Local

Magistratii, chemati sa faca adevarata reforma

Mihai Boicu
26 apr 2005 706 vizualizări
Ministrul Justitiei atrage atentia ca Romania nu poate rata sansa reformarii justitiei, o data semnat tratatul de aderare.

Monica Macovei, ministrul Justitiei, a lansat un apel catre judecatori si procurori, prin care ii cheama sa faca "adevarata reforma". Apelul este adresat magistratilor cu ocazia semnarii tratatului de aderare la Uniunea Europeana si enumera un set de propuneri, dar si de promisiuni pentru imbunatatirea activitatii justitiei. Monica Macovei recunoaste ca multi dintre judecatori si procurori sint sceptici in privinta "europenizarii justitiei", iar unul dintre motive este acela ca planurile si strategiile care trebuiau aplicate in acest sector nu au fost duse la bun sfirsit. "De aceasta data, Romania nu mai poate face la fel. Pe justitie, in special, sint atintiti ochii celor care ne dau astazi un puternic semnal de incredere ca putem ajunge in Europa. Nu ne va fi iertat sa ratam inca o sansa", le trasnimite magistratilor ministrul Justitiei. Potrivit modificarilor pe care le propune ministrul Monica Macovei, se doreste asigurarea unei independente reale a judecatorilor si procurorilor, precum si consolidarea statutului si rolului fiecareia dintre categorii. Ministrul Justitiei promite ca se vor asigura garantii pentru reale pentru ca dosarele sa nu mai fie repartizate si luate arbitrar si ca acestea vor putea fi solutionate fara nici un fel de imixtiune politica sau de alta natura. Un alt obiectiv este crearea de conditii pentru promovarea judecatorilor si procurorilor tineri si numirea lor in functii de conducere. De asemenea, se va organiza concurs pentru conducatorii de instante si parchete, care vor putea sa-si aleaga la rindul lor o echipa. In ceea ce priveste functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Monica Macovei a propus o mai buna reprezentare a judecatorilor si procurorilor, sporirea atributiilor celor doua sectii si incompatibilitatea calitatii de membru CSM cu cea de conducator de instanta sau parchet. Prin aceste masuri se spera ca CSM sa devina cu adevarat "juriul suprem" al judecatorilor si procurorilor. "Ma bizui pe sprijinul nostru, pe forta procurilor si judecatorilor care se simt si sint onesti. Stiu ca sinteti multi si am incredere in voi. In voi si nu in cei din cauza carora justitia pierde la judecata opiniei publice, desi multi din cei care o slujesc nu merita sa fie inclusi intr-un verdict negativ general si fara nuante", se incheie apelul lansat de ministrul Justitiei, Monica Macovei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.