Local

La tribunal se incalca legea anti-fumat

Cristi Irimia
19 feb 2007 796 vizualizări
Tinerii avocati sint in topul contravenientilor, riscind amenzi de 600 RON

Zilele celor care inca mai incalca regulile privind fumatul in locurile publice sint numarate. Institutiile romane in materie de respectare a legislatiei privind locatiile unde nu se poate fuma vor fi obligate sa verifice "la singe" respectarea legii in acest domeniu. Recent, parlamentarii europeni au votat pentru infiintarea camerelor inchise pentru fumatori, in cladirile institutiilor in care lucreaza, iar de la 1 mai ar urma sa intre in vigoare o prevedere valabila pentru toate statele UE, prin care sa se interzica total fumatul in locurile publice, inclusiv in restaurante si baruri. Desi legea care

reglementeaza aspectele si interdictiile privind fumatul are mai bine de doi ani de cind a fost adoptata si de Parlamentul Romaniei, inca mai exista locatii in Vrancea unde nu se respecta afisele cu "Fumatul interzis". Una din aceste locatii este "sala pasilor pierduti" de la Tribunalul Vrancea, unde calca zilnic peste o mie de persoane. Desi afisele sint la loc vizibil, mai exista persoane care incalca prevederea legala. Regretabil si surprinzator, totodata, este faptul ca legea in speta este incalcata el mai des de catre avocati, cu precizarea ca in acest an multi dintre aparatorii justitiabililor au renuntat la a mai fuma in sala mare a Tribunalului. Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea, recunoaste ca o parte din avocati mai incalca regula: "Exista, cei drept, unii copii (n. r. - avocati tineri) care mai fumeaza in sala. Nu-i putem pazi sa vedem ce fac! Pe de alta parte, ar fi normal sa se amenajeze de catre conducerea instantei o incapere pentru fumatori. Ideal ar fi sa se deschida si usa care da in curtea interioara din spatele tribunalului, pentru ca astfel unii ar putea merge acolo sa fumeze", ne-a declarat Ticu Burca, la rindul sau fumator. Cei care sint prinsi fumind in "sala pasilor pierduti" risca o amenda de 600 RON. Potrivit art. 141 din Legea nr. 349/2002, aplicarea sanctiunilor se face de catre persoanele special imputernicite de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. La tribunal, spatiile special amenajate pentru fumatori sint delimitate prin insemnele corespunzatoare aflate la intrarea principala a instantei. (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.