Local

Spitalele vrincene, aruncate in viltoarea negocierilor

Gabriel Sava
17 mai 2005 703 vizualizări
Unitatile sanitare cu paturi nu au datorii care sa justifice sistarea livrarilor de materiale sanitare. Urgentele vor fi asigurate in ordinea prioritatii. Unifarm ar putea prelua sarcina principalilor furnizori pina la rezolvarea crizei.

Chiar daca majoritatea spitalelor din Vrancea nu mai au datorii majore din anii trecuti, furnizorii de produse sanitare refuza in continuare sa le aprovizioneze. Incepind de ieri, atit furnizorii de materiale sanitare cit si cei de medicamente au sistat complet livrarea de orice fel de produse catre toate unitatile spitalicesti. In acest fel, sistemul sanitar vrincean ajunge sa supravietuiasca doar din stocurile existente. "Din cite cunosc eu, datoriile unitatilor sanitare din Vrancea catre furnizorii de materiale au fost in mare achitate. Ministerul s-a pronuntat in aceasta problema si a anuntat o serie de masuri pe care le vom respecta", a declarat Vasile Costin, directorul DSP Vrancea, facind referire la decizia ca societatea Unifarm S.A., producator de materiale sanitare, sa aprovizioneze spitalele aflate in dificultate, cel putin pina la rezolvarea crizei.

Spitalele vrincene mai rezista inca o saptamina

"Nu am fost instiintat deocamdata de vreo schimbare din partea furnizorilor de materiale sanitare. Datoriile nostre sint achitate pina la nivelul lunii octombrie 2004. Pe 18 mai vom avea licitatia pentru dezinfectante pentru spital si astept sa vad ce se va intimpla dupa aceea. Vad ca o parte din furnizori au venit deja sa-si ridice caietele de sarcini pentru a participa la licitatii", a declarat medicul Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean. Un alt spital din judet, cel din Adjud, mai are datorii totale de doar 350 milioane lei la furnizorii de materiale. "Spitalul nostru mai are resurse de materialele sanitare pentru inca doua saptamini. Nici pina acum nu am stat pe roze, deoarece la noi intotdeauna bolnavii au fost nevoiti sa-si cumpere anumite materiale sanitatre de la farmaciile din oras. Datoriile noastre pentru materiale sanitare sint infime, deoarece ele totalizeaza doar 350 de milioane de lei pentru anul 2004. Inca de la inceputul anului, bugetul alocat este foarte mic si nu avem cum sa ne descurcam, deoarece trebuie sa platim intii utilitatile. Sper sa se faca ceva in domeniul sanitar si, dupa parerea mea, numai Ministerul Sanatatii poate rezolva criza", ne-a spus medicul Claudiu Zara, directorul Spitalului Adjud. Asa cum rezulta din situatia centralizata la DSP Vrancea, datoriile tuturor unitatilor spitalicesti din Vrancea catre furnizorii de materiale nu depasea 20 miliarde de lei.

Ministerul Sanatatii incearca masuri limita

Ministerul Sanatatii considera actiunea furnizorilor de produse medicale a fi motivata doar de dorinta de a-si incasa restantele. Oficialii sanitari catalogheaza in acelasi timp actiunea ca fiind imorala in conditiile in care, de fapt, banii spitalelor ar reprezenta doar profitul societatilor respective si, tocmai de aceea, intirzierea incasarii sumelor nu pune in pericol functionarea firmelor respective. In schimb, lipsa produselor medicale pune in mare pericol viata oamenilor bolnavi, care au nevoie de ingrijiri. Pentru a scoate din impas sistemul sanitar, in cursul acestei saptamini, Ministerul Sanatatii va demara negocieri cu mai multi operatori internationali de materiale sanitare (mari lanturi de distributie vest europene), care si-au exprimat dorinta sa intre pe piata romineasca. In acest sens, incepind de ieri, SC Unifarm SA, companie la care Ministerul Sanatatii detine 100 % din actiuni, va incepe livrarea de seringi, ace si alte materiale sanitare de prima necesitate catre toate spitalele care au stocurile diminuate. Ministerul Sanatatii a mai transmis spitalelor din teritoriu obligatia de a achizitiona, in regim de urgenta, pentru situatii speciale, toate produsele medicale si medicamentele necesare pentru lunile mai-iulie si care nu sint livrate de catre acei furnizori care refuza sa-si onoreze contractele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.