Local

Credinciosii din Vrancea au doua noi lacasuri de cult

Gabriel Sava
23 mai 2005 664 vizualizări
Sute de oameni au participat simbata la sfintirea Schitului Soveja, construit de omul de afaceri Constantin Nistoroiu. Slujba de sfintire a fost oficiata de Prea Sfintitul Episcop Epifanie Norocel al Buzaului si Vrancei. Acesta a participat ieri si la sfintirea Bisericii "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din Panciu- cartierul Crucea de Jos.

Doua noi lacasuri de cult au fost sfintite in Vrancea la sfirsitul saptaminii trecute. Credinciosii din Cimpuri si Soveja au participat simbata la sfintirea Schitului Soveja, construit de omul de afaceri Constantin Nistoroiu. La ctitoria din lemn vor sluji deocamdata sase maicute, insa numarul lor va creste. Slujba de sfintire a fost tinuta de Prea Sfintitul Episcop Epifanie Norocel al Buzaului si Vrancei, impreuna cu un numeros sobor de preoti. Episcopul a participat ieri si la sfintirea Bisericii "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din Panciu- cartierul Crucea de Jos, a carei constructie a fost inceputa in anul 2003. Credinciosii s-au rugat pina acum intr-o bisericuta din lemn, ridicata in locul celei distrusa de devastatorul cutremur din 1940.

Peste 500 de locuitori ai comunelor Soveja si Cimpuri s-au adunat simbata la sfintirea Schitului Soveja, construit pe malul riului Susita, intre cele doua localitati. Vremea ploioasa care s-a anuntat de dimineata s-a transformat intr-un timp insorit, iar imprejurimile schitului s-au umplut cu masini si carute venite din tot judetul. Slujba de sfintire a Schitului Soveja a fost oficiata de Prea Sfintitul Episcop Epifanie Norocel al Buzaului si Vrancei, impreuna cu un sobor de preoti. "Sfintirea de la schitul Soveja a fost cu totul aparte, in primul rind pentru ca a fost zidit acest asezamint monahal de catre un bun credincincios, d-nul Constantin Nistoroiu, impreuna cu sotia si cu ajutoarele sale. In al doilea rind, acest schit si aceasta sfintire a schitului este importanta pentru ca reprezinta continuitatea fostului schit «Babele», care a fost distrus cu sute de ani in urma. Noi am dorit ca pe aceste meleaguri sa fie o continuitate de viata monahala, in jurul acestui schit sint atitea sate cu oameni binecredinciosi si tematori de Dumnezeu. In aceste vremuri avem nevoie de oameni credinciosi, care sa contribuie la transformarea morala a vietii romanesti, in aceste vremuri cu atitea ispite si cu atitea greutati", ne-a declarat Episcopul Epifanie Norocel. Constantin Nistoroiu ne-a povestit ca ideea construirii schitului i-a venit dupa ce, in urma cu citiva ani, i-a oferit un adapost unei calugarite din Tecuci la cabana sa de la Soveja. "Un preot din nordul Moldovei i-a povestit sotiei despre o calugarita de la Tecuci care traia in niste conditii groaznice. Era in 2002. Am mers acolo, am vazut ca era adevarat. M-am gindit si i-am propus sa vina sa locuiasca in aceasta cabana, sa-i dau jumatate din ea. Apoi am decis ca mai bine construiesc o casa inchinata lui Dumnezeu, in care sa stea maicuta. Am construit casa, desi nu era pe terenul meu. Am inchinat aceasta casa episcopiei si am inceput sa construiesc restul", ne-a povestit Constantin Nistoroiu.

"Am venit special pentru sfintire"

Constantin Nistoroiu a construit schitul cu lemn din Valea Narujei, cu toate ca nici Soveja nu duce lipsa de paduri, insa ne-a spus ca a primit un mare ajutor din partea primarului comunei, Costel Plesa. Alaturi de acesta au participat la slujba de sfintire subprefectul Manole Merchea, vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu si alti reprezentanti ai administratiei judetene. In afara localnicilor au venit multi credinciosi din alte judete. "A fost foarte frumos. Lacasul este asezat intr-un loc deosebit si dovedeste ca lumea de aici e foarte credincioasa. Am venit de mai multe ori si am vazut ca duminica sau in zi de sarbatoare oamenii merg in n umar mare la biserica. De multe ori imi las si eu treburile si merg la sfintele sarbatori. Eu sint din Braila iar fata mea are o casa aici, la Soveja. Astazi am venit special pentru sfintire", ne-a spus educatoarea Georgeta Mocanu. Casa construita pentru maicuta de la Tecuci adaposteste acum sase slujitoare ale Domnului insa, urmind modelul schitului Brazi, numarul acestora va creste.

Biserica de la Panciu, construita in timp record

In cartierul Crucea de Jos din Panciu a fost sfintita ieri biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul", a carei constructie a fost inceputa in luna mai 2003, la putin timp dupa venirea actualului preot paroh. La slujba a fost prezent Episcopul Epifanie Norocel, care a ramas in judetul nostru timp de doua zile. Biserica de la Crucea de Jos se afla vizavi de o bisericuta de lemn ridicata in 1940, dupa ce vechea biserica a comunitatii a fost distrusa de teribilul cutremur din luna noiembrie a aceluiasi an. De serviciile lacasului de cult vor beneficia aproape 200 de familii din cartierul Crucea de Jos. "La 15 noiembrie 2004, biserica a fost gata. S-a construit intr-un timp record, pentru ca, in 2003, biserica era gata de pictura. Valoarea constructiei este de aproximativ trei miliarde de lei. Constructia a fost mult ajutata financiar de un om de afaceri din Bucuresti, fiu al satului prin bunicul sau", a declarat Vasile Popa, epitropul Parohiei. La evenimentul religios au participat, in afara credinciosilor din Crucea de Jos, si oficialitatile orasului Panciu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.