Local

„Lotul” primarului Chitic de la Mărășești trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat

Ziarul de Vrancea
31 ian 2024 3917 vizualizări

Conform informațiilor afișate pe site-ul portal.just.ro  „lotul” primarului Chitic de la Mărășești a fost trimis în judecată la Tribunalul Vrancea în faza de fond a dosarului pentru constituirea unui grup infracţional organizat (art.367 NCP). În proces sunt acuzați următorii inculpați: Chitic Valerică Dorel, Chitic Victor Dorel, Serea Gelu, Irescu Ştefan, Eisler Emilian, Moțocu Cornel, SC Gelser Total SRL și SC Gelser Total SRL prin reprezentant Stoicescu Marius. Ca părți vătămate apar în dosar: U.A.T. Mărășești, SC Gelser Total SRL și SC Gelser Total SRL prin reprezentant Stoicescu Marius. Facem precizarea că față de persoanele cercetate și trimise în judecată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive există prezumția de nevinovăție. Facem de asemenea precizarea că Ziarul de Vrancea a solicitat oficial rechizitoriul trimiterii în judecată în cazul acestui dosar. Imediat ce vom primi acest document îl vom face public.

Ce spune legea referitor la Art. 367 din Noul Cod Penal( NCP) Constituirea unui grup infracţional organizat Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice

„ CAPITOLUL I

Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice

Art. 367

Constituirea unui grup infracţional organizat

(1) Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

(6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

Reamintim că înaintea trimiterii în judecată a „ lotului ” primarului Chitic de la Mărășești conform informațiilor făcute publice pe site-ul portal.just.ro, primarul orașului Mărășești, Dorel Valerică Chitic a mai scăpat odată de măsura controlului judiciar formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.Concret joi 18 ianaurie 2023, judecătorii Tribunalului Vrancea au respins cerererea formulată de procurorii Parchetului de pe lângă tribubalul Vrancea dispunând:

"Solutia pe scurt: Respinge ca nefondată propunerea privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea privind pe inculpatul Chitic Valerică Dorel, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane în formă continuată, prevăzută de art. 301 a1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal (327 de acte materiale) delapidare în formă continuată, prev. de art. 295 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 308 al 1. Cod penal și art. 35 al. 1 Cod penal (28 de acte materiale), folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prev. de art. 301 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 al. 1 Cod penal (8 acte materiale), abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 cu ref. la art. 297 al. 1 Cod penal și constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Ia act că asistenţa juridică a fost asigurată de serviciile unui apărător ales. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu astăzi, 18.01.2024. 

Document: Încheiere finală (dezinvestire)    18.01.2024 " 

De asemenea marți, 6 iunie 2023, „lotul” primarului Chitic din Mărășești a fost chemat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru a i se comunica începerea urmăririi penale și acuzațiile care i se aduc în dosarul programului „o masă caldă” pentru elevi și preșcolari. La două zile după această chemare, joi 8 iunie 2023, primarului orașului Mărășești, Dorel Valerică Chitic i s-a comunicat că se află sub control judiciar timp de 60 de zile, cu interdicția de a exercita funcția. Dorel Valerică Chitic a contestat însă decizia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar judecătorii s-au pronunțat vineri, 16 iunie 2023, admițând contestația și repunându-l pe acesta în fotoliul de primar.

Lucrurile par aproape trase la indigo cu întâmplările din vara anului 2022. Și atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au hotărât să-i suspende lui Dorel Valerică Chitic pe durata controlului judiciar dreptul de a-și exercita atribuțiile de primar, acestea urmând a fi preluate de viceprimar sau de city manager. Dorel Valerică Chitic a contestat însă decizia procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar judecătorii s-au pronunțat pe 31 august 2022, admițând contestația și repunându-l pe acesta în fotoliul de primar.

Tip solutie: Soluţionare

Solutia pe scurt:  „.Admite plângerea formulată inculpatului Chitic Valerică Dorel şi în consecinţă: Desfiinţează Ordonanţa nr. 838/P/2023 din 08.06.2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea; revocă măsura preventivă controlul judiciar luată faţă de inculpatul Chitic Valerică Dorel - Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în camera de consiliu astăzi 16.06.2023, ora 12:00.

Document: Încheiere finală (dezinvestire)-16.06.2023 

Reamintim că în vara anului 2023, primarul Dorel Valerică Chitic s-a aflat sub control judiciar, iar printre acuzații s-a regăsit și aceea că ar fi folosit o firmă în care el era beneficiarul resurselor financiare în distribuirea zilnică a programului „o masă caldă” pentru elevi și preșcolari din Mărășești.

Iată ce acuzații îi aduceau procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea primarului Dorel Valerică Chitic în dosarul în care acesta s-a aflat sub control judiciar pentru 60 de zile în vara anului 2022:

„Inculpatul CHITIC VALERICĂ DOREL este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, prev. de art. 301 al 1 Cod penal, instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 cu ref. la art. 297 al 1 Cod penal cu aplic art. 308 al. 1 Cod penal, delapidare, prev. de art. 295 al. 1 Cod penal, instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap la art. 321 al 1 Cod penal, instigare la folosirea, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 272 al. 1 lit. b din Legea 31/1990, constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal, toate infracțiunile cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal.Facem precizarea că față de persoanele cercetate până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive există prezumția de nevinovăție.

În fapt, Valerică Chitic a fost reţinut pe 21 iunie 2022, învinuit pentru şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional.

Potrivit procurorilor, aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 şi 2022. Oraşul Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului şcolar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească zilnic o masă caldă, pe considerentul că fac parte din familii sărmane, care nu-şi permit să ofere copiilor un pacheţel zilnic la şcoală. Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi folosit firma unde soţia sa figura ca administrator pentru acest program.„În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă.

Restaurant propriu renovat cu bani publici

O altă acuză adusă primarului este că a folosit atât forţa fizică din primărie, cât şi fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine în centrul oraşului.

A determinat un funcţionar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcţie, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit şi angajaţii primăriei”, a mai spus aceeaşi sursă.

Deocamdată, nu a fost calculat încă un prejudiciu de către anchetatori, fiind nevoie de o expertiză financiară. Valerică Chitic se află în fruntea oraşului Mărăşeşti din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide, PDL, PNL şi PSD.

Primarul Valerică Chitic nu este la prima abatere de la legea penală. Astfel, în 2019, primarul social-democrat al orașului Mărășești a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze şi să câştige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. În acest dosar primarul Chitic şi câţiva angajaţi ai Primăriei sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Ziarul de Vrancea a intrat în primăvara acestui an în posesia documentelor care arată că deși în vara anului trecut primarul Dorel Valerică Chitic s-a aflat sub control judiciar, iar printre acuzații s-a regăsit și aceea că ar fi folosit o firmă în care el era beneficiarul resurselor financiare în distribuirea zilnică a programului „o masă caldă” pentru elevi și preșcolari din Mărășești, anul acesta, surpriză: contractul în valoare de 939.896,1 lei (191.035 euro) a fost atribuit fix aceleiași firme, S.C. Gelser Total SRL Mărășești. Parcă spre sfidarea procurorilor care se ocupă de dosar și a instituțiilor statului român care au ca obiect de activitate asigurarea respectării legilor.

Documentul de atribuire a contractului în valoare de 939.896,1 lei (191.035 euro) pentru distribuirea „mesei calde” pentru aproximativ 600 de elevi și preșcolari, aceleeași firme S C Gelser Total SRL Mărășești, despre care procurorii suspectează că primarul Dorel Valerică Chitic al orașului Mărășești ar fi beneficiarul resurselor financiare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.