Local

Drumuri si Poduri declanseaza haosul in Consiliul Judetean

Mihai Boicu
11 mai 2005 744 vizualizări
PSD si Alianta D. A. sint de acord cu privatizarea SC Drumuri si Poduri SA, insa nu sint de acord cu modalitatea aleasa. Eventualele jocuri se pot face in timpul privatizarii, deoarece administratorul special poate vinde activele societatii. Marian Oprisan ar putea avea nevoie doar de votul unui singur consilier pentru declansarea privatizarii, pe care este dispus sa-l cumpere. In perioada urmatoare, jumatate din drumari pleaca in somaj.



Directorii de la Drumuri si Poduri intra in jocul privatizarii


Privatizarea SC Drumuri si Poduri SA a impartit Consiliul Judetean in doua tabere, care cred insa ca aceasta metoda reprezinta calea cea mai buna pentru redresarea societatii. Consilierii Aliantei D. A. au adoptat pozitia directorului Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea, Eugen Ciorici. Astfel, administratorul special numit pe durata privatizarii nu este obligat sa actioneze impotriva prescrierii datoriilor si are voie sa vinda activele sale, fapt care-i ingrijoreaza pe drumari. In timpul procedurii, toate bunurile societatii ies de sub sechestrul Finantelor, iar conturile sint deblocate. Eventualele jocuri pentru patrimoniul societatii se pot face in acest interval. Evident, presedintele Consiliului Judetean sustine varianta propusa la ultima sedinta consilierilor judeteni. Pentru adoptarea acesteia este o nevoie de o majoritate de doua treimi, in conditiile in care din CJ lipseste un consilier democrat, care nu a fost validat inca. Daca fostii umanisti voteaza ca de obicei, adica cu PSD, Marian Oprisan mai are nevoie de un singur vot pentru a obtine majoritatea visata.

Puterea si opozitia din Consiliul Judetean nu au reusit sa se inteleaga in ceea ce priveste privatizarea SC Drumuri si Poduri SA, chiar daca ambele tabere sustin aceasta metoda pentru redresarea societatii. Obiectiile formulate de consilierii Aliantei D. A. sint cele exprimate de DGFP Vrancea fata de modul in care se va realiza privatizarea. Prima dintre ele este faptul ca administratorul special numit pe timpul privatizarii nu este obligat prin contractul prezentat consilierilor judeteni sa actioneze impotriva prescrierii datoriilor SC Drumuri si Poduri SA. Acestea se ridica la valoare de 110 miliarde de lei si "dispar" daca nu se incaseaza in timp de trei ani. O a doua obiectie este aceea ca ar fi trebuit sa se specifice ca recuperarea datoriilor sa nu se faca printr-o vinzare a activelor. In fine, a treia obiectie se refera la faptul ca SC Drumuri si Poduri SA ar fi trebuit "curatata" de datorii pentru ca societatea sa fie atractiva pentru oamenii de afaceri atunci cind va fi scoasa la vinzare. "Noi vroiam o garantie ca in timpul privatizarii sa curatam, pe cit posibil, aceasta societate de datorii. Cine vine sa cumpere o societate care la 31 decembrie 2004 avea datorii de 110 miliarde de lei? Culmea este ca aceasta societate este profitabila. Nu cred ca CJ, Finantele si societatea nu ar fi interesate sa recupereze datoriile. Nimeni nu vrea sa falimenteze o societate cu acest obiect de activitatea, dar nicaieri in legislatie nu este stipulat ca putem judeca cu doua masuri", spune Eugen Ciorici, directorul DGFP Vrancea. O alta "hiba" gasita in privatizare este aceea ca ar fi trebuit sa includa si prima etapa a planului de restructurare si reorganizare adoptat la ultima sedinta a CJ.

Privatizarea scoate bunurile de sub sechestru

In acest moment, SC Drumuri si Poduri SA are conturile blocate si bunurile sub sechestrul celor de la Finante. Din momentul in care incepe privatizarea inceteaza automat aceste masuri. De asemenea, se suspenda si procesele in care este implicata societatea. Drumuri si Poduri a dat in judecata CJ pentru a-si recupera datoriile, care insumeaza 87 de miliarde de lei, iar procesul se afla in desfasurare in acest moment. In situatia in care societatea isi gaseste un alt "stapin", acesta va prelua toate drepturile si obligatiile actuale. Adica se va trezi cu conturile blocate si cu bunurile sub sechestrul DGFP. "Din punctul de vedere al Finantelor nu exista nici o posibilitate ca societatea sau debitorii sa scape de plata obligatiilor", a declarat directorul Eugen Ciorici. Pe timpul celor 12 luni pe care se poate intinde procesul de privatizare, administratorul special impus de Consiliul Judetean este cel care are puteri aproape depline, in numele actionarului unic. Exact ca in cazul procedurii de lichidare sau de faliment, DGFP nu va avea nici un control in ceea ce priveste recuperarea datoriilor, care revine administratorului special. Acesta poate decide vinzarea unor active, situatie care este "portita" prin care bunurile SC Drumuri si Poduri SA isi pot gasi pentru o suma mica un alt proprietar.

Activitatea societatii scade de trei ori

Faptul ca SC Drumuri si Poduri SA Vrancea nu este atractiva, din cauza datoriilor, ridica semne de intrebare in ceea ce priveste privatizarea ei. Societatea datoreaza 110 de miliarde de lei si are de primit 103 miliarde de lei. Cel mai mare datornic este Consiliul Judetean, care in ultimii ani a acumulat o factura de 87 de miliarde de lei in contul lucrarilor comandate si neplatite. Cele mai mari datorii ale societatii sint catre bugetul de stat, respectiv 75 de miliarde de lei. Pentru anul 2005, in bugetul SC Drumuri si Poduri SA sint prevazute 52 de miliarde de lei, din care 41 de miliarde de lei pentru cheltuieli de personal si 10 miliarde de lei pentru cheltuieli materiale. Potrivit prognozei realizata pentru acest an, productivitatea va fi la o treime fata de anul precedent, iar cifra de afaceri va fi de 52 de miliarde de lei. In perioada urmatoare 200 de angajati, jumatate din numarul total, vor ramine fara locuri de munca in urma aprobarii de catre CJ a planului de reorganizare si restructurare. In cazul in care Drumuri si Poduri va supravietui privatizarii exista sanse ca situatia ei sa redreseze deoarece, in cazul integrarii in Uniunea Europeana, investitiile in infrastructura vor creste. In continuare, dupa cum declara surse din interiorul societatii, salariatii ar fi interesati sa preia, pentru inceput, actiunile.

Privatizarea se joaca la "mustata"

Marian Oprisan a anuntat o noua sedinta de Consiliu Judetean in care va fi supusa votului plenului inceperea privatizarii SC Drumuri si Poduri SA. Acesta nu a avut la limita la precedenta sedinta majoritatea de doua treimi necesara, potrivit legii, pentru votarea proiectului. In acest moment, in CJ sint 32 de consilieri fata de 33 in mod normal, deoarece democratul Stan Rogoz nu a fost supus validarii plenului pentru a-i lua prefectului Ion Oprea. PSD are nevoie de 22 de consilieri pentru a controla in intregime CJ. Consilieri pesedisti cu acte in regula sint 18, iar lor li se adauga "independentul" Constantin Guguianu. Un mare semn de intrebare il ridica cei doi consilieri conservatori care, desi ar fi trebuit sa voteze de consilierii Aliantei, potrivit protocolului, au votat mai mereu cu PSD, in functie de cum le dicta interesele lui Marian Oprisan. "Veti vedea!", a raspuns Horia Furtuna intrebat de pozitia pe care o va avea pe viitor in Consiliul Judetean. Daca umanistii vor vota din nou cu PSD, Marian Oprisan mai are nevoie de un singur vot, pe care este dispus sa-l cumpere, dupa cum ne-au spus surse din apropierea sa. In ultimele zile s-a speculat ca acesta va veni de la consilierul PPRM Marian Stoica, care a fost ales in Colegiul Director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, de unde ar incasa o suma de bani. "Membrii Colegiului Director nu sint remunerati", a declarat insa Gabi Teodor, purtatorul de cuvint al institutiei. "Astept sa vad care este situatia. Daca va fi acelasi proiect de hotarire, voi vota impotriva", ne-a spus consilierul judetean Marin Stoica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.