Local

Sorin Dima, arhivarul-dictator

Cristi Irimia
24 aug 2007 2304 vizualizări
Arhivarul registrator al Judecatoriei Focsani a refuzat doua zile la rind sa puna la dispozitia reporterilor nostri registrele publice solicitate u Ziarul de Vrancea a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la desele incalcari ale Ghidului de bune practici dintre mass-media si instante

Obstructionarea jurnalistilor de la Ziarul de Vrancea a devenit o moda la instantele locale. Fie din rea vointa, fie datorita necunoasterii reglementarilor in materie de solicitari venite din partea mass-media, gesturile unor grefieri, arhivari, registratori sau jandarmi din cadrul instantelor vrincene pun piedici jurnalistilor. Implicit, cititorii sint cei vaduviti de informatii, datorita opacitatii si incapatinarii de care dau dovada cei care ii obstructioneza pe jurnalisti. Ultimul exemplu in acest sens l-a oferit Sorin Dima, arhivar - registrator la Judecatoria Focsani. Dima a refuzat sa puna la dispozitia reporterului ZDV registrele informative cu cauzele nou intrate pe rolul instantei. Prima data s-a intimplat in urma cu doua zile, Dima invocind faptul ca este obligatorie o solicitare scrisa aprobata si indicarea expresa a informatiilor pe care cotidianul nostru le cauta in registrele respective. Total fals cita vreme "Ghidul de bune practici pentru cooperarea intre instante, parchete si mass-media" stipuleaza foarte clar: "In instanta, dosarele si registrele privitoare la activitatea de judecata sint publice si pot fi consultate de orice persoana solicitanta care justifica un interes legitim, precum si de ziaristi, cu respectarea ordinii si masurilor de asigurare a integritatii documentelor", fara a fi necesara, pentru registre, formularea unei cereri scrise. Arhivarul Dima, pe linga faptul ca habar nu avea, sau poate da, de prevederile respective, nici nu a acceptat sa i se arate reglementarile stipulate in "Ghidul de bune practici...", adoptat inca din 2006 de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Gestul lui Dima a determinat ziarul nostru sa faca o sesizare pe aceasta tema, mai ales ca arhivarul in cauza a si adaugat, ostentativ, ca el face regulile la locul sau de munca. Astfel, in aceeasi zi, judecatoarea Mariana Gradinescu, vicepresedinte al Judecatoriei Focsani (n. r. - presedintele Daniela Matache se afla in concediu), i-a pus in vedere lui Sorin Dima sa respecte ghidul publicat, de altfel, si in Monitorul Oficial al Romaniei.


Dima a recidivat din rea credinta


Ieri, insa, la o noua solicitare a reporterului Ziarului de Vrancea, pentru consultarea registrelor publice, Sorin Dima a refuzat efectiv sa puna in aplicare prevederile legale. "Acum nu am timp, am treaba. Mai tirziu!", a fost replica arhivarului de rea credinta. Asta in contextul in care in acel moment registrul in cauza nu era folosit de nimeni, iar Dima nu avea alta treaba, cita vreme chiar el a fost cel care l-a abordat pe reporter, intrebindu-l ce solicitare are de facut. Ceea ce nu stie registratorul care se crede stapin pe arhiva Judecatoriei Focsani este si faptul ca "toate lucrarile legate de mass-media reprezinta urgenta", asa cum scrie in Ghid, si trebuie rezolvate ca atare. Drept urmare, Ziarul de Vrancea l-a reclamat din nou conducerii Judecatoriei pe Sorin Dima, vicepresedintele Mariana Gradinescu declarindu-ne: "Sigur ca registrele sint publice si pot fi consultate la o simpla cerere verbala. Am sa discut, din nou, cu arhivarul in cauza aceasta problema pe care mi-ati reclamat-o. Totusi, fiind vacanta judecatoreasca si o parte din personal in concediu, este posibil sa fie unele momente in care sa nu aiba cine supraveghea persoanele care cer registrele", a spus Gradinescu. La momentul solicitarii, insa, in arhiva se aflau destui angajati pentru a se putea asigura supravegherea, dovada stind faptul ca Sorin Dima nu a invocat acest aspect cind a refuzat solicitarea ZDV. In afara plingerilor formulate conducerilor Judecatoriei, respectiv Tribunalului, Ziarul de Vrancea a sesizat si Consiliul Superior al Magistraturii, cu privire la obstructionarea jurnalistilor sai, in materie de documentare. Nu este prima oara cind ziaristii au probleme in a obtine informatii de interes public, fie de la Judecatorie, fie de la Tribunal, ZDV relatind in aceasta vara si alte gesturi in materie de obstructionare. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.