Local

Un singur taximetrist a acumultat 100 de milioane din amenzi

Dan Chiriac
27 apr 2005 723 vizualizări
Pe fondul nemultumirilor acumulate fata de autoritati, taximetristii au inceput sa sfideze Politia. Sefii Camerei Taximetristilor sustin ca acestia incalca Codul Rutier din cauza Politiei si Primariei.

Din ce in ce mai multi taximetristi au ajuns sa sfideze autoritatile locale. La doar citeva minute dupa ce politia a trecut prin zona "Capelei", mai multe taxiuri au invadat statia de autobuz, astfel incit microbuzele municipalitatii au fost nevoite sa opreasca pe carosabil, incuircind circulatia. Desi primesc amenzi aproape zilnic, taximetristii nu se sinchisesc nici sa le plateasca, dar nici sa respecte legea. Viceprimarul George Mardare spune ca situatia amenzilor pe care taximetristii le datoreaza Primariei Focsani a scapat de sub control. Edilii spun ca municipalitatea nu are insa pirghiile legale necesare recuperararii sumelor datorate si se bazeaza pe Camera Taximetristilor care sa-i constringa pe soferii de taxi sa plateasca amenzile. "Sint aproximativ 12 miliarde de lei de recuperat din aceste amenzi, insa sumele fluctueaza pentru ca taximetristii primesc zilnic amenzi. Singurii care ne pot ajuta sint reprezentantii Camerei Taximetristilor, care le pot suspenda celor cu amenzi multe recomandarea care le este necesara la atestare. De exemplu, un taximetrist are amenzi de 100 de milioane de lei. El nu mai indeplineste conditiile de onorabilitate si nimeni nu poate garanta ca prezinta sigurnata pentru un client, avind in vedere ca a fost sanctionat de atitea ori", spune viceprimarul George Mardare.

"Noi dam bani, dar sintem haituiti si vinati"

Presedintele Camerei Taximetristilor, Marius Oancea, sustine ca taximetristii sint indisciplinati din cauza nemultumirilor legate de insuficienta spatiilor de parcare. Liderul soferilor de taxi acuza Politia ca si-a indreptat toate "armele" impotriva colegilor sai si ii trece cu vederea pe ceilalti participanti la trafic. "Am facut ordine in Piata, insa nu le putem cere sa mai faca ceva din moment ce ei vad ca o masina particulara nu este amendata, dar ei sint sanctionati de fiecare data. Nu mi se pare normal ca atunci cind vine vorba de taximetristi, Politia sa-si faca datoria, iar pe altii sa-i treaca cu vederea. Noi dam bani la Primarie, la Finante, la CAS, la asigurari si in schimb sintem haituiti si vinati", ne-a declarat Marius Oancea, presedintele Camerei Taximetristilor Focsani. In plus, acesta arunca o parte din vina si pe Primarie, pentru ca nu ofera destule locuri de parcare, desi taximetristii platesc lunar o taxa de 300.000 de lei pentru ocuparea domeniului public. Municipalitatea a amenajat in cursul anului trecut peste 200 de locuri de parcare in Focsani. Multe dintre acestea sint pozitionate in zone retrase, nefiind practic utilizate de taximetristi aproape niciodata. Astfel de locuri de parcare sint aproape de Pasajul Vilcele, la Mindresti si pe multe alte strazi laturalnice si sint folosite practic tot de "riverani".

Politia da vina pe Primarie

Seful Camerei Taximetristilor mai spune ca, prin atitudinea adoptata, Primaria si Politia au facut ca taxiurile sa devina un fel de maxi-taxi, deoarece soferii de taxi nu pot opri pe bulevardele centrale pentru a lua sau lasa clienti. "Exista un procent de 20% din taximetristi incurabili datorita organelor de politie. De altfel, politia le poate retine permisul pentru abateri repetate. Domnul viceprimar vrea sa recupereze amenzile, dar spatiile de parcare sint cu mult sub strictul necesar. Cu un minim efort ne-ar putea ajuta sa gasim si alte spatii", a mai declarat Marius Oancea. Politistii spun insa ca nu numai taximetristii sint "tinta" lor, ci toti participantii la trafic. "Taximetristii reprezinta doar o zecime din cei care primesc sanctiuni. Nu contest faptul ca mai sint si masini care parcheaza in statiile de taxi, dar asta doar accidental. Ii inteleg si pe taximetristi, dar ei sint nemultumiti ca au prea putine locuri de parcare in centru. Dar asta nu tine de Politia Rutiera, ci de Primarie. Si noua ne-ar conveni sa fie mai multe locuri de parcare pentru taximetristi, dar nici ceilalti participanti la trafic nu au unde parca. Cind sint prinsi ca gresesc nu le convine. E normal, cui convine sa fie amendat? Daca ar respecta regulile de circulatie nimeni nu i-ar amenda. Multi taximetristi au ramas astfel fara permis de conducere si astfel au fost trimisi la retestari", ne-a declarat inspectorul principal Adrian Ciuperca, de la Biroul Politiei Rutiere Focsani. Daca amenzile si suspendarea permiselor nu i-au determinat pe taximetristi sa aiba o conduita civilizata in trafic, probabil ca nimic nu-i mai poate "educa", dupa cum spun agentii de circulatie. Aceasta in conditiile in care cei pe care ii transporta sint pusi adesea in pericol. Sanctiunile repetate nu rezolva nici problema Primariei, care nu are la dispozitie masuri legale pentru a-i "executa" pe taximetristi. Si asta pentru ca acestia nu au bunuri de valoare pe numele lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.