Local

Apa din comuna Sihlea are nitrati in exces

Gabriel Sava
20 mai 2005 853 vizualizări
Sapte puturi aflate in administrarea Primariei Sihlea au apa nepotabila. Excesul de nitrati nu poate fi inlaturat prin fierbere.


Sapte fintini vor fi marcate cu mesajul "apa nepotabila"


Localitatea Sihlea s-a adaugat comunelor din judet a caror apa nu este potabila. In urma unor determinari facute de personalul de specialitate in cadrul laboratorului Directiei de Sanatate Publica s-a constatat ca anumite surse de apa potabila din comuna Sihlea sint neconforme. Din opt puturi aflate in administrarea Primariei Sihlea au fost prelevate probe pentru analiza. "Din analiza observatiilor din teren si a rezultatelor analizelor de laborator se constata starea avansata de deteliorare a fintinilor si lipsa protectiei sanitare a acestor instalatii. Cu exceptia probei recoltata din punctul "put forat CAP Sihlea", care a fost conforma la toti indicatorii bacteriologici si fizico-chimici determinati, toate celelalte probe au prezentat neconformitati la unii indicatori, care semnifica o poluare de natura organica -fecala- a apei. Referitor la continutul de nitrati in apa se remarca un continut foarte mare fata de concentratia maxima admisa, in apa recoltata din sursele "Put Tivga Dumitru- Scoala Bogza" si "Put Posta Sihlea", un continut moderat crescut in sursa "Put Scoala Sihlea" si foarte putin crescut in sursa "Put CAP Sihlea". Nitratii sint substante care pot rezulta din degradarea materiilor organice acumulate pe fundul si peretii fintinilor sau din ingrasamintele naturale si/sau chimice azotoase folosite pentru fertilizarea terenurilor agricole. Nitratii au o actiune toxica asupra organismului, in special la sugari", specifica raportul DSP Vrancea. Conducerea DSP a afirmat in mai multe rinduri ca nu poate obliga detinatorii acestor surse de apa sa ia masuri. Situatia este cu atit mai dificila pentru reprezentantii autoritatii sanitare cu cit unele dintre fintinile nominalizate ca avind apa nepotabila se afla in gospodariile private. Referitor la Sihlea, sapte fintini vor fi marcate cu mesajul "apa nepotabila", iar la patru dintre ele va fi afisata o avertizare suplimentara cu mesajul "apa nu este buna de folosit pentru sugari si copiii mici". La patru dintre sursele de apa, DSP Vrancea a recomandat consumul apei numai dupa fierbere si racire in vederea asigurarii calitatii bacteriologice. Autoritatile sanitare si-au declarat disponibilitatea de a sprijini administratia locala din Sihlea pentru a purifica sursele de apa potabila.

Nota:

Sursele de apa nepotabila sint:

1. put forat CAP Sihlea

2. put CAP Sihlea

3. put Scoala Sihlea

4. put Bogza- extravilan

5. put Tigva D-tru- Scoala Bogza

6. put Posta Sihlea

7. put Capraru- extravilan Voetin

8. put Caiata- extravilan


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.