Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: PSD depune moțiune de cenzură, Grindeanu își face guvern PSD

Ziarul de Vrancea
15 iun 2017 1943 vizualizări
Grindeanu și-a găsit primul aliat
Grindeanu și-a găsit primul aliat

Social-democrații au anunțat că vor depune moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, o premieră politică n Grindeanu l-a cooptat în echipa de la Palatul Victoria pe Victor Ponta, acesta urmând să spargă PSD înaintea moțiunii n revine UDMR la guvernare?

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, ieri, că PSD, alături de formațiunea sa, vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru a rezolva criza politică. El a intuit un calendar rapid de dezbatere și votare, fiind posibil ca votul să fie dat tot săptămâna viitoare. "În această situație în care premierul refuză să demisioneze nu există decât soluția moțiunii de cenzură și am hotărât împreună cu cei de la PSD și am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia moțiunii de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel punem capăt crizei politice pe care o dorim scurtată cât mai mult”, a afirmat Tăriceanu. El a precizat că luni va avea loc o ședință a conducerii Parlamentului pentru stabilirea pașilor procedurali. "Nu e exclus să avem voturi în plus și din partea partidelor care nu fac parte din coaliție. Nu am avut discuții în acest sens, dar am semnale că există această intenție", a spus Tăriceanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că în ședința de ieri a formațiunii s-a decis și excluderea premierul Sorin Grindeanu din partid.

UDMR face cărțile

Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD și ALDE au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susținere din partea altor grupuri.

Este, însă, posibil ca numărul exact de voturi pentru o majoritate să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR.  În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritățile au 17, iar alți 3 parlamentari sunt neafiliați. PSD și ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul. Totuși, este de așteptat ca unii social-democrați, în frunte cu Victor Ponta să “trădeze”. Nu e clar la acest moment numărul lor, dar dacă vor fi mai mult 15 rolul opoziției devine determinant. Liderii PNL, USR și PMP au lăsat de înțeles, fără să facă un anunț clar, că nu vor susține moțiunea. Dacă aceste decizii se vor confirma, votul UDMR devine determinant.  De altfel, Tăriceanu a anunțat ieri că, dacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va trece și prim-ministrul va fi demis, coaliția ar putea relua discuțiile cu UDMR pentru cooptarea acestora la guvernare. El a mai precizat că este prea devreme să spună dacă actuala colaborare parlamentară a PSD și ALDE cu UDMR s-ar putea transforma în colaborare guvernamentală. În schimb, liderul ALDE a negat orice discuție cu PMP, atât în ceea ce privește susținerea moțiunii de cenzură, cât și cooptarea partidului lui Traian Băsescu la guvernare.

PSD și ALDE au luat decizia unei moțiuni de cenzură după ce președintele Iohannis a respins ieri ideea nominalizării unui alt premier atâta timp cât Grindeanu rămâne în funcție. “Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru”, a spus Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale. 

Ponta se întoarce la Palatul Victoria

Potrivit unor surse politice, Sorin Grindeanu urma să-l demită ieri din funcția de secretar general al Guvernului pe Mihai Busuioc, urmând ca în locul lui să fie numit Victor Ponta. Această numire și demitere poate fi făcută direct de către premier, prin ordin, și se publică în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Busuioc a fost secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării, în vremea când acesta era condus de Liviu Dragnea, și este un apropiat al șefului PSD. Secretarul General al Guvernului are o serie de atribuții importante în privința organizării și funcționării Guvernului și a aparatului administrativ, având competențe și în privința organizării ședințelor de Guvern.

Legislația în vigoare nu-i permite lui Victor Ponta să fie în același timp și parlamentar, și secretar general al Guvernului, cele două funcții fiind incompatibile. Însă, legislația îi permite lui Victor Ponta să notifice în termen de 15 zile biroul permanent al Camerei Deputaților starea sa de incompatibilitate. După acest termen, are la dispoziție încă 30 de zile să opteze pentru una dintre funcții. Tot ieri la Guvern a fost și fostul ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, cunoscut drept un apropiat al lui Victor Ponta.

Demisiile tuturor miniștriilor Guvernului au ajuns ieri la cabinetul premierului, urmând ca Sorin Grindeanu să ia act de aceste demisii, au declarat surse oficiale. El are 15 zile la dispoziție pentru a le semna și a le trimite la Administrația Prezidențială, pentru ca apoi să fie publicate în Monitorul Oficial.

Băsescu: Grindeanu e obligat de Constituție să își facă guvern

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că premierul Sorin Grindeanu este obligat de Constituție să își facă guvern și că acesta ar trebui ca până în această dimineață să desemneze noi membri în Cabinet, care să aibă carnet de membru PSD sau ALDE, pentru a nu se schimba configurația politică a Guvernului. ”Dragnea a confundat Guvernul României cu un guvern al PSD. N-a priceput nici acum că un guvern trecut prin Parlament este un guvern care slujește țara, și nu PSD”, scrie Traian Băsescu pe Facebook. Fostul președinte precizează și ceea ce ar trebui să facă, în opinia sa, Grindeanu, plecând de la premisa că nu s-a speriat de Vâlcov și Dragnea ca să își prezinte demisia. ”1. Inventariază lista miniștrilor PSD și ALDE care au demisionat. 2. Caută și nominalizează miniștri cu carnet de membru în PSD și ALDE (pentru a respecta structura politică a guvernului votat în Parlament). 3. Înaintează lista miniștrilor demisionari și lista miniștrilor propuși în cabinet către Președintele Iohannis”, scrie Băsescu. ”Dacă Dragnea își face iluzii că o moțiune împotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se înșală amarnic. Dacă Grindeanu nu își face guvern și demisionează, joacă Iohannis. În locul lui, aș trimite PSD-ul în opoziție fără să clipesc”, mai scrie Traian Băsescu.

De asemenea, fostul președinte a comentat criza din PSD, spunând că "dramoleta politică" are doi autori - "inculpatul Darius Vâlcov și condamnatul Liviu Dragnea", iar PDL poate fi mândru că "a furnizat PSD doi oameni care știu cum se distruge un partid din interior".

DNA: 47 de inculpați au fost condamnați definitiv în luna mai

Direcția Națională Anticorupție a anunțat că au fost condamnați definitiv, în luna mai, 47 inculpați în dosarele de corupție. "În cursul lunii mai 2017, în dosare de corupție instrumentate de DNA au rămas definitive 29 hotărâri judecătorești prin care au fost condamnați 47 inculpați, între care: un președinte consiliu județean, un primar municipiu, 6 directori în cadrul unor instituții publice (un director al Regiei Autonome — Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, un director al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, un director în cadrul Direcției Serviciilor de Navigație Aeriană Baia Mare, un director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, un director la Direcția Licențe din cadrul Autorității Rutiere Române București, un director în cadrul Direcției Publice de Protecție Socială Târgu-Jiu), un ofițer de poliție judiciară, un subofițer jandarm, un inspector antifraudă, 4 consilieri în cadrul instituțiilor publice", se arată într-un comunicat al DNA transmis ieri Agerpres. Pedepsele dispuse de judecători față de cei 47 inculpați variază între 10 ani închisoare și 1 an și 2 luni cu amânare.

România, pe ultimele locuri într-un top mondial cu privire la bunăstarea copiilor

România, Bulgaria și Chile ocupă ultimele locuri într-un clasament al progreselor în țări industrializate în vederea bunăstării copiilor, în care pe primele locuri se află Elveția, țările din nordul Europei și Germania, potrivit unui raport prezentat de UNICEF ieri. Aceste trei țări au, cu siguranță, un venit pe cap de locuitor inferior altor țări din lumea industrializată, se subliniază în acest bilanț realizat de centrul de cercetare Innocenti al Fondului ONU pentru Copii. ”Proasta clasare” a unor țări ca Statele Unite (pe poziția 37 din 41) și Noii Zeelande (34) ”demonstrează că un venit național mare nu este suficient să garanteze rezultate bune în privința bunăstării copiilor”, insistă autorii raportului. Slovenia, care se clasează a noua, depășește cu mult țări mai bogate la numeroși indicatori. Franța (locul 19) se situează între treimea de țări cu rezultate medii.

Acest clasament compară situația din 41 de țări din Uniunea Europeană (UE) și OCDE. El a fost stabilit în funcție de nouă criterii, care figurează între obiectivele dezvoltării durabile definite în 2015 de ONU.

În medie, unul din cinci copii (21%) din aceste 41 țări ”cu venituri mari” trăiește sub pragul sărăciei. Însă există diferențe mari - doar un copil din zece se află în această situație în Danemarca, Islanda și Norvegia, pe când un copil din trei se află sub pragul sărăciei în Israel și România.

Aproximativ 25.000 de militari participă la cel mai mare exercițiu din regiunea Mării Negre

Aproximativ 25.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere vor participa, în perioada 11 - 20 iulie, la exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), care se va desfășura pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa.

"Redislocarea masivă a unor militari aparținând Brigăzii 3 Blindate din cadrul Diviziei 4 Infanterie a SUA din Europa și deplasarea Regimentului 2 Cavalerie al SUA de la Vilseck, Germania, în diverse locuri de desfășurare din cadrul ariei de operații întrunite din Ungaria, România și Bulgaria vor constitui principalele acțiuni în cadrul exercițiului. Mai mult, SG17 va include antrenamente de stat major și de trageri de luptă, forțări de cursuri de apă, precum și evacuarea medicală și tratamentul răniților", precizează MApN.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfășura, în acest an, 18 exerciții internaționale, la care vor participa aproximativ 40.000 de militari din 23 de țări aliate și partenere, SG17 fiind cel mai mare și mai complex dintre acestea. Împreună, aceste exerciții urmăresc să demonstreaze capabilitățile întrunite și multinaționale superioare ale SUA, aliaților și partenerilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.