Național

Torționarii unui disident se apără: Totul până la pensie!

Ziarul de Vrancea
12 sep 2017 693 vizualizări

Doi foști securiști, responsabili de moartea cunoscutului disident Gheorghe Ursu, s-au revoltat în instanță după ce magistrații le-au pus poprire pe pensii

Foștii ofițeri de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu, cei care l-au anchetat pe inginerul Gheorghe Ursu înainte de 1989, au cerut, ieri, la instanța supremă, să li se ridice poprirea de o treime din valoarea pensiilor pe motiv că nu au cu ce se întreține și au invocat în cererile lor articolul din Constituție care consacră dreptul la proprietate.

Avocatul lui Vasiel Hodiș a arătat că în timpul urmăririi penale nu s-a pus sechestru asigurător pe bunurile clientului sau și că măsura luată de Cureta de Apel București este nelegală, deoarece hotărârea instanței nu este motivată. “Nu se poate pune poprire pentru că nu există un titlu executoriu în acest sens. În plus, măsură este nelegală deoarece încalcă dreptul la proprietate, consemnat în Constituție”, a arătat avocatul în față judecătorilor de la instanța supremă. În plus, el a mai susținut că valoarea despăgubirilor cerute de urmașii lui Gheorghe Ursu, de 3.100.000 de euro, este exagerată și că aceasta ar duce la o îmbogățire fare temei a rudelor celui decedat în Penitenciarul Jilava în 1985, în urmă bătăilor primite în timpul urmăririi penale. “Nu cred că Gheorghe Ursu a luptat contra regimului comunist pentru ca doi pensionari să nu își ia pensia astăzi”, a susținut apărătorul lui Hodiș.

“Reținerea pensiei îl prejudiciază grav”

Avocatul lui Pârvulescu a cerut și el respingerea cererilor părților civile față de măsura sechestrului și a susținut că fostul colonel de Securitate nu a avut intenția să-și înstrăineze bunurile. “Există și prezumția de nevinovăție. Inculpatul are o vârstă respectabilă, de 78 de ani. Reținerea pensiei îl prejudiciază grav, îi va fi greu să-și cumpere medicamente și să se trateze”, a arătat avocatul. Procurorul a cerut să se respingă contestațiile lui Hodiș și Pârvulescu ca nefondate. În ultimul cuvânt, Vasiel Hodiș a arătat că a avut doar tangențial legătură cu acest caz. “Nu am alte venituri în afară de pensie. Consider ca excesive măsurile de poprire a bunurilor. Timp de 18 ani am fost numai martor în acest dosar, iar odată cu modificarea Codului penal am devenit inculpat”, a arătat Hodiș. La rândul sau, Pârvulescu a apreciat că pensia era singura sursă de venit, că nu a făcut afaceri și că resimte consecințele unui accident vascular. Instanța a rămas în pronunțare pe cererile lor.

În 29 august, Curtea de Apel București a decis, să pună sechestru asigurător pentru acoperirea despăgubirilor cerute de părțile civile, pe bunurile torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pârvulescu, Tudor Postelnicu și Vasile Hodiș, până la valoarea de 3.100.000 de euro.    

Astfel, în cazul lui Marin Pârvulescu, judecătorii au pus sechestru pe un apartament din sectorul 6 și pe un autoturism Dacia. Pentru Vasile Hodiș, instanța a dispus să fie puse sub sechestru un apartament și o mașină Skoda Octavia. Acțiunile deținute de cei doi foști lucrători ai Securității au fost puse și ele sub sechestru. La fel, conturile bancare ale celor doi au fost blocate.

Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș sunt acuzați că au exercitat acțiuni represive sistematice față de Gheorghe Ursu, în perioada în care acesta a fost urmărit pentru fapte “ostile regimului comunist". De asemenea, Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Hodiș, au participat la torturarea sistematică și, în final, la uciderea disidentului, susțin procurorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.