Național

VIDEO | Cel mai mare antrenament NATO în desfășurare până pe 25 februarie, are printre scenarii un atac rusesc la „Porțile Focșaniului”

Ziarul de Vrancea
11 feb 2024 3523 vizualizări

NATO se pregătește în cazul unui atac în România. <<Dacă ei cred că pot ajunge la porțile Focșaniului, atunci crește riscul>>este titlul unui articol publicat marți 6 februarie 2024 pe site-ul stirileprotv.ro 

NATO își scoate artileria la înaintare. Un nou exercițiu militar a început pe flancul estic al Alianței, inclusiv în România.

Denumit „Dynamic Front”, antrenamentul simulează răspunsul artileriei în cazul unui atac masiv asupra României și a altor țări din NATO.

Potrivit forțelor terestre americane din Europa, care au anunțat, de fapt, exercițiul, la Dynamic Front participă 400 de militari americani și 600 de aliați din peste 20 de țări NATO. Exercițiul va avea loc simultan în Germania, Polonia, România și Turcia și va fi coordonat în premieră de Cartierul general al NATO Rapid Deployable Corps din Spania. Antrenamentul se va desfășura până pe 25 februarie.

Potrivit scenariului, menționează articolul publicat pe stirileprotv.ro, NATO își antrenează în acest exercițiu capacitatea de răspuns în cazul unui atac de amploare asupra României sau altei țări de pe flancul estic. Astfel, artileria aliaților ar avea rolul de a opri sau de a întârzia un astfel de atac surpriză până la replierea trupelor Alianței.

„Dynamic Front”, unul dintre cele mai mari exerciții NATO

General (R) Virgil Bălăceanu: Scopul este legat de lecțiile învățate în mod sigur din Ucraina unde artileria este un element de bază. Ca atare și NATO trebuie să își exerseze sprijinul de artilerie. Nu numai sprijinul de artilerie, dislocarea unităților de artilerie și sigur planificarea focului”.

Forțele NATO trebuie să se asigure că sunt capabile să se organizeze rapid si să execute împreună sprijin letal de foc în operații de luptă la scară mare în toată Europa, au precizat militarii americani.

General (R) Ben Hodges: Este important pentru că trebuie să le dovedim rușilor că ne putem mișca la fel sau chiar mai repede decât ei. Este parte a descurajării. Dacă ei cred că pot ajunge la coridorul Suwalki (n.r. culoarul spre enclava Kaliningrad) sau la porțile Focșaniului înaintea forțelor NATO, atunci crește riscul că chiar vor încerca să facă ceva. Deci e vorba de viteză care e absolut necesară pentru a preveni un conflict”.

„Dynamic Front” este una dintre etapele celui mai mare exercițiu NATO desfășurat după încheierea Războiului Rece, Steadfast Defender 2024, la care participă aproape 90.000 de militari NATO. La exercițiul de artilerie, România participă cu 100 de militari dintre care 20 vor merge în Germania, iar restul vor efectua trageri în poligonul de la Smârdan.

Text informații + VIDEO:stirileprotv.ro

Citiți și:Scenariu de război în „Poarta Focșani”. Cât de rapid oprește NATO o luptă cu Rusia?​

Citiți și: Despre Poarta Focșanilor​ 

Poarta Focșanilor reprezintă o structură teritorială cheie, cu rol de coridor de mobilitate în ambele sensuri, localizată în România la marginea de sud a Zonei de Operații Est( Moldova Occidentală). Terenul său jos altitudinal este prietenos cu tancurile și favorizează războiul de manevră, manevrele fiind însă canalizate de către contextul geografic de o astfel de manieră, încât în mod practic folosirea sa devine obligatorie. Valoric, din punct de vedere militar se află în strânsă interdependență cu lanțul montan al Carpaților Orientali, operarea acesteia depinzând de blocarea cu succes a trecătorilormontane ale acestora.

Are lățimea de la vest la est de 80-85 Km și profunzimea de la nord la sud de aproximativ 60 km, fiind localizată pe teritoriul județelor Vrancea, Galați, Buzău și Brăila, între dealurile subcarpatice, situate la vest și cursurile inferioare ale Prutului și Dunării, situate la est. Ea grupează 2 direcții de nivel operațional: cea a văii Siretului care vine din nordul Moldovei și cea a Bugeaculuii și deschide direcții strategice și operative la nivelul teritoriului românesc spre București și Constanța, iar de-a lungul acestuia spre Europa Centrală și spre Balcani.

Coridorul are o importanță fundamentală pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord(NATO) și Uniunea Europeană, având caracterul de potențial câmp de bătălie. Deocamdată reprezintă un punct vulnerabil al Flancului Estic al NATO. Vulnerabilitatea se datorează atât insuficientei dotări cu mijloace tehnice a Armatei României, cât și a deficiențelor actuale de la nivelul infrastructurii rutiere și feroviare regionale din România și din zona balcanică, existente. Deficiențele aflate în cauză au un impact semnificativ asupra capabilității partenerilor NATO de a transfera rapid și anticipativ trupe și tehnică de luptă în poartă și de a asigura suportul logistic.”-rowikipedia.org

Citiți în întregime informațiile publicate pe rowikipedia.org despre Poarta Focșanilor​  accesând titlul alăturat:Poarta Focșanilor​


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.