Național

Proiect PSD: Deținuții, eliberați dacă au executat jumătate din pedeapsă

Ziarul de Vrancea
17 apr 2018 768 vizualizări

Social-democrații mai propun și pedepse cu închisoarea pentru cei care fac declarații publice despre ”penali”

Proiectul de modificarea a Codului Penal, publicat ieri pe site-ul Camerei Deputaților, prevede că un deținut va putea fi eliberat condiționat după ce a executat jumătate din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani. Potrivit actualelor prevederi, o persoană poate fi eliberată condiționat dacă a executat cel puțin două treimi din pedeapsă, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin trei sferturi din durata pedepsei,  în cazul închisorii mai mari de 10 ani. De asemenea, deputatul PSD Florin Iordache a depus un proiect potrivit căruia autoritățile publice și funcționarii care fac declarații menite să inducă ideea că o persoană trimisă în judecată sau urmărită penal este vinovată vor risca închisoare de la 6 luni la 3 ani. Potrivit proiectului este interzisă și divulgarea de informații în cursul urmăririi penale: "În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. În cursul urmării penale sau al judecății organele de urmărire penală sau instanța de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfășoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii și aflării adevărului în cauză”.

 Legi mai blânde pentru ajutorul acordat infractorilor

Proiectul de modificare a Codului Penal mai prevede că emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infracțiunea de ajutor dat făptuitorului.  În forma actuală, art. 268 alin 1 din Codul penal prevede: ”Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă”. Prin proiectul legislativ de modificare, la art 269 se introduce uin nou alineat cu următorul cuprins: „Nu constituie infracțiunea prevăzută la alin. (1) următoarele: a) emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative; b) pronunțarea sau dispunerea soluțiilor sau măsurilor de către organele judiciare în cauzele cu care acestea sunt învestite, c) mărturia depusă în cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize în cauze judiciare.”

În forma actuală, Codul Penal prevede la art 290 alin 3: ”Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta”. Acesta va fi modificat și va avea următorul cuprins: ”Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii acesteia.”

Se dezincriminează neglijența în serviciu

În prezent, art. 291 alin 1 stabilește: ”Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. Proiectul mai prevede abrogarea articolului 298 din Codul Penal privind Neglijența în serviciu. Acesta prevedea că: ”Încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”. Curtea Constituțională stabilise anul trecut că dispozițiile Codului Penal privind neglijența în serviciu sunt constituționale dacă prin sintagma "îndeplinirea defectuoasă" se înțelege "îndeplinirea prin încălcarea legii".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.