Local

Masuri pentru ajutorarea sinistratilor

Ziarul de Vrancea
29 apr 2005 647 vizualizări
Guvernul va construi case pentru cei fara adapost

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, in urma sedintei de guvern, masurile luate de Executiv pentru ajutorarea celor peste 3000 de oameni afectati de inundatiile din vestul tarii. Printre noile masuri se numara alocarea de fonduri guvernamentale pentru construirea de case, precum si continuarea alocarii de ajutoare umanitare din rezervele de stat.

Guvernul a aprobat, prin Hotarire in regim de urgenta, doua proiecte de case-tip pentru cei ramasi fara adapost, case ce vor incepe sa fie construite dupa retragerea apelor. Mai mult, Tariceanu a anuntat si implicarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor in refacerea infrastructurii afectate de calamitati. Este vorba despre alocarea a 156 miliarde lei pentru judetul Timis si 122 miliarde pentru judetul Caras Severin. De asemenea, Ministerul Transporturilor va aloca 497 miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii de cale ferata din Caras Severin. Cu toate aceste masuri, Tariceanu a estimat ca efectele inundatiilor nu se vor putea sterge decit in minimum un an. Premierul a declarat ca aceste masuri guvernamentale vin in completarea celor luate de autoritatile locale, care au principala responsabilitate in ceea ce priveste gestionarea situatiei. El a spus ca, in urma vizitei de miercuri din Timis, a remarcat ca "autoritatile locale au actionat coerent, limitind pierderile doar la bunuri, fara victime", dar este ingrijorator modul cum s-au folosit, in ultimii patru ani, fondurile pentru imbunatatirile funciare si pentru lucrarile de indiguire. Dupa cum anuntase inca de miercuri, Tariceanu a reluat ideea ca o comisie de ancheta va cerceta modul in care au fost folositi acesti bani".

Bani pentru refacerea culturilor agricole

Seful guvernului a mai anuntat ca Ministerul Agriculturii va gestiona, cu fonduri proprii, refacerea culturilor de pe cele peste 30.000 de hectare de teren agricol calamitate. Totusi, acest lucru se poate intimpla numai daca apele se vor retrage in maximum o luna, a anuntat Tariceanu. Altfel, culturile agricole vor fi compromise iremediabil in acest an.

Apelul de ajutorare a sinistratilor nu a ramas fara urmari

De asemenea, mai multe institutii - de stat sau private - au raspuns apelului lansat de autoritati pentru ajutorarea miilor de familii sinistrate in urma inundatiilor care au afectat grav vestul tarii. Ambasada SUA la Bucuresti a alocat 50.000 de dolari pentru asistarea sinistratilor. Suma alocata de reprezentanta diplomatica va fi utilizata pentru achizitionarea unor ajutoare de urgenta, precum filtre de apa, obiecte de igiena personala, alimente si plite portabile. Jandarmeria Romana s-a implicat in ajutorarea sinistratilor din vestul tarii, atit prin participarea unor efective, cit si cu sume pe care jandarmii le string intr-un cont bancar deschis de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI). Cheltuielile presupuse de operatiunile de salvare se ridica la 120 de milioane de lei si vor fi acoperite din fondurile MAI. Primariile din Bucuresti au organizat puncte de stringere a ajutoarelor, in colaborare cu Crucea Rosie si au deschis conturi bancare in care pot fi depuse sume pentru sustinerea sinistratilor. Diferite companii au trimis sinistratilor aproape 50.000 de litri de sucuri si apa minerala, precum si alimente, iar o companie petroliera a alocat 100.000 de dolari pentru materiale de constructie si obiecte de prima necesitate destinate sinistratilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.