Național

VIDEO | Cum au ajuns procurorii la medicul ieșean considerat cap al rețelei ce monta defibrilatoare şi stimulatoare de la oameni decedaţi

Ziarul de Vrancea
20 feb 2023 4348 vizualizări
Medicul primar cardiolog, de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, dr. Dan Tesloianu, principalul vizat de ancheta procurorilor.El a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie.Foto:ziaruldeiasi.ro
Medicul primar cardiolog, de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași, dr. Dan Tesloianu, principalul vizat de ancheta procurorilor.El a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie.Foto:ziaruldeiasi.ro

Surse judiciare au explicat pentru „Ziarul de Iași” că principalul vizat de ancheta procurorilor de la Spitalul Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași este dr. Dan Tesloianu, medic primar cardiolog, care a coordonat echipa ce se ocupă cu implantarea dispozitivelor intracardiace la Clinicii de Cardiologie. Acesta a fost ani la rând responsabilul principal din unitatea medicală pentru implantarea acestora.

Același tip de dispozitive medicale stau în centrul anchetei procurorilor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au coordonat polițiști de la patru inspectorate județene de poliție, din Iași, Neamț, Brașov și Suceava, pentru a pune în aplicare 24 de mandate de percheziție.

CITESTE SI: Dosarul dispozitivelor cardiace: Medicul Tesloianu, reţinut azi-noapte de anchetatori

Ancheta vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată și continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

„Ziarul de Iași” a reușit să identifice, coroborând relatările din partea mai multor surse și documente oficiale de la Ministerul Sănătății, momentul zero al demarării investigațiilor. Este vorba despre un control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, demarat în iunie 2022 finalizat cu încheierea a două procese verbale.

În acestea, CJAS Iași menționează că a identificat nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă. Reprezentanții instituției nu au răspuns apelurilor „Ziarului de Iași” pe parcursul zilei de ieri pentru a oferi informații suplimentare cu privire la neregulile găsite. Însă informațiile au fost suficient de grave încât să determine un proces de audit intern la nivelul unității medicale.

Prima dată, pe fir a intrat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate

Iar pe data de 8 iulie 2022, conducerea unității medicale, reprezentată de managerul Dan Timofte, a trimis sesizări către Ministerul Sănătății și către organele de cercetări penale. Pe parcursul zilei de ieri, managerul nu a dorit să comenteze cazul suplimentar, susținând că unitatea medicală susține un punct de vedere emis de Ministerul Sănătății în care se menționa că au fost acordate procurorilor toate documentele solicitate.

Însă am reușit să aflăm ce anume a reclamat spitalul în urma controlului CJAS la Clinica de Cardiologie, iar plângerea de atunci se regăsește integral în spețele cercetate în această perioadă de procurori.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Dosar ascuns sub tablouri. Acuzaţiile aduse cardiologului Tesloianu

În mod concret, unitatea medicală a reclamat faptul că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea: codul H12202 – explorarea chirurgicală a venei subclavii şi codul H09305 – explorarea chirurgicală a arterei femurale.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se menționează în documentele transmise către Ministerul Sănătății.

Mai mult, încă de atunci conducerea spitalului a descoperit faptul că la Clinica de Cardiologie s-au implantat echipamente reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea au fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale spitalului pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în unitatea medicală.

„S-a reclamat utilizarea / implantarea de dispozitive medicale reutilizate, respectiv dispozitive medicale care nu au proveniență din gestiunea / achiziția făcută prin Programul Național de Boli Cardiovasculare finanțat de CJAS Iași (dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații). La fel și introducerea prin comenzi a lotului de «kituri de diagnostic și introducătoare» în caietul de sarcini spre achiziționare prin «Programul Național de Sănătate – Subprogramul stimulatoare și defibrilatoare automate implantabile»; produsele solicitate se folosesc în cadrul unui program din care spitalul nu face parte, respectiv Programul de Resincronizare cardiacă”, se menționează în documentele consultate de „Ziarul de Iași”.

Pe vremuri, dispozitivele erau scumpe și se reutilizau, dar nu în ultimii 20 de ani

În momentul de față, implantarea unor astfel de dispozitive intracardice se face în mod gratuit pentru toate persoanele care suferă de probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, decontările realizându-se prin CJAS.

Scopul lor este de a transmite impulsuri electrice către inimă, atunci când este nevoie, pentru a menține un ritm cardiac normal.

Surse medicale au explicat faptul că nu se pune problema ca dispozitivele medicale reutilizate să fie stenturi, așa cum a fost relatat de mai multe ori în presă. De altfel, inclusiv procurorii vorbesc despre „stimulatoare cardiace și defibrilatoare” în comunicatul în care anunță perchezițiile efectuate.

CITEȘTE ȘI: Cardiologul Dan Tesloianu este cel care a stârnit ”furtuna” de percheziții la Spitalul Sf. Spiridon și în alte locații

„Stenturile sunt dispozitive de aproape unică folosință, dacă le putem numi așa. Ele se implantează în artere, se «umflă» pentru a asigura că fluxul va rămâne mereu constant, și nu pot fi strânse la loc și folosite din nou. Cel mai probabil este vorba despre dispozitive care reglează activitatea electrică a inimii. Se implantează sub piele, firele intră prin vase până în camerele cordului”, au precizat surse medicale pentru „Ziarul de Iași”.

Totodată, aceleași surse precizează faptul că nu este obligatoriu ca aceste dispozitive să fie recoltate de la persoane care au decedat înainte de a fi reutilizate. În multe cazuri, ele sunt implantate cu caracter temporar, provizoriu.

Cu certitudine, însă, legislația națională nu permite reutilizarea dispozitivelor. Acesta a fost, conform unor surse din Ministerul Sănătății, și răspunsul primit de către spital atunci când a întrebat despre problema utilizării acestor dispozitive.

„Au fost cerute puncte de vedere de la comisii și nimeni nu a explicat că se poate face așa ceva. Este, într-adevăr, o procedură care se utiliza înainte de anii 2000, dar acum suntem în 2023. Pe vremuri erau foarte puține dispozitive, erau scumpe, aveau o durată de viață de zece ani, iar dacă puteai să recuperezi aparatul în siguranță, schimbai sondele, care sunt niște fire, și-l refoloseai”, au explicat sursele citate.

Medicul Dan Tesloianu nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta cazul. 

Text informații:ziaruldeiasi.ro

Citiți și:Fraudă în domeniul medical. Mai mulți medici ar fi efectuat intervenţii chirurgicale riscante pentru pacienți. Doctorii montau defibrilatoare şi stimulatoare de la oameni decedaţi. Dispozitivele erau decontate prin Casa de Asigurări

Caz șocant de fraudă în domeniul medical. Polițiștii suspectează că medici și alte cadre medicale montau bolnavilor de inimă dispozitive luate de la pacienți decedaţi. Practica a fost interzisă expres în România din 2021. Principalii suspecți sunt un medic cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași și un altul din Brașov. Până acum, peste 170 de persoane au trecut prin astfel de intervenții, spun anchetatorii, care au deschis dosar penal de luare și dare de mită, fals și înșelăciune. Sub protecția anonimatului, unul dintre pacienți a povestit pentru Știrile TVR cum a ajuns să poarte un dispozitiv medical ce ar putea proveni de la un cadavru. Atenție, sunt detalii care vă pot afecta emoțional!

Mărturia unuia dintre pacienții cărora le-au fost montate defibrilatoare prelevate de la persoane decedate este impresionantă:

Am avut un stop cardiorespirator resuscitat şi mi-au recomandat să îmi pun defibrilatorul ăsta că, în cazul în care se va mai întâmpla, o să mă ajute, că nu ştiu care fotbalist care a jucat la Campionatul Mondial, acuma are pus şi nu se întâmplă nimica. Nu mi l-au arătat, nu am văzut niciun act de provenienţă, nimic, nimic.

În scurt timp însă, au apărut complicații, povestește bărbatul. Acesta a reclamat și modul în care s-ar fi făcut operația.

Nu m-au cusut cum trebuie, supura pe undeva, pe la cusătura aia. Între timp a ieşit analiza de la cateter şi a ieşit Enterococcus Durans şi îmi spuneau să vedem, să nu fie şi aparatul infectat că, dacă e rău, trebuie scos aparatul, mărturisește pacientul.

Surse din rândul anchetatorilor susțin că unora li s-ar fi administrat medicamente care le-a înrăutățit starea de sănătate, tocmai pentru a-i convinge că au nevoie de montarea dispozitivelor medicale.

ACTUALIZARE Stimulatoarele recoltate de la pacienți decedati ar fi fost decontate la Casa de Asigurări de Sănătate prin introducerea de coduri DRG eronate. Astfel, susțin surse judiciare, suspecții sperau ca funcționarii Casei de Asigurări să nu își dea seama că este vorba despre o fraudă. Codurile DRG sunt utilizate pentru decontarea cheltuielilor făcute în funcție de patologie și de tratamentele aplicate.

ACTUALIZARE În acest dosar, polițiștii au efectuat 20 de percheziții în județul Iași, și alte 4 în Brașov și Neamț, atât la adrese private cât și la spitale de stat, sediul unei primarii și al unei organizații neguvernamentale. 9 persoane sunt cercetate în această cauză vor fi duse cu mandat la sediul IPJ Iași, unde vor ajunge și mai mulți martori, în vederea audierii.

ACTUALIZARE. Conform surselor judiciare, este vorba despre 171 de victime, persoane în general de condiție modestă, de la care s-au luat bani pentru a se face intervențiile chirurgicale. Stimulatoarele cardiace erau luate de la pacienții morți duși la morgă. Unul dintre medicii de la Iași ar fi  coordonat activitatea altor 3-4 medici, care l-ar fi ajutat în special la recoltarea aparatelor de la cadavre. Cu o parte din banii obținuți, în jur de 90.000 de euro, acel medic ar fi ridicat o cabană în arie protejată. Acesta este motivul pentru care este achetat și primarul, pentru că a dat autorizație de construcție într-o arie protejată. Medicul de la Brașov este bănuit că ar fi recoltat stimulatoare de la cadavre și le-ar fi trimis la Iași. Conform acelorași surse, cel puțin doi pacienți au decedat, iar alții ar fi suferit complicații.

ACTUALIZARE Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare, conform competenţelor sale legale, menţionând că desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor.

Gheorghe Borcean, vicepreședintele Colegiului Medicilor: Una este să foloseşti nişte device-uri pe care le poţi primi de la o firmă şi trebuie să ştii doar că acele device-uri sunt autorizate legal în România şi că, poate, ar fi expirate şi au fost resterilizate şi aşa mai departe să intre în parametrii lor legali de funcţionare şi alta este să foloseşti nişte device-uri pe care le-ai prelevat de la pacienţi decedaţi şi după aceea să faci cu ele nişte proceduri pe care să le aduci în normele de securitate biologică pe care să le poţi cumva accepta şi să le plantezi unor pacienţi în viaţă, de altfel această ultimă procedură este inacceptabilă din punct de vedere moral.

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: Am înţeles că era o mafie aici, era un circuit, cineva mai lua nişte bani, că făceau asta în mediul privat. În spitalele publice ştiu că se făcea, prin 2007-2008, era acest obicei. Dacă a fost prin corupţie şi nu au respectat procedurile legale de reprelucrare, de sterilizare, au pus viaţa pacientului în pericol.

________________________________________________

Mai sunt persoane suspectate de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune.

Percheziţii se vor mai face la sediul unei primării comunale, la 5 spitale şi la o organizaţie nonguvernamentală.

Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea.

"Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora", arată sursa citată.


De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.


După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF - Direcţia Generală Antifraudă Fiscală - Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.


De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi.

Text informații:stiri.tvr.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.