminalist Ion Negoiescu s-a pensionat. Decizia sa vine la jumatate de an dupa ce celalalt procuror criminalist, Nicolae Ionita, s-a transferat la Centrul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati. Astfel, in acest moment, ne vedem pusi in situatia sa nu avem nici un procuror criminalist in Parchet", ne-a declarat prim-procurorul Parchetului Vrancea, Ioan Lefter. De atfel, cazul mortii lui Vasile Luca, batrinul devorat de ciini la Reghiu, a fost anchetat de procurorul Constantin Rusu, in conditiile in care cercetarile ar fi trebuit conduse de criminalist. Procurorul Ion Lefter spune ca nu acesta este singura problema in Vrancea, iar institutia se confrunta de mai multi ani cu o lipsa de personal acuta. In acest moment exista mai multi procurori detasati la alte institutii similare din tara, conditii in care la Parchet exista un deficit de opt procurori. "E o criza foarte mare de procurori. De atlfel, daca ar fi sa se pensioneze toti oamenii care au virsta, as ramine cu doar trei procurori la Parchet", mai spune Ioan Lefter.


Procurori de la facultatile de drept

In acest moment, in Vrancea lucreaza 27 de procurori, cu doar sapte mai multi decit in anul 1990. Aceasta in conditiile in care numarul cauzelor de rezolvat a crescut foarte mult, de la 2800, in 1990, la 9345, in anul 2004. Cu toate acestea, procurorii vrinceni au primit pentru munca loc calificative foarte bune, fiind nevoiti, in unele cazuri, sa lucreze peste program. Criza de personal pare foarte greu de rezolvat, in conditiile in care din spate nu vine nimeni, iar in sistem nu se poate intra decit in urma absolvirii Institutului National de Magistratura. Procurorul Ioan Lefter spune ca absolventii refuza sa lucreze in provincie, pentru ca nu au prea multe perspective. In conditiile in care anual abosolva in jur de 30 de persoane, este putin probabil ca deficitul de personal sa scada prea curind, dat fiind ca situatii de acest gen se intilnesc in multe parchete din tara. La concursul pentru ocuparea posturilor vacante in magistratura, care s-a desfasurat la inceputul acestui an, doar zece candidati din toata tara au trecut testul, considerat extrem de dificil. Cei cinci candidati din Vrancea au picat examenul, unii dintre ei obtinind chiar note foarte, foarte mici. La examenul din luna aprilie, avocatul Gabriel Nicoale a obtinut cel mai bun punctaj dintre vrinceni, in timp ce cea mai slaba participare a avut-o consilierul local liberal Nicolae Pircalabescu, care a obtinut media generala 3,15 si nota 0, 38 la ultima proba a concursului. In luna septembrie va avea loc un nou concurs pentru posturile vacante din magistratura, dar pina in acest moment nici un vrincean nu s-a inscris la examen. O solutie pentru rezolvarea crizei ar fi atragerea in magistratura a celor mai buni studenti din facultatile de drept, dar legislatia nu permite, deocamdata, aceasta posibilitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.