Local

Patronul Romral este anchetat pentru 13.000 buletine de vot

Mihai Boicu
20 mai 2005 917 vizualizări
Patronul tipografiei Romral, Costica Stelescu, este anchetat pentru posibila disparitie a 13.000 de buletine de vot la alegerile generale de anul trecut. In cazul buletinelor care au aparut inainte de alegeri s-a dat solutia neinceperii urmarii penale. Dosarul fluturasilor falsi, prin care alegatorii erau "indemnati" de liberali sa nu voteze cu Traian Basescu este inca in cercetare la politie.



Omul de afaceri focsanean Costica Stelescu, patronul Tipografiei Romral, este anchetat pentru posibila disparitie a 13.000 de buletine de vot inainte de alegerile de anul trecut. Informatia a fost trimisa atunci de un anonim "Ziarului de Vrancea", impreuna cu unul din buletine. In urma cu citeva zile un alt buletin aparuse in cutia postala a candidatului Jan Vraciu. Politia nu l-a gasit pe autor si a clasat dosarul, insa verifica disparitia a aproximativ 500 de kilograme de hirtie folosita la alegeri in urma unei sesizari a Prefecturii Vrancea. Un alt dosar aflat in ancheta la IPJ Vrancea este cel al fluturasilor falsi aparuti inainte cu o zi de turul doi al alegerilor, in care alegatorii erau indemnati sa nu voteze cu Traian Basescu. Patronul Romral spune ca acuzatiile privind disparitia buletinelor de vor sint "probleme inchipuite". Tipografiei sale i s-a cerut falimentul inca dinainte de alegerile de anul trecut, iar procesul se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si de Justitie.

Dosarele alegerilor generale de anul trecut mai tulbura inca apele in politica locala. IPJ Vrancea il cerceteaza in prezent pe Costica Stelescu, patronul tipografiei Romral, pentru presupusa disparitie a 13.000 de buletine de vot, adica aproximativ 500 de kilograme de hirte. Dupa cum se stie, omul de afaceri a tiparit buletinele de vot pentru toate scrutinurile din ultimii ani si este cunoscut ca un simpatizant al fostei puteri. Numarul de buletine pentru disparitia carora este cercetat era suficient pentru a scoate din urne un sanator sau un deputat, iar inainte de alegeri au fost numeroase semnale ca fosta putere este pregatita pentru aproape orice pentru a cistiga alegerile.Totul a pornit de la aparitia anul trecut a doua buletine de vot inainte de alegeri. Primul dintre ele a fost gasit de actualul senator Jan Vraciu in cutia postata, iar al doilea a aparut la redactia "Ziarului de Vrancea" pe 21 noiembrie 2004, impreuna cu avertismentul ca tipografii de la Romral au pregatit 13.000 de buletine de vot, gata stampilate si pregatite pentru a fi introduse in urne. "In dosar s-a pronuntat solutia neinceperii urmarii penale, care a fost confirmata de Parchet. S-a disjuns de cauza problema cantitatii de hirtie folosita in procesul de tiparire", ne-a declarat subcomisarul Marian Apostol, purtatorul de cuint al IPJ Vrancea. La sesizarea Prefecturii Vrancea, Politia a pornit pe urmele lui Costica Stelescu, patronul tipografiei "de serviciu" a alegerilor din Vrancea. Omul de afaceri s-a imbolnavit si el in aceasta perioada, la fel ca mai "ilustrul" Corneliu Prunache, si s-a internat intr-un spital din Bucuresti, unde s-a operat de apendicita. Calculele empirice arata ca buletinele de vot pentru disparitia carora este cercetat erau suficiente pentru a scoate din urne un senator sau un deputat.

"Probleme inchipuite"

Patronul Costica Stelescu ne-a declarat ca acuzatiile pentru care este cercetat sint "probleme inchipuite". "Mi-au pus niste intrebari, nu am avut nimic de ascuns. Hirtia care mi s-a adus putea fi folosita numai pentru tiparirea buletinelor de vot, in rest e hirtie de ambalaj", ne-a spus patronul tipografiei Romral. Aceste este de parere ca, daca peste o saptamina sau doua s-ar organiza alegeri in Vrancea, buletinele de vot ar trebui tiparite tot la tipografia sa, deoarece este singura care indeplineste conditiile legale necesare. Situatia financiara a tipografiei nu este insa prea fericita, chiar daca Stelescu a fost un apropiat al PSD. Romral a acumulat in ultimii ani datorii de peste 33 de miliarde de lei, cea mai mare parte la bugetul de stat, iar Tribunalul Vrancea a admis deschiderea procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului inca din data de 13 octombrie 2004. Fostul prefect Catalin Vrabie a declarat in timpul alegerilor ca nu stia de faliment si ca tipografia lui Stelescu a prezentat cea mai mica oferta de pret pentru tiparirea buletinelor de vot. Omul de afaceri spune ca procesul falimentului a ajuns la Curtea de Apel Galati, unde este suspendat, deoarece aparatorii sai au invocat ca dosarul nu este de competenta Tribunalui Vrancea sau a Curtii. In cauza urmeaza sa se pronunte acum Inalta Curte de Casatie si de Justitie.

Fraudarea alegerilor, anuntata de un anonim

Alegerile de anul trecut au fost marcate de numeroase suspiciuni, mai ales la primul tur al scrutinului, care a avut loc pe data de 28 noiembrie. Pe data de 18 noiembrie, in cutia postala a presedintelui PD Vrancea, Jan Vraciu, a aparut un buletin de vot, chiar daca procesul de tiparire trebuia sa aiba loc in conditii de stricta securitate. Duminica, 21 noiembrie 2004, a aparut un al doilea buletin de vot, lasat de o persoana necunoscuta la redactia "Ziarului de Vrancea" impreuna cu un mesaj. "13.000 de buletine de vot, tiparite de luni, 15 noiembrie 2004, si stampilate, sint pregatite pentru a fi introduse in urne. Nu pot sa va trimit pe toate cele 13 mii de buletine de vot, dar cite va trebuie sa intelegeti ca alegerile sint in pericol?", se arata in mesajul de avertizare. PSD si Prefectura Vrancea sugerau atunci ca posibilul vinovat ar putea fi chiar Alianta D. A.. Jan Vraciu si reporterii "Ziarului de Vrancea" au fost audiati de Politie, insa cercetarile ulterioare nu au dus la identificarea persoanei care a trimis buletinele de vot si mesajul de avertizare.

In cazul fluturasilor falsi nu s-a aflat adevarul

Un alt dosar aflat in cercetarea Politiei vrincene priveste fluturasii falsi care au aparut in noaptea de 10 spre 11 decembrie 2004. Atunci, in Focsani, dar si in alte localitati din judet, au aparut fluturasi cu culorile si insemnele PNL Vrancea, in care alegatorii erau indemnati sa nu voteze cu democratul Traian Basescu pentru functia de presedinte al Romaniei. Fluturasii erau "semnati" in fals de liderul PNL Corneliu Momanu si de deputatul Nini Sapunaru. Potrivit raspunsului oficial al IPJ Vrancea, plingerea se afla in prezent in cercetare la Politia Focsani. Se pare ca intr-o prima faza se descoperise un pesedist vinovat in acest caz, insa dosarul a fost trimis la recercetare. Tot in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, sediul PNL Vrancea a fost atacat cu pietre de necunoscuti, care au spart unul din geamuri. Politistii focsaneni s-au sesizat din oficiu asupra infractiunii de distrugere, insa conducerea PNL nu a depus si o plingere prealabila. "Intrucit administratorul spatiului nu a dorit sa formuleze aceasta plingere, in cauza a fost propusa solutia de neincepere a urmarii penale", se arata in raspunsul trimis redactiei de Birorul de presa al IPJ Vrancea. Politia a avut de lucru si cu plingere formulate de Alianta D. A. impotriva celor care au votat la mai multe sectii de votare. In urma cercetarilor efectuate, in prezent sint citeva zeci de dosare care se afla pe rolul instantelor din Vrancea, iar citiva dintre "turistii" electorali au fost deja amendati sau condamnati de catre judecatori. In alte judete, "turistii" au fost sanctionati mult mai aspru de judecatori.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.