Local

Procuror bogat, procuror sarac

Dan Chiriac
7 iun 2005 5531 vizualizări
Averile oficiale majoritatii procurorilor vrinceni sint in contradictie cu traiul de zi cu zi al acestora. Potrivit declaratiilor de avere, printre cei mai instariti se numara Victoria Birsan, de la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani. La extrema cealalta se afla procurorul Paul Mihaila. "Bogatia procurorilor vrinceni este una normala pentru societatea romaneasca", spune prim procurorul Ion Lefter.



Declaratiile de avere ale procurorilor vrinceni se potrivesc, in multe cazuri, ca nuca in perete cu averile pe care le au in realitate. O parte dintre procurorii instariti dau vina pentru sot sau sotie pentru averile lor, in vreme ce unii procurorii care afiseaza zi de zi un lux exorbitant au pe hirtie bunuri cu o valoare ridicol de mica. La prima vedere nu poti sti cum au fost facute averile celor care ne apara de infractori. Salariul se pare ca nu este de ajuns, de vreme ce nu toti procurorii au facut averi de cind lupta cu infractorii. Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, pe linga casa din Focsani, a mostenit mai multe terenuri in Buzau. Omologul sau de la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, Nicolae Ghihanis, pare chiar sarac in comparatie cu el. Procurorul Victoria Birsan are doua apartamente, citeva sute de milioane in conturi, dar si datorii de 45 de mii de euro. Spre deosebire de parlamentari, procurorii nu au avut tablouri sau bijuterii de declarat.


Prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, are, pe linga casa de 130 de metri patrati din municipiu, doua terenuri, unul intravilan, in Focsani, de 720 de metri patrati, dobindit in 1999, si cel de-al doilea, de 6,3 hectare, in Buzau, extravilan, mostenit in 2003. Lefter are si o padure de 2,5 hectare, tot in Buzau, dobindita in 2000. Conform zicalei "stringi bani albi pentru zile negre", prim procurorul si-a pus deoparte ceva lei si valuta. Astfel, acesta are trei depozite, doua in dolari, de 2.200 si 1.600 de dolari, si unul in lei, respectiv 100 de milioane. "Nu ma consider un om bogat. De unde bogat, cu o casa si o masina? De fapt nici nu ma intereseaza bogatia. Sint doar bogat sufleteste, cum cred ca sint si unii dintre colegii mei. Nici nu mi-as dori sa fiu bogat, vreau doar sa fiu sanatos. Cit priveste bogatia procurorilor vrinceni, cred ca aceasta este una normala pentru societatea romaneasca. Terenul din Focsani este cel pe care este construita propria locuinta. Terenurile agricole din Buzau sint mostenire, de la sotia mea, care este de la Rimnicu Sarat. Ea este bogata. Ea a mostenit terenul agricol si padurea de la Valea Salciei, din Buzau. De atfel, am datorii multe, trebuie sa-mi platesc si masina. De o luna de zile, de cind am facut aceasta declaratie de avere, nu am mai dobindit nimic. Nici nu aveam cind", spune prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter. Conform declaratiei de avere, venitul realizat anul trecut din salariul de procuror este de 341.000.000 lei. Mai marele procurorilor are si o datorie de 8.000 de euro la Porsche Bank, din 2004, cind si-a cumparat VW Golf, in leasing. Pe linga Ion Lefter, omologul sau de la Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, Nicolae Ghihanis, pare chiar un biet functionar. Acesta nu detine terenuri si traieste intr-un un apartament de 79 de metri patrati, obtinut printr-un contract de schimb in 1997. Ghihanis mai are si un apartament in Bucuresti, cu o valoare de impozitare de 500,4 milioane de lei, pentru care a facut un imprumut de 37 de mii de euro la BRD, pe care trebuie sa il achite pina in 2019. Spre deosebire de alti procurori, Nicolae Ghihanis circula cu o biata Dacia 1310, cumparata in 1994. "Sint un om mediu. Chiar un procuror sarac. Am o Dacia, pentru ca nu mi-am permis sa-mi iau o alta masina. Ba mai mult, am si datorii. Am achizitionat un apartament in Bucuresti si am fost nevoit sa fac un credit la banca. Nu vreau sa fac aprecieri asupra averilor altor procurori. Cred ca sint unii mai bogati ca mine, dar si mai saraci, cum ar fi cei tineri, care abia si-au inceput activitatea", ne-a spus Nicolae Ghihanis, seful Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani.


Veniturile tovarasului de viata, o bucurie

Printre cei mai instariti procurori vrinceni este Victoria Birsan, procuror in cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani. Aceasta are trei terenuri intravilane in Focsani, cumparate in 2002, 2004 si 2005. Victoria Birsan mai are si un teren arabil extravilan in Mindresti, de 2,7 hectare, cumparat in 2000. La acestea se adauga doua apartamente in concesiune din Focsani, cumparate in 1991 si 2000. Toate bunurile sint trecute pe numele sotului sau, Costel Birsan. La capitolul masini procurorul sta ceva mai modest, avind in vedere ca circula cu un Citroen, cumparat in 1986. Victoria Birsan detine, din 2004, active financiare sub forma unui depozit de 260 milioane lei la BCR, si un depozit de 200 de milioane de lei la BRD. Familia Birsan are, anual, venituri de 260 milioane, din salariul de procuror, 12,3 milioane lei chirie de la SC Alivas Vidra, 64 milioane de lei pensia militara a sotului, plus dividente de 153 de milioane de lei, ce revin sotului, in calitate de administrator la SC Top Gaz Marasesti. Pe linga aceste sume importante, Victoria Birsan are o datorie de 45 mii euro la Banca Ion Tiriac, care trebuie achitata pina in 2020.

Nici adjunctul lui Lefter nu este un om sarac. Vasile Castu, prim procuror adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, are un apartament in Focsani, cumparat in 1990 si o casa la Brosteni, de 150 metri patrati. In declaratia de avere a acestuia este trecut si un sediu de firma in Focsani, de 39 metri patrati, care apartine sotiei, administratorul unei farmacii, care are aici un cabinet de obstretica-ginecologie. Autoturismul Cielo, cumparat in 1990, apartine aceleiasi firme. Castu a vindut un autoturism in martie 2005, cu 50 de milioane de lei. Familia Castu nu are alte venituri, decit cele din salarii. Anul trecut, Vasile Castu a realizat un venit de 331,8 milioane de lei, iar sotia sa 120 milioane de lei.

Gheorghe Mihaila, unul dintre decanii de virsta ai Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, are un apartament in Focsani, cumparat in 1991, si o casa de locuit in Cimpuri, inca in constructie, cu o valoare impozabila de 300 milioane de lei. Procurorul mai are un teren intravilan la Cimpineanca, de 3000 de metri patrati, un teren intravilan la Tulnici, cumparat in 2000, de 550 metri patrati, si un teren forestier in Ruginesti, cumparat in 2004, de 1,5 hectare. Gheorghe Mihaila circula cu un Volswagen cumparat in 2002. Conform declaratiei de avere, nu are depozite la banci, insa are o datorie la BCR, de 12.000 euro.


Procurorii tineri sint cei mai saraci

Fiul procurorului Gheorghe Mihaila, Paul Mihaila, nu are nici macar o garsoniera, toata averea sa rezumindu-se la o Dacie cumparata in 1986. Adjunctul Parchetului de pe linga Judecatoria Focsani, Luminita- Georgeta Dogaru, are doar un apartament cumparat in 1999, care apartine sotului, si un autoturism Audi, cumparat in 2001. Veniturile familiei sint destul de modeste. Anul trecut, adjunctul a cistigat 270 de milioane de lei, iar sotul, care lucreaza in cadrul IPJ Vrancea, doar 168 de milioane de lei. Printre procurorii "strimtorati" se numara si Florin Tirlea. Acesta, desi gurile rele spun ca schimba masinile straine la citeva luni, detine pe hirtie o Dacia din 1997, achizitionata prin credit bancar. Procurorul are un apartament in Focsani, cumparat in 2000, impozitat cu 300 milioane de lei. Nu are alte bunuri si nici depozite bancare. Averea sa consta mai mult in datoriile de la Banca Transilvania, de 9000 euro, BRD, de 50 milioane, si BCR, de 30 milioane de lei. Un procuror care baga spaima in infractori este "criminalistul" Neculai Ionita, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea. Ionita are un apartament cumparat in 1990, de 68 metri patrati, si un Renault Clio, cumparat second hand in 2002. Veniturile acestuia se ridica anual la 298 milioane de lei.

Procurorul Gigi Struna, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, detine un apartament in Focsani, cumparat in 2001, de 90 metri patrati, plus 50 metri patrati extindere, cu o valoare de impozitare de 580 de milioane. Acesta nu are nici terenuri si merge cu taxiul, pentru ca in 2004 a vindut o Nubira, cu 250 milioane. Struna are pe hirtie mai multe debite decit agoniseli. Acesta are un depozit de 116- 200 milioane de lei la Banc Post si 30 de milioane de lei la Banca Transilvania. Procurorul are de achitat credite la Reiffeisen Bank, prin leasingul auto Toyota, o datorie la BCR, de 5000 euro, unul la Banca Ion Tiriac, de 3.300 euro, Banc Post, de 80 milioane de lei, CAR "Justitia" Focsani, de 30 milioane de lei si 28 de milioane de lei la Finansbank. Gigi Struna a cistigat anul trecut peste 200 milioane din salariu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.