Local

Stareta Manastirii Dalhauti, trimisa in ascultare

Silvia Vrînceanu Nichita
2 apr 2007 3895 vizualizări
Maica stavrofora Andreea, care conducea obstea mohanala de 5 ani, este sora mai mica a maicii Macrina, stareta Manastirii Cotesti

Stareta Manastirii Dalhauti, Maica stavrofora Andreea, a renuntat la functia detinuta in obstea monahala in urma unei decizii luata in acord cu Episcopia Buzaului si Vrancei. Lacasul de cult, printre singurele din judet care au ramas ne electrificate, detine una dintre cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni din Moldova, Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, numita si Anufiana. De cind a preluat obstea monahala, in urma cu 5 ani, maica Andreea, care are sub 40 de ani, a reusit sa schimbe perceptia asupra manastirii si sa o apropie mai mult de oameni si comunitate, fara excesul de supusenie cu care credinciosii erau obisnuiti. Maica Andrea, care fusese declarata stavrofora de Episopul Epifanie Norocel, o importanta distinctie ecleziastica, face un masterat in teologie, la Tirgoviste si ar putea fi numita in fruntea unei alte manastiri din Eparhia Buzaului. Pina atunci, se afla in ascultare neconditionata, potrivit canoanelor monahale care le cer calugarilor, printre altele, si saracie de bunavoie si castitate. Cei care o cunosc pe maica Andreea sustin ca nu este exclus ca maica sa-si fi deranjat superiorii datorita incisivitatii cu care incerca sa rezolve problemele manastirii. In ultima vreme, manastirea avea probleme cu taierile din padurile care-i apartin. Maica stareta Andreea a demisionat chiar de Sarbatoarea Floriilor, cu o saptamina inainte de Sfintele Pasti si cu doua saptamani inainte de sarbatoarea Izvorul Tamaduirii, zi in care se sarbatoreste si hramul Manastirii Dalhauti. "Am demisionat din motive personale", a spus maica Andreea, fara sa dea alte amanunte legate de plecarea sa precipitata. în prezent, interimatul la Manastirea Dalhauti este asigurat de o calugarita superioara venita de la Manastirea Ratesti din Buzau, un fel de pepieniera pentru starete. Maica Andreea, care si-a facut ucenicia tot la Manastirea Ratesti, a fost in ascultare si la Manastirea Ciolanu. Ea a preluat friiele manastirii dupa decesul macii Emilia, cea care s-a ocupat si de reinfiintarea manastirii in timpul comunismului, cind lacasul a fost inchis. Maica Andreea este sora mai mica a maicii starete Macrina de la Manastirea Cotesti. Cele doua calugarite s-au nascut in comuna Ghindaoani din Neamt si s-au dedicat inca de la 20 de ani vietii duhovnicesti. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.