Local

SUPERCOPIII

Dan Chiriac
1 iun 2005 777 vizualizări

Imediat dupa nastere sau la virste fragede, unii copii vrinceni ne-au servit adevarate lectii de viata. Chiar daca au supravietuit printre excremente, ingropati in pamint sau fara apa si mincare timp de mai multe zile, acestia sint sanatosi si se comporta ca niste copii normali.

Copiii care au supravietuit miraculos dupa ce au trecut prin intimplari nefericite au dat de multe ori lectii de viata. Dupa ce au venit pe lume, au fost ingropati sau aruncati chiar de propiile mame ori s-au pierdut de familii zile intregi. Indiferent de ceea ce au patit, ei sint norocosi ca traiesc. Despre alte lucruri precum sanatatea, familia sau scoala, norocul s-a manifestat diferit pentru fiecare. Desi au inceput aventura vietii intr-un mod dramatic, acum, acesti copii sint pregatiti sa inceapa o viata noua, o viata in care iubirea si bucuriile copilariei nu trebuie sa lipseasca. O viata mai buna, care sa faca uitat trecutul si sa-i transforme in "supercopii".

"Este ingerasul casei"

Micuta Victorita Constantinescu este unul dintre copii norocosi ai judetului, caci a supravietuit miraculos dupa ce a fost ingropata chiar de propria mama. Pe 24 aprilie 2004, Rica Constantinescu (40 de ani), a fugit de la Sectia de Psihiatrie de la Spitalul Dumbraveni, unde a fost internata in mai multe rinduri. Drumul sau spre casa trecea printr-o livada de pruni de la marginea satului Dragosloveni. Desi era insarcinata in luna a saptea, femeii i-a venit sorocul. Dupa ce a nascut prematur, a luat bebelusul, l-a asezat pe marginea drumului si l-a acoperit cu mai multe gramezi de pamint. Norocul nou-nascutului a fost un telefon anonim, primit de politistul Victor Iordache, pe mobil. Acesta, impreuna cu primarul comunei Dumbraveni, Ion Stirmbei, dar si cu mama copilului au plecat sa caute locul unde a fost ingropata micuta. Deoarece sufera de probleme psihice, femeia si-a adus aminte unde a ingropat copilul dupa mai bine de zece minute. Salvatorii au vazut un piciorus al fetitei si au scos-o din pamint fara sa stea prea mult pe ginduri. Femeia si-a luat fetita in brate si a inceput sa plinga si sa tremure.

Dupa mai bine de trei luni in care a stat internata in spital, Victorita a fost luata in plasament de un asistent maternal din comuna Bordesti. Aici, la familia Domnescu, micuta a fost increstinata de primarul Ion Stirmbei si de politistul Victor Iordache, cei care i-au dat viata pentru a doua oara. Acum, dupa un an de zile, Victorita este vesela si sanatoasa si o striga mama pe cea care ii poarta de grija. Cine o vede, blonda, cu ochii albastri, nici nu zice ca a fost ingropata de vie. "O data pe luna merg cu ea la cardiologie deoarece are probleme mici cu inima. Este foarte jucausa si a inceput sa vorbeasca. Ma striga «mama», iar fiului meu cel mare ii spune «tata». Nu stiu ce ma voi face daca va fi adoptata si o vor lua de la mine. Este ingerasul casei", a spus asistentul maternal al Victoritei, Eugenia Domnescu. Faptul ca si-a trait primele clipe din viata ingropata, a lasat urme in viata Victoritei. Cu toate acestea, micuta ne-a dovedit ca poate reveni la o viata normala. Si poate niciodata nu va fi nevoie ca Victorita sa afle ca a fost "inmormintata" chiar de propria mama, care acum e internata la Psihiatrie. Alaturi de Victorita, in aceeasi familie locuieste si Danut Olteanu, in virsta de 4 ani, de asemenea abandonat de parinti. "Mama" adoptiva a celor doi micuti spune ca nu a facut niciodata diferente intre cei mici si copiii ei naturali.

"Ionut face numai boacane"

Data de 3 aprile a anului 2004 va ramine vesnic in amintirea pompierului Florin Dinita, pentru ca in aceasta zi a salvat viata unui bebelus aruncat de mama sa in WC-ul din gara Gugesti. Primul care l-a auzit plingind pe bebelus a fost un gugestean. Ajuns in apropierea closetului, Gheorghe Ochiuz a intrebat-o pe femeia care se afla in preajma (n.r. - chiar mama bebelusului) ce se aude, insa acesta a dat un raspuns socant: «Schelalaie un catel». Sateanul nu a renuntat insa si, convins ca este vorba de un copil, a anuntat politia. Speriata, mama care si-a aruncat copilul in WC, Ioana Irimia (34 de ani), a fugit mai bine de doi kilometri, pe calea ferata, fiind retinuta de politisti la podul peste riul Rimna. Imediat, la locul grozaviei, a ajuns si un echipaj de descarcerare de la Grupul de Pompieri "Anghel Saligny" Focsani. Ajutat de oamenii strinsi la fata locului, pompierul Florin Dinita, a reusit sa scoata baietelul viu din WC.

Ionut s-a aflat in stare critica, insa acum, la un an si doua luni, este durduliu si sanatos, fiind ingrijit de bunica din partea mamei. "L-am crescut foarte greu. Nu a avut probleme de sanatate, a crescut ca un copil normal. Tatal lui nu a vrut sa-l ia, asa ca am hotarit sa-l cresc eu. Are foarte multe jucarii. Este un copil nazdravan, se baga peste tot, face prostii, se comporta ca un copil normal. Am vorbit si cu fata mea, dupa incident, si mi-a zis ca a fugit de frica. As fi preferat sa ma inchida pe mine si sa o lase pe ea sa-si creasca copilul. Imi este foarte greu pentru ca nu am decit o pensie de un milion de lei, iar tatal lui nu a mai venit sa-l vada de citeva luni", a spus bunica copilului, Vasilica Miu. Desi trebuia sa fie botezat de salvatorul sau si de patroana fabricii unde lucra mama sa, Ionut a primit crestinizarea din partea matusei sale, Lucica Miu. Din fericire, desi a stat mai bine de jumatate de ora printre excremente, Ionut nu are probleme deosebite de sanatate. In urma cu citeva zile, baietelul a mers impreuna cu bunica sa la penitenciarul de la Tirgusor unde si-a strigat pentru prima data mama. Pina acum nu a reusit insa sa-si cunoasca tatal si pe cei doi frati. Bunica inca mai spera ca atunci cind fiica sa se va intoarce de la inchisoare isi va lua copilul si va avea grija de el, ca o adevarata mama. Ionut, care creste acum in comuna buzoiana Valea Rimnicului, nu va realiza poate niciodata grozavia care i s-a intimplat. Ramine de vazut ce ii va spune propria mama, peste sase ani de zile, cind va fi eliberata din inchisoare.

Lectie de viata de la o fetita de trei anisori

7 august 2004. Cornelusa Stefan, in virsta de 3 ani, a disparut in timp ce se afla cu parintii si fratele mai mare la cules de fasole. Nimeni nu a stiut nimic de ea timp de patru zile. Politistii si jandarmii au cautat pe o raza de 10 kilometri, pe cimpurile din vecinatatea comunei Jaristea. Insa dupa trei zile de la disparitia fetei, acestia au abandonat cautarile, dind ca cea mai probabila varianta moartea micutei. Parintii au sperat tot timpul ca fetita lor se va intoarce acasa sanatoasa. Si asa a fost, caci micuta Cornelusa ne-a dat multora dintre noi o lectie de viata si a demonstrat ca poate supravietui in conditii aproape imposibile. Ingerul pazitor al micutei a facut o minune si, dupa patru nopti dormite in cimp, fara sa aiba mincare si apa, Cornelusa Stefan a fost gasita de un sofer pe Soseaua Vrancei. Dupa mai bine de un an, Cornelusa a revenit la viata normala, dar nu poate sa povestesca ce s-a intimplat in zilele cit a fost disparuta de acasa. "Stie tot ce s-a intimplat inainte sa se piarda si tot dupa ce a fost gasita pe Soseaua Vrancei. Mi-a povestit ca a luat-o un nene cu bicicleta, i-a dat un colt de piine, apoi a urcat-o intr-o masina si a dus-o la politie. Mi-a spus ca a cerut apa soferului. In schimb, refuza sa povesteasca ce a facut in cele patru zile cit a stat pe cimp. Nimeni nu a aflat cu adevarat ce s-a intimplat", ne-a povestit mama Cornelusei, Luminita Elena Stefan.

Cind am vizitat-o la Jaristea, Cornelusa ne-a privit cu putina teama, dar in cele din urma a devenit mult mai comunicativa. "De multe ori ii este teama de lumea straina. Si cind am dus-o prima data la gradinita ii era frica. Cu timpul a devenit activa, se joaca, deseneaza, scrie. Cu toate acestea, are momente cind incepe sa plinga din senin. O intreb de ce plinge si imi spune ca ii este frica sa nu se piarda. De asemenea, nu sta niciodata decit cu mine sau cu taica-su. Inainte mai statea pe la vecini, dar acum refuza categoric", mai povesteste Luminita Stefan. Din fericire, Dumnezeu i-a dat Cornelusie mai multa sanatate decit unui copil care nu a trecut prin astfel de peripetii. "Nu a fost racita, nu a avut probleme cu plaminii. A fost sanatoasa tun si nu a avut nici un fel de probleme. Multumesc lui Dumnezeu ca dupa ce a mi-a adus fata acasa a lasat-o si sanatoasa", spune Luminita Stefan. In virsta de patru ani si jumatate, Cornelusa surprinde placut prin istetimea si voiosia de care da dovada. Impreuna cu fratele sau, Cosmin, de 5 ani, care a plins aproape non-stop cit timp fetita a fost data disparuta, Cornelusa o ajuta dupa posibilitati pe mama sa. "Aduna buruiana pentru animale, tin vaca de lant, se joaca impreuna, isi fac poze intre ei, dar si la catel", ne-a spus mama micutei. Dupa ce ne-a studiat minute bine si s-a familiarizat cu noi, Cornelusa a acceptat sa ne cinte si ne spuna poezia "Pisicuta mea", pe care o invatase zilele trecute la gradinita. Cornelusa Stefan a reusit sa ne serveasca multora dintre noi o lectie de supravietuire. Citi dintre noi ar rezista patru nopti si patru zile fara mincare si fara apa?

Clipa blestemata de la Miercurea Sibiului

Pe 27 ianuarie 2004, membrii familiei Titu, din satul Lespezi, comuna Homocea, au fost implicati intr-un groaznic accident de circulatie la Mircurea Sibiului. Micutul George a fost singurul supravietuitor al tragediei. Sotii Iulian si Gina Titu, impreuna cu cei doi copii - Diana, de 4 ani si George, de 9 ani, plecasera din Homocea si intentionau sa ajunga in Anglia, la Londra, unde erau stabiliti. Iulian Titu a adormit la volan si s-a izbit frontal de un TIR, iar in urma accidentului trei dintre membrii familiei Titu au murit. Desi a stat zile bune in stare crtitica la spitalele din Sibiu si Bucuresti, iar medicii nu ii acordau prea multe sanse de supravietiure, George a sfidat moartea si a revenit la viata. Baiatul isi va reveni cu greu din tragedia petrecuta in urma cu un an si jumatate, insa acum este in ingrijirea unchiului sau, Costel Titu, care il va sprijini. L-am cautat la casa sa din Lespezi, dar acesta este plecat impreuna cu rudele in Anglia. Acolo unde ar fi trebuit sa ajunga impreuna cu familia sa, daca nu ar fi existat clipa blestemata de la Miercurea Sibiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.