MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE:USR a depus o inițiativă privind autorizarea cabinetelor stomatologice mobile
USR a depus ieri, la Parlament, o inițiativă legislativă privind autorizarea cabinetelor stomatologice mobile, acestea adresându-se în special populației din mediul rural, a anunțat deputatul USR Cosette Chichirău.
"Am depus o inițiativă legislativă care permite autorizarea cabinetelor stomatologice mobile, acestea ar merge în special în zonele rurale unde situația sănătății rurale este dramatică. Majoritatea copiilor și adulților din rural au probleme mari cu dantura care le afectează viața în multe alte feluri. Pentru copii, de exemplu, încurajează abandonul școlar, pentru că au infecții sunt bolnavi și nu pot merge la școală", a afirmat Chichirău. Potrivit deputatei USR, în prezent în România numai 12% din medicii stomatologi activează în mediul rural, deși aproximativ jumătate din populația României trăiește la țară. "Atunci am considerat necesară o inițiativă prin care cabinetele mobile să poată fi autorizate. (...) Deocamdată cabinetele mobile sunt scumpe, doar ONG-urile întreprind astfel de acțiuni. Cabinetele fixe sunt mult mai rentabile, de aceea se află în urban", a adăugat Cosette Chichirău.
Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 45
Alte cinci noi decese din cauza gripei au fost confirmate ieri, numărul deceselor provocate de virusul gripal ajungând astfel la 45. Patru dintre pacienți sunt din județele Caraș-Severin și Suceava. Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), toate cele cinci persoane care au murit din cauza gripei sunt femei. Astfel, este vorba despre o femeie în vârstă de 78 de ani din județul Suceava, care avea și alte afecțiuni și în cazul căreia a fost confirmat virusul gripal B, despre o femeie de 61 de ani, tot din Suceava, confirmată cu virus gripal tip A și care, de asemenea, avea și alte afecțiuni, o femeie de 73 de ani din Caraș-Severin, confirmată cu virus gripal tip B, care avea și ea condiții medicale preexistente și o femeie de 54 de ani, tot din Caraș-Severin, confirmată cu virus gripal tip A. Tot din cauza gripei a murit și o femeie de 57 de ani din județul Satu Mare, confirmată cu virus gripal tip B. Niciuna dintre paciente nu era vaccinată antigripal.
Codrin Ștefănescu, nedumerit de atitudinea lui Dragnea față de el
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, s-a declarat mirat, ieri, de faptul că, în ultima perioadă, i-ar fi devenit antipatic președintelui partidului, Liviu Dragnea, afirmând că el a rămas același care i-a stat alături acestuia "în momente foarte grele". Întrebat de jurnaliști, la Palatul Parlamentului, dacă își menține poziția în privința ministrului Justiției, Tudorel Toader, Codrin Ștefănescu a spus: "Da, asta a fost atunci la cald, era la câteva ore distanță după ce începuse scandalul care a lăsat România cu gura căscată. Și a fost o reacție pe care am avut-o și eu, și Șerban Nicolae". El a adăugat că nu regretă această poziție. "Nu, sub nicio formă, de ce să regret? Să-i cer cuiva într-o funcție publică să-și facă datoria conform fișei postului? (...) A zis dl Dragnea și asta este! Nu știu de ce i-am devenit antipatic dlui Dragnea în ultima perioadă, că-s același Codrin Ștefănescu care a stat lângă Liviu Dragnea în momente foarte grele și nu fac nici eforturi disperate să devin nici simpatic, nici antipatic mai mult decât sunt antipatic. Voi continua așa, cum fac de 28 de ani, să spun lucrurilor pe nume, exact ce gândesc, trăiesc într-o țară în care eu totuși am fost într-o revoluție", a precizat Ștefănescu întrebat dacă își menține poziția, chiar dacă Liviu Dragnea a spus că "vorbește mult și prost".
Pe de altă parte, el a precizat că va candida pentru o funcție la viitorul Congres PSD, a cărui dată urmează să fie stabilită în ședința Biroului Permanent Național de miercuri, care se desfășoară la Palatul Parlamentului. "Încă nu am stabilit data. Știți foarte bine că voi candida, pentru orice funcție, nu mi-e frică de concurență în interiorul partidului, chiar am fost printre cei care a susținut ideea de congres cu alegeri și pentru vicepreședinți. O să fie o competiție probabil în partid, dacă vom stabilit lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie", a precizat secretarul general adjunct al PSD.
Preotul Necula: Nu avem un Dumnezeu care se vrea lingușit și idolatrizat
Preotul Constantin Necula, consilier misionar-pastoral și de imagine al Mitropoliei Ardealului, a declarat luni, pentru Agerpres, că Postul Sfintelor Paști este un bun prilej ca "să ne dăm seama dacă suntem ok ca oameni", mai ales "la vremea de acum a dezbinării generalizate". Întrebat ce ne poate oferi Postul Sfintelor Paști, preotul Necula a răspuns: "O aventură de Har. Ne putem cunoaște limitele, dincolo de părerea despre noi înșine. Poate că acesta este cel mai important exercițiu legat de postire. Să ne dăm seama dacă suntem ok ca oameni, pentru că Postul cel Mare are și sensul acesta de a ne asuma omenia. La vremea de acum a dezbinării generalizate, cred că acest exercițiu al reînomenirii noastre devine extrem de important. Fundamental. De aici și repetabilitatea exercițiului. Pentru a nu crede că am dobândit ceva fără să încercăm înnoirea firii noastre. În planul tainic, al vieții intim credincioase, împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului este punctul culminant al postirii. A te împărtăși cu Hristos înseamnă a fi părtași Învierii".
Pentru a putea posti, ne trebuie "nădejdea că orice ar fi, oricât ar fi de puțin efortul nostru, el este luat în seamă de Hristos, bucurosul nostru Dumnezeu".
"Nimic din ce încercăm să facem pentru sufletul nostru nu e lipsit de sens. Apoi, nădejdea trebuie legată de conștiința că nu avem un Dumnezeu care se vrea lingușit și idolatrizat, ci unul care se împlinește ca mod de viață, ca bucurie de a fi. Postirea refuză norma, pentru că dovedește libertatea de a împlini articularea noastră în Trupul cel tainic al Mântuitorului, care este Biserica. Nădejde, conștiință și o inimă care bate pentru mântuire. Nu e greu, e imposibil fără Hristos", spune părintele Constantin Necula.
Luni a începutul Postul Sfintelor Paști. Perioada de post premergătoare Sfintelor Paști este de luni, 19 februarie, până sâmbătă, 7 aprilie, inclusiv.