Local

Spitalele vrincene, vitregite de materiale sanitare

Gabriel Sava
10 mai 2005 712 vizualizări
Spitalele vrincene au datorii de 77 miliarde lei. Furnizorii de produse medicale au blocat deja relatia cu spitalele pentru ca nu si-au primit banii. In judet, stocurile ajung pentru o luna.

Spitalele din Vrancea ar putea ajunge in scurt timp intr-o adevarata criza de materiale sanitare. Situatia se datoreaza unei recente decizii a Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), care a hotarit sa sisteze livrarile catre spitale pina la achitarea integrala a datoriilor din anii 2003 si 2004. Datoriile totale ale unitatilor sanitare din Vrancea se ridica la 77 miliarde, cea mai mare parte fiind acumulate din anii trecuti. Conform comunicatului de presa, AFPM a decis si "neparticiparea la nici o forma de achizitie publica, inclusiv la licitatiile electronice organizate de spitale, incetarea dialogului cu autoritatile statului care au atributii in finantarea, administrarea si controlul sistemului public de sanatate". Asa cum au anuntat reprezentantii furnizorilor de produse medicale, masurile au intrat in vigoare incepind de ieri si vor inceta numai dupa achitarea integrala a datoriilor.

Fesele sterile, seringile, manusile chirurgicale, dezinfectantii si reactivii pentru analize de laborator sint principalele produse vizate de masura furnizorilor de produse medicale. "Produse medicale inseamna orice este necesar in spitale, in afara de medicamente, de la fese, manusi la reactivi pentru analize, aparatura de laborator etc. Noi avem de incasat de la spitale aproximativ 100 de milioane de euro. Din cauza datoriilor, ne-am pierdut creditele din afara, iar furnizorii externi nu ne mai dau marfa decit cu plata in avans. Pentru ca nu avem bani si bancile refuza sa ne mai acorde credite. Ca urmare, tot ce dam catre spitale nu se face decit in baza unor contracte ferme cu termene stricte de plata. Si asa fiecare firma din asociatie a redus la minimum cantitatea de marfa livrata catre spitale", declara recent Ramona Stefan, presedintele AFPM. La nivelul judetului nostru, conform datelor prezentate de Directia de Sanatate Publica, totalul datoriilor se ridica la 77 miliarde lei, reprezentind atit datorii pentru materiale sanitare cit si pentru medicamente. "Situatia spitalelor din Vrancea, la 31 martie 2005, este urmatoarea: Spitalul Judetean are datorii totale de 65 miliarde, spitalul din Adjud de 5,4 mld, cel din Dumbraveni de 3,2 mld, Marasesti- 500 milioane, Vidra- 1,4 mld, Panciu-600 milioane si Odobesti- 200 milioane iar Serviciul Judetean de Ambulanta- 600 milioane", a declarat Iuliana Mircea, director economic in cadrul DSP Vrancea.

Stocuri pentru cel mult o luna

Spitalele din Vrancea ar putea rezista circa o luna cu actualele resurse, dar la cota de avarie. Afirmatia apartine directorului interimar al DSP Vrancea, medicul Vasile Costin, care considera in acelasi timp ca problema va fi rezolvata in acest interval. "Ministerul Sanatatii a solicitat o situatie cu datoriile spitalelor din Vrancea pentru a evalua posibilatile de plata ale acestora. Din cite cunosc eu, aceasta a fost intocmita si trimisa. Daca Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari si Asociatia Furnizorilor de Produse medicale nu vor ajunge la o intelegere, spitalele vrincene ar mai putea rezista aproximativ o luna cu stocurile pe care le au in prezent", a declarat directorul Vasile Costin. Cel mai mare spital din judet are datorii de 64 miliarde de lei, din care 45 miliarde lei reprezinta suma restanta din anul 2004. "Noi am primit somatia din partea AFPM azi (n.r.- ieri) la ora 13.00. Mai ciudat a fost ca o firma afiliata la AFPM ne-a refuzat o comanda de materiale desi fata de ei nu aveam datorii. Stocurile de materiale pe care le avem in acest monent ne ajung probabil pentru circa zece zile. Daca situatia va continua ar putea aparea probleme la capitolul dezinfectante pentru spital, care nu mai pot fi achizitionate si pentru ca s-au blocat inclusiv licitatiile electronice", a declarat doctorul Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean. Situatia pare mai buna la spitalul din Dumbraveni, unde stocurile de medicamente si materiale sanitare ar putea fata unei crize mai indelungate. "Dispunem de suficiente materiale sanitare in acest moment. Mai slab stam la comprese sterile si fese. Nici datoriile poe care le avem nu sint prea mari si speram sa rezolvam situatia la o eventuala rectificare", a declarat Costel Negoescu, directorul spitalului Dumbraveni.

Solutii de ultim moment

Dupa ce avertismentele furnizorilor de produse medicale s-au dovedit a fi reale, oficialii din sistemul sanitar cauta solutii. "In cursul zilei de azi (n.r.- de ieri) reprezentantii Ministerului Sanatatii, a Casei Nationale de Asigurari de Sanatatate si a furnizorilor de produse medicale au avut o intilnire pentru a discuta aceasta problema. Rezultatele va vor fi comunicate ulterior", a declarat Nicoleta Stefanescu, purtator de cuvint al CNAS. Si reprezentantii DSP Vrancea considera ca dialogul este singura solutie de rezolvare a problemei, dat fiind ca resursele bugetare sint limitate si ca urmare a unor cheltuieli nejustificate facute in trecut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.