Național

VIDEO | Sute de urși vor fi împușcați. Organizațiile de mediu sunt revoltate

Ziarul de Vrancea
21 iun 2023 2377 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:ampress.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:ampress.ro

În ultima zi de mandat, Ministrul Mediului Tanczos Barna a semnat ordinul prin care pot fi vânați preventiv 426 de urși. Alți 55 vor fi împușcați pentru că sunt agresivi. Demersul este aspru criticat de către ONG-iști, care susțin că, prin semnarea ordinului, fostul ministrul al Mediului nu a făcut nimic altceva decât un cadou industriei vânătorilor. Potrivit datelor oficiale, între anii 2016 și 2021, urșii au omorât 14 oameni și au rănit 158.

VIDEO:Stirile TVR Online

Pe pagina de sa de Facebook, Tanczos Barna a anunțat că a semnat ordinului prin care ar putea fi împușcați în total aproape 480 de urși.

"Astăzi, în ultima zi a mandatului meu de ministru al Mediului, am semnat ordinul care completează pachetul de legi pentru gestionarea populației de urs. Pe baza acestuia, am aprobat, din nou, cote de prevenire și intervenție pentru populația de urși: 426 exemplare pot fi îndepărtate cu scop de prevenție și 55 exemplare cu scop de intervenție. Ordinul de ministru a fost transmis către Academia Română pentru avizare, după care vă fi publicat în Monitorul Oficial."

Demersul este catalogat de către activiștii care militează pentru protecția animalelor ca fiind un cadou făcut vânătorilor.

În momentul în care mergem în pădure şi luăm subiectiv 420 de urşi care nu sunt conectaţi de conflict, nu o să rezolvăm niciodată conflictul. Nu e nimic altceva decât un show, aşa, pentru comunitatea de vânători din Covasna şi Harghita care abia aşteaptă să meargă cu vânători din străinătate să mai vâneze nişte urşi. Nu rezolvă în niciun fel nici problema confictului comunităţilor şi nici problema de gestiune a speciei ursului în România.

De cealaltă parte, reprezentanții vânătorilor susțin că doar prin vânătoare populaţia de urs poate fi ţinută sub control.

Nu este un ordin cu dedicaţie pentru vânători. Este un ordin care ar trebui să normalizeze o situaţie devenită gravă în România. O situaţie în care am ajuns tot din cauza ONG-urilor care au blocat vânătoarea în 2016. În fiecare zi, dacă nu de mai multe ori pe zi, avem atacuri ale urşilor care distrug sate, care distrug ferme întregi, distrug livezi întregi.

Fostul ministru Tanczos Barna nu a răspuns până la această oră solicitărilor Știrilor TVR de a clarifica ordinul pe care l-a semnat. Potrivit datelor oficiale furnizate de către Ministerul Mediului, între anii 2012-2021, au fost înregistrate în jur de 3.000 de atacuri ale urșilor asupra animalelor domestice.

Text informații:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.