Local

Noaptea Invierii a reinviat vrincenii

Ziarul de Vrancea
3 mai 2005 826 vizualizări
Cardiacii si hipertensivii au ajuns la spital din cauza postului. Medicii spun ca ponderatia va scapa de probleme medicale.

Noaptea Luminii a adus la medic unii credinciosi care au tinut Postul Pastelui, in ciuda starii precare de sanatate, dar si pe cei care au baut prea mult si s-au luat la bataie. Dupa cum ne-au spus medicii de la Spitalul Judetean, oboseala si emotia acumulata in Noaptea Invierii a facut ca multi cardiaci, hipertensivi si chiar cei cu boli digestive sa aiba nevoie de ajutor medical. "Ne asteptam la asa ceva deoarece in fiecare an se intimpla sa avem probleme cu cei care tin post ori maninca si beau prea mult de Paste. Au fost adusi si citiva oameni de la diferite biserici, in general cei cu hipertensiune. Nu au fost cazuri foarte grave si nu au necesitat internare", ne-au spus cadrele medicale de la Unitatea Primire Urgente a Spitalului Judetean. Cei de la Ambulanta povestesc ca unii pacienti au refuzat sa fie luati cu Ambulanta de la Biserica deoarece, dupa cum spuneau ei, "Dumnezeu ii va reinvia". In comparatie cu anii trecuti cind au avut de tratat multe indigestii, in acest an medicii au avut probleme cu cei care s-au intrecut cu bautura si s-au luat la bataie. Medicii au preluat raniti dupa mai multe batai care au avut loc la Timboiesti sau Marasesti. Totusi, dupa cum ne-a spus doctorul Nicolae Varasciuc, directorul SAJ, primele doua zile de Paste au fost mai linistite ca in alti ani.

Rezistati tentatiei mincarurilor!

O data cu iesirea din post, oamenii sint predispusi la mai multe probleme de sanatate, daca produsele traditionale nu sint consumate cu moderatie in zilele de Paste. O recomandare din partea medicilor este ca cei care au tinut post sa nu aglomereze stomacul cu mincarurile grele, greu de digerat, ci sa consume si mincarri usoare, cum ar fi legume si fructe proaspete sau lactate, pentru ca "bombardamentele alimentare" din aceasta perioada declanseaza bolile digestive, colecistitele sau gastro-duodenitele. Tot in aceasta perioada, spun medicii, se reactiveaza ulcerele mai vechi si colicistitele cronice litiazice. Asa ca nu trebuie exagerat cu friptura de miel, alcoolul, cafeaua si ouale pentru ca excesul poate duce la boli grave cum ar fi hipertensiunea, diabetul, colicile biliare si gastritele. Carnea de miel nu este foarte usor de digerat si trebuie consumata cu cumpatare, in special de bolnavii de ulcer, hepatita sau cardiaci. Consumul excesiv de oua poate provoca afectiuni hepatice, deoarece suprasolicita functiile ficatului. "Chiar daca in zilele de Paste este mai greu, recomandam persoanelor care sufera de afectiuni cardiace, hepatice, gastrice sau diabet sa manince cu moderatie si sa anunte medicul de familie daca se confrunta cu probleme digestive sau de alta natura", recomanda medicii de la Ambulanta. Si inca o recomandare: dupa ce mincati evitati deplasarile cu masina si faceti plimbari scurte pe jos. Medicii mai spun ca supraalimentatia oboseste organismul si determina adesea dezechilibre care uneori cu greu pot fi reparate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.