Local

Artistii vrinceni sint trimisi in somaj de Marian Oprisan

Sebastian Oancea
3 mai 2005 1699 vizualizări
In vreme ce la "Tara Vrancei", ansamblul Primariei Focsani, s-au reclamat probleme financiare, seful Consiliului Judetean vrea sa desfiinteze Ansamblul Folcloric Profesionist "Doina Vrancei". Artistii spun ca nu au fost consultati si vor sa protesteze. "Este munca noastra de o viata!", spune directorul Neonila Bajenaru

Folclorul vrincean are probleme. Dupa ce a pus umarul a "executarea" echipei de fotbal", presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, si-a propus sa desfiinteze si unul dintre ansamblurile folclorice, care functioneaza din anul 1993. La propunerea sa, consilierii judeteni trebuie sa voteze in sedinta de joi desfiintarea Ansamblului Profesionist "Doina Vrancei". Vestea, care nu a fost inca motivata oficial, a cazut ca un trasnet asupra celor 22 de artisti ai ansamblului. Ei spun ca vor protesta asa cum stiu ei mai bine daca vor fi trimisi in somaj in urma unei decizii pe care o considera arbitrara. Si Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei", care functioneaza in subordinea Primariei, are probleme, dupa ce directoarea Maria Murgoci a fost reclamata ca face misculatii cu banii ansamblului. Tebuie spus ca cele doua ansambluri au fost folosite din plin de PSD la alegerile locale si la cele generale, cind au sustinut spectacole in mai toate adunarile electorale din judet.

Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, si-a propus sa desfiinteze Ansamblul Folcloric Profesionist "Doina Vrancei". La sedinta de joi, acesta va propune consilierilor proiectul de hotarire prin care va fi desfiintat Ansamblul. Si, cum paritatea in Consiliul Judetean este favorabila PSD, al carui sef este Marian Oprisan, finalul poate fi anticipat. Motivatia, cel putin de suprafata, pe care o da Oprisan acestui demers este, atentie! cota unica de impozitare! "Constringerile bugetare la care ne impinge cota unica de impozitare initiata de Guvernul liberal - democrat - maghiar si purist ne-a determinat sa initiem un astfel de proiect de hotarire", a declarat Marian Oprisan. Directorul Ansamblului "Doina Vrancei", Neonila Bajenaru, spune ca nu vrea sa traga nici o concluzie pina la sedinta de joi. Totusi, directorul a specificat ca ansamblul este munca de o viata a unor oameni care s-au dedicat in intregime folclorului vrincean. "Acest anunt ne-a luat prin surprindere, mai ales ca a venit chiar in Vinerea Mare. Stiam ca institutia beneficiaza de cheltuieli de personal de la bugetul statului doar pentru primul semestru al anului, ca de altfel majoritatea institutiilor de cultura din subordinea CJ, dar asteptam, ca toti ceilalti, rectificarile de buget, asa cum s-a intimplat si in alti ani. Am ramas surprinsi de proiectul de hotarire, avind in vedere ca seful administratiei judetene s-a declarat in permanenta multumit de activitatea desfasurata, deoarece in rindurile personalului se gasesc cei mai mari reprezentanti ai genului, solisti vocali si instrumentisti din zona folclorica a Vrancei, care au dus faima judetului peste hotare. In plus, fiind singura institutie de spectacole din subordinea CJ, am realizat cele mai ample manifestari culturale pe care le-a avut vreodata municipiul si judetul, intotdeauna sub coordonarea directa a Consiliului Judetean. Pina joi, cind va avea loc sedinta, personalul isi va desfasura in continuare activitatea de spectacole", ne-a declarat Neonila Bajenaru Usturoi, directorul Ansamblului "Doina Vrancei". Si ceilalti artisti considera pripita propunerea lui Marian Oprisan, mai ales ca pina acum nu s-a pus problema desfiintarii ansamblului. Acestia propun consilierilor judeteni sa nu desfiinteze o institutie care duce mai departe traditia folclorica a Tarii Vrancei. In plus, consilierii judeteni spun ca acest ansamblu l-a slujit chiar pe Marian Oprisan, in campaniile electorale pe care el, in calitate de presedinte al PSD, le-a facut prin judet. "Exista solutii, ar putea fi unite cele doua ansambluri folclorice vrincene. Cit despre motivatia cu cota unica de impozitare, o consider cel putin hilara si cred ca se incearca sa se dea conotatii politice acestui aspect", a declarat Eduard Lambrino, liderul consilierilor judeteni ai Aliantei D.A.

Ansamblul Folcloric "Doina Vrancei" a fost infiintat de Consiliul Judetean in anul 1993. De atunci si pina acum a participat la numeroase spectacole in tara si strainatate, multe dintre ele premiate. Anul trecut, in august, Institutia Culturala Doina Vrancei s-a reorganizat in Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Vrancei si a obtinut avizul pentru obtinerea statutului de asezamint cultural.

Tara Vrancei, "scuturata" de organele fiscale

- mai multe institutii au fost sesizate ca aici s-au facut mai multe misculatii financiare

Ansamblul Folcloric "Tara Vrancei", aflat in subordinea Primariei

Focsani, are si el probleme, dupa ce directoarea Maria

Murgoci a fost reclamata ca ar fi profitat de functie pentru a face misculatii financiare cu banii unitatii. Neregulile semnalate de administratorul Ana Dumitrache au ajuns la mai multe institutii. Controlul intreprins de Curtea de Conturi in martie nu a scos la iveala decit o mica parte din neregulile sesizate. Administratorul Ansamblului "Tara Vrancei" spera insa ca Primaria si Consiliul Local sa demareze "o ancheta independenta" pentru a scoate la iveala adevaratele nereguli din institutie. Directoarea Maria Murgoci neaga acuzatiile aduse si spune ca ea a facut totul pentru binele ansamblului pe care il conduce si cu care cinta de atitia ani.

Printre altele, administratorul Ansamblului "Tara Vrancei", Ana Dumitrache, afirma ca doi angajati, coregraful si scenograful, care nu locuiesc in judet, vin rar la serviciu si totusi ei sint remunerati din banii de la bugetul local. Ana Dumitrache spune ca semnaturile celor doi sint trecute chiar de directorul institutiei pe condica de prezenta pentru ca acestia sa poata beneficia de leafa. "Viorel Vatamaniuc si Alina Ticulescu, care figureaza pe statele de plata ale institutiei noastre cu norma intreaga, sint pontati fictiv, nefiind prezenti la serviciu in fiecare zi", declara Ana Dumitrache in plingerea formulata catre Curtea de Conturi. Ea spune ca o alta persoana, plecata in Italia, ar fi fost remunerata tot prin pontarea fictiva. Administratorul spune ca a reclamat aceste nereguli pentru a nu fi ea trasa la raspundere, mai ales ca a fost marginalizata de Maria Murgoci in momentul in care a inceput sa sesizeze ce i se parea in neregula. Ana Dumitrache o mai suspecteaza pe Maria Murgoci si de alte nereguli cu bani cuveniti artistilor pe care ii coordoneaza. Cu toate acestea, Curtea de Conturi a efectuat cercetari in perioada 2.03 - 18.03 2005 si i-a acordat descarcarea de gestiune anuala directorului Maria Murgoci. "In ceea ce priveste achitarea de catre unitate, in perioada verificata a unor cheltuieli de cazare pentru salariatii unitatii, au fost constatate fapte cauzatoare de prejudicii. In timpul controlului s-a procedat la recuperarea operativa a prejudiciului", se arata intr-o adresa a Curtii de Conturi. In rest, organele abilitate nu au gasit dovezi care sa o incrimineze penal pe Maria Murgoci, directorul Ansamblului "Tara Vrancei". Directoarea Maria Murgoci sustine ca nu este vinovata cu nimic si crede ca exista interese ascunse in spatele acestor reclamatii. "In fisa postului lor se prevede faptul ca scenograful si coregraful trebuie sa faca teren. Un artist nu trebuie sa stea opt ore la servici. Acesta este un complot pentru a discredita Ansamblul «Tara Vrancei»", a declarat Maria Murgoci. Primarul Decebal Bacinschi spune ca a primit o sesizare de la Tara Vrancei, dar au fost sesizati si consilierii locali carora li s-a cerut sa intreprinda "o ancheta independenta care sa scoata la lumina adevarul". Tara Vrancei este una dintre cele mai mari institutii ale Consiliului Local Focsani, care numara 63 de angajati. Ansamblul "Tara Vrancei" beneficiaza anual de la bugetul local miliarde de lei dar, dupa cum sustine Maria Murgoci, institutia a capatat prestigiu si pastreaza traditia si folclorul din Vrancea, sustinind sute de spectacole anual. In anul 2004, Ansamblul "Tara Vrancei" a cheltuit din bugetul local 5,6 miliarde de lei si a realizat incasari de 200 de milioane. In acest an, Ansamblul a primit de la bugetul Focsaniului 6,8 miliarde de lei. La ultima sedinta a Consiliului Local, Maria Murgoci a prezentat un raport de activitate, dar consilierii s-au declarat nemultumiti si au cerut un raport mai amanuntit pentru sedinta viitoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.