Local

Obstenii din Soveja, prima victorie

Silvia Vrînceanu Nichita
19 feb 2007 1716 vizualizări
Dupa dezvaluirile din Ziarul de Vrancea, potrivit carora Primaria Soveja vinde V.I.P.-urilor terenuri revendicate, Comisia Judeteana de Reconstituire a Dreptului de Proprietate analizeaza contestatia obstenilor. Mocanilor li s-au nationalizat izlazurile in anul 1948.

Conducerea Prefecturii a decis sa verifice daca Primaria Soveja a incalcat drepturile de improprietarire ale Asociatiei Obstea Devalmasa, dupa ce Ziarul de Vrancea a dezvaluit ca mai multe personalitati publice, printre care si Claudiu Saftoiu, directorul Serviciului de Informatii Externe, prefectul Ion Oprea, sau seful Politiei, Viorel Serbanoiu, au fost improprietarite in urma unei licitatii publice controversate pe un izlaz revendicat de obsteni. Inca din anul 2005, obstenii, reprezentati de Grigore Ganet, au cerut improprietarirea cu 850 de hectare de izlaz si 300 de hectare de padure, suprafete detinute in devalmasie si nationalizate dupa venirea comunistilor la putere si infiintarea CAP Soveja.


Vile pe "trupuri de pasune"


Presedintele obstii, Grigore Ganet, spune ca, potrivit documentelor pe care le detine, terenurile au fost date in administrarea si nu in proprietatea primariei, care "efectueaza acum vinzari si c oncesionari ilegale", pe terenurile aflate in litigiu. Potrivit unui document din anul 1949, pus la dispozitia redactiei de catre Obstea Devalmasa, autoritatile fostului judet Putna au dat in administrarea Primariei 11 "trupuri de pasune", printre care se afla Poiana Punga, dar si Dealul Bisericii, unde primaria planuieste construirea unui cartier rezidential cu finantare de la ANL. "Incepind de la 1 iulie 1949, izlazul in devalmasie, proprietatea locuitorilor din comuna, a trecut trecut sub administratia primariilor fiind tratat ca izlazurile comunale", se arata in adresa emisa de Comitetul Provizoriu al Judetului Putna. Primaria le-a refuzat obstenilor cererea de improprietarire in 2005, iar contestatia depusa de ei a fost trimisa la Comisia Judeteana de Reconstituire a Dreptului de Proprietate abia pe 19 decembrie 2006. Intre timp, zeci de suprafete au fost concesionate si vindute. Avind in vedere ca si prefectul Oprea si-a cumparat 1000 de metri patrati dintr-un "trup de izlaz", obstenii si-au exprimat public suspiciunea ca cererea lor va fi tratata corect, avind in vedere ca, oficial, reprezentantul Guvernului este si presedintele Comisiei Judetene de Reconstituire a Dreptului de Proprietate. De precizat ca prefectul si-a delegat competentele celor doi subprefecti, Mioara Flenchea, care prezideaza sedintele, si Dragos Mircea, care este secretarul comisiei. Comisia se afla acum in mijlocul unui scandal de succesiune generat de improprietarirea cu 4.000 de hectare de padure a mostenitorilor unor fosti boieri pasoptisti. Cauza, care-l priveste pe afaceristul Marcel Cosor, in calitate de mandatar, a ajuns in atentia DNA datorita unui mostenitor nemultumit.


Mai putini smecheri


"La aceasta ora, nu se poate spune ca terenul cumparat de domnul prefect se afla pe proprietatea obstii pentru ca, deocamdata, obstenii revendica intinderea, nu amplasamentul. Dupa primele verificari facute de catre colegii mei, s-a constatat ca obstea este legal constituita, insa din documente lipseste planul cadastral care va fi realizat impreuna cu Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Avind in vedere ca este un subiect sensibil pentru opinia publica, cererea depusa la Comisia Judeteana va fi urgentata", ne-a declarat vineri Catalin Dragulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. De precizat ca printre beneficiarii licitatiei organizate de Primaria Soveja se afla si directorul Oficiului de Cadastru, Emilian Diaconu. In ipoteza in care sovejenii vor redeveni stapini pe terenurile instrainate deja, Grigore Ganet a opinat ca obstea ar putea fi de acord sa preia concesiunile efectuate de primarie, insa nu exclude o actiune in instanta pentru desfiintarea actelor de proprietate incheiate abuziv, in opinia sa. Profesorul a dorit sa nuanteze declaratia sa, potrivit careia "sovejenii nu vor sa fie argati la smecheri", legata de promisiunile electorale ale PSD (partid din care facea parte primarul Costel Plesa) formulate in 2000 si care se refereau la crearea de locuri de munca si atragerea de investitori. "Nu vreau ca acestia sa-si faca vile pe terenurile noastre date pe bani putini de primarie, iar noi, adevaratii proprietari, sa ne angajam la ei oameni de serviciu", a comentat presedintele Obstii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.