Local

Canicula a facut primele victime

Dan Chiriac
2 iun 2005 623 vizualizări

Doua femei au murit pe cimp, la muncile agricole. Medicii recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 11.00- 15.00.

Doua femei au murit la inceputul acestei saptamini din cauza caldurii. Politistii din comuna Suraia au fost anuntati despre faptul ca Mioara Vilculescu (41 de ani) a decedat pe terenul agricol din punctul "Butuceni", in timp ce se afla la prasit porumbul. Femeia a murit dupa ce a baut apa si a cazut in stare de inconstienta. De asemenea, marti seara, pe terenul agricol din punctul "Baltita", din comuna Vulturu, in apropierea unui canal de irigatii, a fost gasit cadavrul unei femei necunoscute inca, in virsta de aproximativ 70 ani. Ambele cadavre nu prezinta urme de violenta si au fost transportate la SML Vrancea pentru necropsiere. "In ambele cazuri, cercetarile continua pentru stabilirea exacta a imprejurarilor in care a survenit decesul, urmind ca in functie de concluziile medico-legale sa se propuna solutii corespunzatoare", a spus subcomisarul Mariana Apostol, purtatorul de cuvint al IPJ Vrancea. Medicii recomanda evitarea expunerii la soare atunci cind razele sint perpendiculare pe sol, adica intre orele 11.00-15.00. "Este mai indicat sa se iasa afara la primele ore ale diminetii sau spre apus, cind razele soarelui isi pierd puterea. Palaria este un accesoriu vestimentar care nu trebuie sa lipseasca, deoarece asigura o buna protejare a capului. O alta masura preventiva o constituie hidratarea. In perioadele caniculare trebuiesc consumate minimum doi litri de apa pe zi, nu toata cantitatea de apa o data, ci pe parcursul zilei. De asemenea, trebuie sa ne straduim sa eliminam bauturile alcoolice, cafeaua sau sucurile cu chimicale, care sint contraindicate. Aparitia unor simptome precum ameteli, lesinuri, pierderi de cunostinta constituie un motiv de prezentare la medic cit mai repede posibil", ne-a spus medicul Nicolae Varasciuc, directorul SAJ Vrancea. Acesta a mai adaugat ca trebuie marita frecventa dusurilor si bailor cu apa la temperatura pielii. De asemenea, in perioadele cele mai calde din zi nu trebuie facut efort fizic sustinut. In agricultura, pe santierele de constructii, in halele industriale trebuie luate masuri speciale de prevenire a riscurilor pentru sanatate. E necesar sa se acorde o atentie speciala copiilor, care nu trebuie lasati sa astepte in autovehicule parcate la soare si nu trebuie nici transportati pe distante lungi in masini fara climatizare. Virstnicii, in special cei cu afectiuni cardiace si respiratorii, trebuie sa evite deplasarile si locurile aglomerate.


Apa minerala pentru angajati

In perioada de canicula, dar si in perioade cu temperaturi foarte scazute, angajatorii sint obligati sa asigure salariatilor conditii speciale de lucru. Aceste prevederi se aplica atunci cind meteorologii anunta temperaturi ale aerului de peste 37 de grade Celsius sau sub minus 20 de grade Celsius, timp de doua zile consecutiv. Cind temperaturile depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa asigure masuri minime pentru ameliorarea conditiilor de munca: reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaos, in locuri umbrite. In vederea mentinerii starii de sanatate a angajatilor, trebuie asigurati cite 2-4 litri de apa minerala de persoana, echipament individual de protectie si dusuri. Angajatorii care nu pot asigura astfel de conditii pot lua masuri ca reducerea duratei zilei de lucru, esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru sau chiar intreruperea colectiva a muncii. Angajatorii risca sa fie amendati in cazul in care nu iau astfel de masuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.