Local

Sperante si conspiratii in rapirea ziaristilor

Mihai Boicu
4 apr 2005 687 vizualizări
Oficialitatile vrincene spera ca ziaristii rapiti in Irak se vor intoarce acasa cu bine. Oprisan vede si o conspiratie impotriva PSD.

Soarta celor trei ziaristi romani care au fost rapiti in Irak este un subiect care tine cu sufletul la gura o tara intreaga. Opiniile vrincenilor oscileaza in functie de modul in care fiecare interpreteaza informatiile confuze primite pina la aceasta data, dat fiind ca activitatea celulei de criza de la Palatul Cotroceni este discreta, iar mass-media reuseste cu greu sa afle informatii noi. Oficialitatile locale sint de parere ca aceasta rapire prezinta multe aspecte care ridica semne de intrebare si asteapta ca autoritatile romane sa faca lumina in acest caz incurcat. Unii lideri politici cred ca rapirea nu are legatura cu politica dusa in Irak, in timp ce Marian Oprisan, seful pesedistilor, spune ca implicarea omului de afaceri Omar Hayssam este o strategie de discreditare a PSD.

Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Miscoci, jurnalisti la Prima Tv, si Eduard Ohanesian, trimisul "Romaniei Libere", au fost rapiti in Irak in urma cu citeva zile. Cazul i-a socat pe toti romanii, obisnuiti pina acum sa vada asemenea situatii numai in alte tari, si a ridicat foarte multe semne de intrebare. Implicarea romano-irakianului Omar Hayssam, un om de afaceri certat cu legea, a complicat si mai mult situatia, mai ales ca acesta a fost membru PSD. Senatorul democrat Jan Vraciu spune ca nu este in interesul celor rapiti sa se discute despre acest subiect. "Sincer sa fiu, mi se pare ca sint amestecati cam multi pesedisti in treaba asta. Este o realitate a Irakului ceea ce s-a intimplat, dar sint cam multe semne de intrebare. Romania si-a asumat o serie de obligatii acolo pe care trebuie sa si le respecte. Este greu de apreciat situatia, trebuie sa vedem desfasuarea evenimentelor", a spus Jan Vraciu. La rindul sau, liberalul Corneliu Momanu a spus ca inca nu realizeaza care este situatia, insa spera ca finalul sa fie unul fericit. "Eu nu cred ca rapirea are legatura cu politica Romaniei in Irak. S-ar putera sa ma insel, dar in prima faza sint inclinat sa cred treaba asta", ne-a spus deputatul liberal.

"Strategie tipica de intoxicare"

Marian Oprisan este mai transant si crede ca situatia se datoreaza schimbarii politicii dusa in Irak, iar o implicare a PSD in acest caz este un scenariu. "Este o strategie tipica de intoxicare a mass mediei si a opiniei publice, pusa la punct de autoritatile de la Bucuresti pentru a distrage atentia opiniei publice de la gravitatea fenomenului rapirii celor trei ziaristi in Irak. Nu este nici un semn de intrebare si veti vedea la final ca nu exista nici un semn de intrebare", a declarat Marian Oprisan. Seful pesedistilor vrinceni spune ca omul de afaceri Omar Hayssam este folosit de actuala putere, datorita problemelor sale cu legea, pentru un atac "oribil" la adresa PSD din partea actualei puteri. La fel ca si ceilalti politicieni locali, Marian Oprisan spune ca este dispus sa contribuie cu bani in cazul in care se va cere o recompensa pentru ziaristii rapiti.

"Trebuie sa revenim la politica umanitara si pasiva"

Prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, este de parerea ca rapirea s-a confirmat o data cu aparitia pe internet a fotografiilor cu cei rapiti. "E trist pentru ei si pentru familiile lor. Cred ca pentru ei poate face ceva cu statul roman impreuna cu celelalte state NATO. Cred ca organizatiei teroriste ii va fi satisfacuta o cerere si astfel criza se va rezolva", este de parere Ion Lefter. Pe de alta parte, George Mardare, viceprimarul Focsaniului, se teme ca rapirea ar putea fi rezultatul schimbarii politicii tarii noastre in Irak si ca nu mai putem invoca statutul de "tara mica, prietenoasa si saraca". "Trebuie sa urmam exemplul celorlalte state europene care au inteles sa nu-si expuna populatia unor eventuale atacuri teroriste asemeni celor din Irak si trebuie sa revenim la politica umanitara si pasiva", ne-a spus viceprimarul Focsaniului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.