Local

Focsanean la un pas de moarte in Afganistan

Sebastian Oancea
26 apr 2005 1247 vizualizări
Sergentul focsanean Gabriel Hanganu a trecut razant pe linga moarte, in Afganistan u TAB - ul in care se afla, impreuna cu alti militari romani, a trecut peste o mina. Gabriel Hanganu se afla internat in Germania cu arsuri de gradul 3 pe fata si pe corp.

Sergentul Gabriel Hanganu


In dupa amiaza duminicii trecute, cind cei mai multi vrinceni se odihneau, unul dintre militarii Vrancei trecea pe linga moarte, in Afganistan. Transportorul Amfibiu Blindat de cercetare in care se afla Gabriel Hanganu, subofiter al Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor", alaturi de alti militari romani dislocati in teatrul afgan de operatiuni, a trecut peste un "dispozitiv explozibil neidentificat", dupa cum precizeaza responsabilii Armatei Romane. Militarii indeplineau o misiune de patrulare in districtul Panjawyi, provincia Kandahar iar incidentul s-a petrecut aproximativ 60 km de baza. Unul dintre colegii focsaneanului, sergentul Narcis Sonei, a murit, iar Gabriel Hanganu a fost transportat la un spital militar american din Germania, cu arsuri grave pe fata si pe corp. Totusi, el se afla in afara oricarui pericol, dupa cum precizeaza oficialitatile militare.

Sergentul Gabriel Hanganu, in virsta de 24 de ani, din Focsani, angajat Brigazii 282 Mecanizate "Unirea Principatelor" Focsani, a plecat in Afganistan in ianuarie cu cei 400 de militari ai Batalionului 300 Infanterie "Sfintul Andrei" Galati, in cadrul misiunii de mentinere a pacii Enduring Freedom. Parintii sai spun ca fiul lor era indragostit de ceea ce face, voia sa-si construiasca o cariera militara, iar misiunea de mentinere a pacii in Afganistan era un inceput promitator. Ironia sortii face ca sergentul Gabriel Hanganu, care era specializat ca genist, sa cada prada unei bombe. Parintii tinarului ranit spun ca au vorbit la telefon cu fiul lor chiar inainte de a pleca in misiunea de cercetare. Dupa citeva ore au aflat ca Gabriel se afla impreuna cu alti cinci militari intr-un transportor amfibiu blindat de cercetare, primul dintr-o coloana de cinci autovehicule, care se intorcea la baza dupa executarea unei misiuni de patrulare. Genistul Gabriel Hanganu era seful pe linie de cercetare in echipa. La aproximativ 60 km de baza, transportorul a trecut peste un dispozitiv explozibil, cel mai probabil o mina, acesta fiind grav avariat in urma exploziei care a urmat. In urma deflagratiei produse, sergentul Gabriel Hanganu, comandant grupa cercetare geniu, a suferit arsuri de gradul III in zona miinilor, picioarelor si la fata, fiind internat initial intr-un spital american din Kandahar. Colegii sai au transmis la Focsani ca sergentul a suferit arsuri in timp ce incerca sa-si salveze colegii. Pentru a interveni medical in timp util, in noaptea de duminica spre luni, dupa incetarea furtunii de nisip abatute asupra Kandaharului, soldatul focsanean a fost transferat la un spital militar american din Germania.

"Am vorbit chiar inainte de misiune"

Parintii lui Gabriel Hanganu, care sint angajati in structurile Ministerului Apararii Nationale, se tem ca fiul lor se afla intr-o stare mult mai grava decit le spun autoritatile. Dorina Hanganu, mama militarului, contabila la o unitate militara din Focsani, spune ca ieri i s-a trasmis ca fiul ei a fost transferat in Germania, dar nu a mai primit, pina ieri dupa amiaza, alte informatii despre el. "Vorbeam des la telefon, prin intermediul statiei de la unitate. Era incintat de ceea ce facea acolo, se obisnuise cu tabara, cu programul. Ultima data am vorbit chiar inainte de misiune. Mi-a spus ca ma va suna astazi, dar ... am auzit la stiri ce s-a intimplat. Sper ca fiul meu sa fie bine, sa nu fie mort ... ", ne-a spus cu ochii in lacrimi mama soldatului ranit. Mama sergentului se roaga pentru fiul ei. "Am strins bani pentru mobila, dar o sa-i dau lui, ca sa-si repare fata, in caz ca a patit ceva rau...", a mai spus Dorina Hanganu. Parintii sergentului se chinuiau ieri sa ia legatura telefonic cu spitalul din Germania pentru a afla amanunte despre fiul lor. Probabil ca, in cazul in care militarii sint asigurati inainte de plecare in misiuni internationale de mentinere a pacii, refacerea lui Gabriel Hanganu nu va fi o problema, insa problema cea mai mare ramine in prim plan: cei 70 de dolari pe zi sint principalul motiv (de multe ori de neajuns) pentru care militarii nostri aleg sa sfideze moartea in fiecare zi in desertul afgan sau irakian.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.