Local

Camerele secrete din birourile sefilor de institutii

Mihai Boicu
16 mai 2005 802 vizualizări
O parte din birourile sefilor din administratia vrinceana au in spate o "camera secreta" pentru uzul personal al sefului. Camerele de protocol sint bine mascate de ochii indiscreti a celor care trec pragul acestor birouri u incaperile pot inlocui de multe ori cu succes dormitoarele de acasa in cazul unor situatii extreme. Cine nu stie ca are o camera secreta crede ca Decebal Bacinschi intra in sifonier


In camerele secrete se pot spune secrete


Toata lumea stie ca nu este deloc usor sa conduci o institutie publica. Totusi, pentru a-si face bine meseria, sefii multora dintre institutiile focsanene dispun de anumite avantaje care i-ar face invidiosi pe multi dintre noi. Pe linga birouri luxoase, aparatura moderna, secretare si masini la scara, fiecare sef incearca sa-si sporeasca confortul si mediul ambiant, astfel incit ziua de lucru sa treaca mai usor. Asa au aparut in cele mai mari birouri, "camere de relaxare", un loc intim, in care accesul este interzis persoanelor straine. Aici, directorii sau, dupa caz, sefii, se pot retrage in liniste sa manince, sa se odihneasca sau sa bea o cafea alaturi de un amic, in momentele libere. Cu o canapea, doua fotolii confortabile, un televizor si o lumina difuza, multe dintre aceste camere secrete pot inlocui temporar dormitorul de acasa, in cazul in care situatiile exceptionale impun acest lucru. Camerele sint de cele mai multe ori ferite de ochii indiscreti ai vizitatorilor si, chiar daca intrarea in aceste incaperi se face direct din birou, numai un cunoscator isi poate da seama cu usurinta unde se ascunde "camera secreta".

Biroul foarte elegant al primarului Decebal Bacinschi este unul cu totul special din acest punct de vedere. In spatele unui birou dichisit, edilul Focsanilor are la vedere citeva vitrine in care si-a expus din amintirile "capatate" pe parcursul mandatelor de primar. Doua dulapuri de dimensiuni medii, incadreaza cu grija vitrina din spatele biroului. Cu ocazia unei scurte vizite in biroul primarului Decebal Bacinschi, citiva dintre ziaristi au ramas "masca" in momentul in care secretarul municipiului, Luminita Nicolau, a intrat pe usile unui sifonier si a zabovit pentru citeva minute inauntru. Primarul a explicat misterul mobilierului inselator: "Este o camera de odihna, cu o masa si citeva scaune. Linga camera este si o mica toaleta". "Camera secreta" a primarului din Focsani este una dintre cele mai bine ferite de ochii lumii, fiind mascata si aproape imposibil de observat in cazul in care "usile dulapului" sint inchise. "Este o camera de protocol a institutiei si, in cazul in care este nevoie, se poate locui aici. Am si lenjerie, pasta de dinti, lame de ras, haine de schimb, tot ce trebuie", ne-a mai dezvaluit primarul. Primaria Focsani mai dispune si de o mica bucatarie, acolo unde se pot prepara in caz de nevoie citeva gustari. Si viceprimarul George Mardare se bucura de o incapere asemanatoare si asta pentru ca incaperea a servit ca si cabinet primarului. Incaperile secrete le salveaza si pe secretare de neplaceri. Daca primarul sau vicele nu vor sa primeasca pe cineva, se ascund in camera secreta, iar vizitatorul este lasat sa se convinga singur ca birourile sint goale.

Oprisan are culoar direct catre prefect

Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, este si el beneficiarul unei camere "secrete" situata linga biroul sau. Acesta nu este prea mare si, dupa cum spun cei care i-au trecut pragul, este confortabila si are in dotare si o canapea destul de incapatoare. Se pare ca presedintele Consiliului Judetean nu a prea a mai folosit aceasta camera pentru intilniri de taina, considerind ca biroul sau este suficient de sigur. La inceputurile presedintiei sale, Marian Oprisan nu agrea biroul sau si l-a preferat pe cel ocupat acum de Raluca Dan, sefa sa de cabinet, deoarece acesta era dotat si cu o toaleta. Intrucit s-a suparat pe ziarul nostru, nu am apucat sa-l intrebam pe seful administratiei judetene ce activitati "presteaza" in camera "din spate", dar surse din interiorul institutiei ne-au spus ca M. O. are acolo inclusiv o pereche de papuci de casa. Dupa cum se stie, Marian Oprisan se poate lauda cu cel mai luxos birou dintre sefii de institutii din Vrancea. Daca ne luam dupa lumina care se vede in unele nopti la etajul 1, se pare ca seful institutiei isi petrece uneori si noaptea la locul de munca, insa nu se stie daca munceste in folosul sau sau al comunitatii.

Pat in biroul prefectului

Prefectura are si ea o incapere intima, cvasi - secreta, ramasa de pe vremea fostilor activisti comunisti din Palatul Administrativ. Aceasta se afla in cabinetul prefectului si are aproape toate dotarile unei camere destinate unui functionar care lureaza de dimineata si mai doarme si pe la serviciu. Astfel, incaperea era des folosita in fosta administratie "Oprisan&Baesu", cind presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, care are trecere directa in Institutia Prefectului, fara sa treaca pe la secretara acestuia, il vizita des pe cumatrul sau, pentru a dezbate diverse probleme importante. Incaperea de protocol din cabinetul prefectului este dotata cu un pat, cu frigider, dar si cu un dusi si o toaleta unde demnitarul isi poate varsa "oful" fiziologic. Oficialii Prefecturii spun ca demnitarii se pot odihni aici atunci cind lucreaza pina tirziu in noapte, sau cind situatia impune sa ramina peste noapte la serviciu. Prefectul Ion Oprea spune insa ca nu a folosit niciodata camera din dotarea biroului sau, desi a muncit de multe ori pina la ore tirzii din noapte.

Camera ca la FBI la puscarie

Biroul inspectorului sef din cadrul IPJ Vrancea dispune de un grup sanitar "personal". Adjunctul sefului inspectoratului, comisarul Ionel Popescu, spune ca in inspectoratul de politie nu exista camere "secrete", in care sefii se pot odihni in liniste. Singurul loc de care se poate folosi numai seful politiei este un grup sanitar in care se intra direct din biroul sau. "Aud pentru prima data despre asa ceva. Noi nu avem o alta incapere la inspectorul sef in afara de biroul propriu zis. Nu avem o camera «secreta» in care sa ne adunam gindurile", ne-a spus comisarul Ionel Popescu. Nici sefii jandarmeriei nu dispun de asemenea incaperi, dar in Penitenciarul Mindresti exista o camera secreta, din care angajati ies tot printr-un dulap. Dincolo de dulapul pe unde se iese din incaperea secreta se pot vedea angajati ai Penitenciarului Focsani care lucreaza la calculatoare. Din pacate, jurnalistii, neavind voie sa intre cu aparatele de fotografiat in incinta Penitenciarului, cititorii nostri nu se pot delecta cu imagini de dincolo de dulapul care desparte incaperile "de lucru" din institutia privativa de libertate. Biroul sefului de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea se bucura si el de o astfel de incapere personala. Ea este compartimentata in trei, are o bucatarie si o toaleta mica si, potrivit oficialilor institutiei, acum nu mai este folosita de nimeni, dat fiind ca unitatea nu are inca director general. Se pare insa ca aici isi va prepara cafeaua si cite o mica gustare democratul Costica Neata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.