Local

30 de milioane lei pentru a uda un hectar de legume

Gabriel Sava
24 mai 2005 635 vizualizări
Legumicultorii din comunele Garoafa si Vinatori au cazut la intelegere cu ANIF. Apa necesara irigarii unui hectar va costa 30 milioane pentru un hectar, dar taranii vor mai plati si alte cheltuieli.


Rasadurile asteapta sa iasa la cimp in maxim o saptamina


Multi legumicultori din comuna Garoafa ar putea renunta in acest an la ocupatia pe care au mostenit-o din tata in fiu daca nu-si vor infiinta culturile saptamina viitoare. Temperaturile mai ridicate din ultima vreme au favorizat starea vegetativa, astfel incit rasadurile vor trebui scoase in cimp cit mai repede. La presiunile facute de tarani, Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) Unitatea de administrare Vrancea a scazut pretul la irigatiile pentru un hectar de la aproximativ 60 milioane lei la 30 de milioane de lei. Intelegerea finala a fost semnata in cursul zilei de ieri, dupa mai multe runde de discutii si negocieri atit la sediul ANIF cit si la cel al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Vrancea. Conform intelegerii, apa ar trebui sa fie livrata incepind cu data de 30 mai.

Fara irigatii, recolta ar putea fi compromisa

Pentru legumicultorii vrinceni, acest an ar putea fi unul dezastruos in cazul in care rasadurile nu vor fi scoase mai repede la cimp. Pentru ca plantele vor avea nevoie de apa imediat dupa plantare, ingrijorati, taranii au inceput sa faca demersuri in acest sens. "Am mers de mai multe ori la Focsani sa vorbim despre posibilitatea ca ANIF sa ne irige culturile. Prima data ni s-a vorbit de un pret imens, de 60 milioane, iar apoi au redus la 30 milioane. Si asa este mult", a declarat Eugen Samoila, consilier local si reprezentant al legumicultorilor din Garoafa. Deoarece nu primisera nici un raspuns nici dupa doua saptamini de tratative, legumicultorii din Golesti au decis si ei sa se organizeze intr-un grup si sa vina la Focsani. "Eu am peste un hectar de teren in cimp. Daca socotesti pretul pe care l-au cerut ei la apa, arenda pe care o dai, munca ta si a celor pe care-i platesti, rasadurile si toate celelalte, mai bine stai acasa si cultivi in gradina de linga casa", ne-a declarat Marian Copacescu.


Autoritatile au fost nevoite sa faca un compromis

La discutiile purtate ieri la sediul ANIF Vrancea, cele doua parti au reusit sa stabileasca pina la urma in ce conditii se va livra apa necesara irigatiilor. Oamenii vor plati un avans care va reprezenta costul punerii in functiune a statiilor de pompare si lucrarile necesare pe retea. Fiecare legumicultor va plati astfel trei milioane lei/ha. Grigore Rosca, directorul ANIF Vrancea, considera insa ca situatia putea fi evitata daca taranii ar fi solicitat in urma cu citeva luni ca si terenurile lor sa le fie udate si s-ar fi organizat intr-o organizatie a utilizatorilor de apa, pentru a beneficia de reducerile prevazute de lege. Potrivit programului, din acest an, ANIF urma sa incheie contracte multianuale cu beneficiarii. "Aceste contracte cuprind suprafetele pe care beneficiarii intentioneaza sa le ude. Se percepe un tarif anual pentru statia de baza si reteaua de aductiune, pentru a fi pusa in functiune", declara directorul Grigore Rosca. Contractele se incheie cu organizatii de utilizatori de apa pentru irigatii, care trebuie sa detina minim 51 la suta din suprafata punctului de livrare a apei, pentru a beneficia de subventii agricole in valoare de 2,6 milioane de lei pentru hectar. "Asa cum a fost conceputa legea, noi ar trebui sa irigam in acea zona peste 500 ha, iar in realitate sint 130 ha. Costurile cu personalul care deserveste statiile de pompare sint aceleasi, indiferent daca irigam 500 sau 100 hectare. Este o problema pe care n-au inteles-o acesti legumicultori", a adaugat directorul Unitatii ANIF Vrancea.


Pretul apei putea fi si mai scazut

Daca Ministerul Agricultorii si Dezvoltarii Rurale va aproba subventionarea pretului la energia electrica, care este de 19 milioane lei/ha, pretul irigatiilor ar putea fi substantial mai mic. Desi solicitarea legumicultorilor este pe masa ministrului, sansele de a beneficia de vreo subventie sint destul de reduse, dupa spun oficialii din agricultura vrinceana. Acest lucru se intimpla si pentru ca de subventiile acordate de stat nu pot beneficia in acest moment legumicultorii din Garoafa. Toate acestea ne fac sa ne pregatim sufleteste la vederea pretului pentru legumele ce vor fi in toamna pe tarabele din piete, dat fiind ca pentru cultura legumelor sint obligatorii irigatiile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.