Național

Pop: Sintagma „mafie a manualelor” se apropie de adevăr

Ziarul de Vrancea
22 sep 2017 637 vizualizări

Ministrul Educației, Liviu Pop, a vorbit, vineri, despre o „mafie a manualelor”, sintagmă despre care spune că se apropie de adevăr, spunând că mai multe edituri și persoane ”au beneficiat și beneficiază în continuare de poziția de putere, pe care o ocupă în sistemul de educație, pentru a acumula profituri”, lucru ”imoral” și ”ilegal”. Ministrul consideră că în prezent nu există competiție între edituri, ci ”oligopol, complicitate, rețea de pile și influențe”. „Din nefericire, comercializarea de manuale și de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu și pentru copii și părinți. 

Presa a scris de-a lungul timpului despre o mafie a manualelor și, din păcate, această sintagmă se apropie de adevăr. Edituri și persoane au beneficiat și beneficiază în continuare de poziția de putere, pe care o ocupă în sistemul de educație, pentru a acumula profituri. Este imoral și este, cred eu, ilegal”, a declarat ministrul Educației, adăugând că s-a ajuns la o ”supraîncărcare de cărți, cărțulii și caiețele” fără o justificare pedagogică și care se bazează doar pe profit. ”Această mafie nu poate fi destructurată decât prin soluția propusă, de asumare a publicării manualelor. Nu este soluția ideală, dar este o soluție corectă”, a subliniat ministrul. Referitor la auxiliare, ministrul a spus că acestea există în România de mulți ani, însă nivelul educației a scăzut. ”Prin urmare, putem să ne punem un semn de întrebare: de ce avem rezultate slabe la învățătură și care este relația dintre calitatea acestor manuale și performanța măsurabilă a copiilor? Am văzut numeroase reacții în spațiul public cu privire la această temă, unele critice, altele pozitive. Am un respect deosebit pentru oamenii de litere, oamenii de cultură, chiar dacă unii dintre aceștia și-au exprimat dezacordul față de propunerile Ministerului. Îi consider bine intenționați. Din păcate, nu cunosc la fel de bine ca mine putregaiul care se ascunde în această afacere publică”, a spus Pop, care a amintit că hotărârea prin care Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) primește atribuții în domeniul avizării și evaluării auxiliarelor didactice a fost aprobată joi de Guvern. Ministrul a precizat că nu a interzis ”Gazeta matematică”, ci ea ”s-a pierdut în mulțimea de materiale auxiliare care le-a fost băgată pe gât elevilor în locul Gazetei Matematice”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.