Local

Romania poate fi salvata de la Vrincioaia

Dan Chiriac
26 apr 2005 841 vizualizări
In interval de 25 de secunde pot fi blocate automat toate obiectivele industriale si instalatii de interes national. Sistemul de avertizare seismica in timp real poate actiona doar in cazul cutremurelor vrincene, care au caracteristici aparte.


Sistemul de avertizare seismica in timp real a fost inagurat ieri dimineata la Dispeceratul Seismologic din satul Plostina - comuna Vrincioaia. Noul sistem, o premiera europeana in domeniu, va avertiza automat obiectivele industriale si instalatiile de interes national cu risc major la cutremurele vrincene majore, sistem aflat in faza de implementare la utilizatori. Specialistii in sesimologie spun ca acest sistem va putea salva de la moarte foarte multe vieti. De exemplu, numai la cutremurul din 4 martie 1977 s-au produs peste 40 incendii si au ars de vii 380 de oameni. Autoritatile spun ca acesta este o realizare stiintifica de exceptie cu aplicabilitate imediata in marirea gradului de siguranta in functionarea obiectivelor ce pot fi afectate de cutremure distrugatoare, oferind protectie a populatiei din toata tara.

O prima etapa de utilizare a noului sistem de avertizare seismica este realizarea dispozitivului de interblocare a iradiatorului de la Platforma Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" Magurele. Partea de detectie a sistemului de avertizare este amplasata la Plostina, iar Centrul de decizie la sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului Bucuresti. Sistemul permite ca in maximum 0,9 -1,2 secunde de la producerea undelor seismice sa se poata bloca automat obiectivele de interes national cu risc major la cutremure puternice (magnitudine de 7 grade pe scara Richter): gazul metan, instalatiile electrice de inalta tensiune, calculatoarele la nivel central, unitatile de stocare a datelor centrale, lifturile aduse intr-o pozitie de siguranta, conductele de petrol si de apa, trenurile de mare viteza, instalatiile aeronautice, rafinarii, instalatiile aeronautice etc. Totodata, se activeaza mijloacele de salvare, protectie si interventie, respectiv Protectia Civila, personalul si grupurile electrogene din salile de operatii din spitale, bancile de date nationale. Potrivit seismologilor, dotarile noului sistem sint de productie americana, iar costurile au depasit 200.000 de dolari. Si alte tari din lume amplasate in zone seismice intense s-au aratat interesate de un astfel de sistem, dar el nu poate fi folosit decit in cazul cutremurelor vrincene, care au un specific aparte, in sensul ca se produc la adincimi mai mari. Adimcimea mare si intervalul de timp de 25 de secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare faciliteaza blocarea obiectivelor industriale in timp util si, implicit, salavarea de vieti.

Specularea "greselilor"

Sistemul de avertizare seismica in timp real inagurat ieri la Vrincioaia este unic in lume. Si aceasta pentru ca specificul seismelor produse in Vrancea nu mai este intilnit nicaieri in lume. "Am speculat o «greseala» a cutremurelor vrincene, aceea ca ne ofera acest interval de 25 de secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare. Am fost la seminare, peste tot in lume, dar la cutremurele de acolo acest interval este de maxim 1,2 secunde. Perioada este insuficienta pentru a se putea actiona. Si adincimea la care se produc cutremurele vrincene este foarte importanta. Sistemul este important pentru obiectivele industriale si implict pentru populatie. Cind gazul metan, trenurile sau lifturile sint oprite, automat pagubele si pierderile de vieti omenesti se reduc semnificativ. De exemplu, chiar eu, pe 4 martie 1977, am gasit foarte multi oameni carbonizati", ne-a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Transmiterea mesajului se face automat, seismologicii nefiind nevoiti sa intervina cu nimic. Din pacate, sistemul nu va putea actiona si pentru cutremurele produse in alte zone ale tarii. "Discutam doar de cutremure de peste 7 grade, sau cu magnitudini apropiate. Obiectivele industriale vor putea fi avertizate doar in cazul cutremurelor vrincene. La cele din Banat, unde adincimea este mica, nu se poate face nimic", mai spune seismologul Gheorghe Marmureanu. De exemplu, la cutremurul din 28 octombrie 2004, intervalul de timp intre producerea seismului si sosirea undelor a fost de 21 de secunde.

Liniste, pentru evitarea alarmelor false

Satul Plostina a fost ales pentru instalarea sitemului pentru a impiedica o eventuala declansare accidentala a acestuia. "Ne trebuia un loc linistit, unde sistemul sa nu se declanseze la orice trecere de tractor sau masina de mare tonaj. Aici nu exista nici retea de inalta tensiune, care ar putea afecta sistemul", a precizat directorul Gheorghe Marmureanu. Populatia nu va putea beneficia direct de acest sistem. "Omul este emotiv si nu poate reactiona in acest interval de 25 de secunde. Sistemul detecteaza cutremurele periculoase pentru Bucuresti. Din momentul in care unda seismica se produce si pina cind aceasta ajunge la Bucuresti, pot fi oprite obiectivele industriale si astfel sint reduse substantial pagubele. Unda seismica inainteaza cu 7/8 km/secunda. Sistemul se bazeaza pe un senzor de acceleratie care este direct proportional cu intensitatea. Unul este montat la adincime, iar altul la suprafata, pentru a se putea face diferenta intre un potential impuls accidental si unul adevarat. In mometul producerii cutremurului, pleaca spre Bucuresti o avertizare, iar apoi sint anuntati cei interesati. Noi anticipam magnitudinea cutremurului si transmitem avertizari doar in cazul celor de peste 7 grade. Echipamnetul de productie americana a costat 200.000 de dolari. Acest sistem va duce in mod cert la salvarea de vieti omenesti si la reducerea pagubelor materiale post-seism", ne-a spus ing. Adrian Grigore, de la INCDFP. Seismologii mai spun ca sin excluse confuziile sau aprecierile subiective, sistemul fiind in intregime automatizat.

200 de euro pentru blocarea gazului metan

In cadrul manifestarilor de ieri a fost prezent si seful Observatorului Seismografic din Timisoara, care a prezentat dispozitivul care blocheaza retele de gaz metan in cazul producerii undelor seismice. Acest prototip a fost medaliat cu aur la Salonul Inventiilor de la Iasi, din 2003 si este brevetat de OSIM. Oficialitatile precizeaza ca pentru blocarea gazului metan la intrarea in locuinte, in cadrul INCDFP s-a conceput, realizat si experimentat un "Dispozitiv de inchidere rapida la soc seismic a unui robinet", care face obiectul Brevetului de Inventie Nr.117731B, obtinut prin Hotararea OSIM nr.4/161 din

27.05.2002. Prin conceptia sa, acest dispozitiv poate fi utilizat si in industria chimica si petrochimica pentru evitarea unor accidente ecologice in caz de seism. "60 la suta din pierderile de vieti omenesti si pagube materiale, la cutremure, se produc din cauza exploziilor si incendiilor de la scurgerile de gaz. Acest dispozitiv se monteaza linga contorul de gaze si se declanseaza automat in momentul producerii undei seismice, oprind furnizarea gazului. Probabilitatea ca acesta sa nu functioneze este zero. In medie, un astfel de dispozitiv costa 200 de euro", ne-a declarat Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara.

Cine si-a dat concursul

Prototipul pentru Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real (Early Warning System - EWS) a fost realizat si finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii impreuna cu Ambasada Germaniei la Bucuresti si este rezultatul Proiectului Prioritar nr. 250/2003-2005 din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare - Programul National MENER (Mediu, Energie, Resurse) realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului (INCDFP) in colaborare cu Universitatea din Karlsruhe, Germania. La inagurarea de ieri au participat oficialitatile locale, prefectul Ion Oprea si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, dar si seismologi de la Bucuresti. Au mai fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Transporturilor Constructilor si Turismului, oficiali ai Ambasadei Germaniei si cadre diddactice de la Universitatea din Karlsruhe. Autoritatile au precizat ca cercetarile in domeniu vor continua, dat fiind ca un seism major, de peste 6 grade pe scara Richter, este asteptat sa se produca in Vrancea dupa 2006.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.