Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Tusk: I-am propus lui Iohannis să fie președintele Consiliului European, dar a refuzat

Ziarul de Vrancea
2 mar 2020 823 vizualizări

“Iohannis, ca și muzica, are darul de a liniști animalul sălbatic”, l-a mai lăudat președintele popularilor europeni

Donald Tusk, președintele Partidului Popular European și fost președinte al Consiliului European, a declarat, ieri, la ceremonia în care președintele Klaus Iohannis a primit premiul “Coudenhove-Kalergi”, că anul trecut i-a propus șefului statului, pe care l-a catalogat “un politician excepțional”, să fie președinte al Consiliului European, dar că acesta a refuzat. Donald Tusk a rememorat, la ceremonia organizată la Palatul Cotroceni, trei imagini pe care le are cu președintele Klaus Iohannis. “În vremurile de astăzi pline de haos și narațiuni conflictuale, era informării și dezinformării, toate în cantități uriașe, oamenii sunt atacați din toate direcțiile de cuvinte fără înțeles și fără o însemnătate profundă. O imagine spune mai multe decât un text. Așadar, dați-mi voie să evoc imagini din amintirile mele în legătură cu un om care este eroul ceremoniei de astăzi”, a spus Tusk.

Prima imagine evocată de fostul președinte al Consiliului European a fost de la summitul de la Sibiu, când președintele Iohannis le-a propus liderilor europeni să meargă către oamenii adunați în Piața Mare. “Klaus Iohannis este un politician excepțional. Românii îl urmează chiar dacă le spune adevărul și nu îi manipulează în niciun fel sau poate exact din cauza aceasta îl urmează. El apără valorile care au fost respinse de mulți. În ziua de astăzi este nevoie de curaj pentru așa ceva și de multe ori îl condamnă pe un asemenea om la o singurătate politică. El a găsit cheia către inimile lor, nu a cedat tentației, provine dintr-un orășel și dintr-o minoritate etnică și prezintă și puncte de vedere ale minorităților, a reușit să construiască un sprijin durabil al majorității”, a mai spus Tusk. Un alt moment rememorat de Donald Tusk a fost o reuniune a Consiliului European în care a existat o dezbatere aprinsă despre migrație. “Ca de multe ori în asemenea situații, îi dau cuvântul lui Klaus. Vocea sa, modul de a expune raționamentul, atitudinea sa și modul decisiv în care vorbește readuc calmul. Președintele Iohannis, ca și muzica, are darul de a liniști animalul sălbatic, cum spune Shakespeare”, a afirmat fostul președinte al Consiliului European.

Un alt moment a fost întâlnirea dintre cei doi de acum aproape un an, când i-a propus lui Iohannis să fie președintele Consiliului European.

“Imaginea numărul trei. Sunt cu președintele Iohannis acum aproape un an și discutăm cine ar fi să ia cârma instituțiilor europene, discuția noastră este sinceră și discretă. Nu e nimeni la mine în birou în afară de noi doi. Îi spun cu mare convingere că ar fi un nemaipomenit președinte al Consiliului European. Președintele Iohannis zâmbește cordial, îmi mulțumește pentru această propunere și după o vreme adaugă: «Știi ceva, Donald, eu mai am ceva treabă de făcut în România, așa că, te rog, nu lua în considerație candidatura mea»“, a declarat Tusk.

Premiul european “Coudenhove-Kalergi” i-a fost înmânat șefului statului de către prințul Nikolaus von Liechtenstein, președintele Societății Europene Coudenhove-Kalergi. El a explicat că “devotamentul față de cauza unității europene și susținerea valorilor europene” este unul dintre motivele pentru care președintele Iohannis a primit această distincție.

Cea mai mare tăiere ilegală din ultimii ani în România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat limitele ariilor naturale protejate din România și a anunțat ieri că cea mai mare tăiere ilegală de pădure, din ultimii cinci ani, a fost descoperită la Sighetu Marmației, în Maramureș. Este vorba despre o suprafață de 340 de hectare și de un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei. „Vorbim despre o cantitate uriașă de peste 100.000 de metri cubi de lemn și un prejudiciu financiar adus statului român de peste 12 milioane de lei. Iar prejudiciul de mediu adus naturii, speciilor și ecosistemelor de acolo, este inestimabil”, a spus ministrul Costel Alexe. El a precizat că pentru aceste fapte s-a folosit o schemă infracțională foarte bine pusă la punct. Legislația românească obligă proprietarii de pădure ca, o dată la zece ani, să întocmească un amenajament silvic, iar în acesta sunt inventariate suprafețele și este stabilit foarte clar cât se poate tăia, când se poate tăia și ce metode de exploatare pot fi aplicate. În cazul de la Sighetu Marmației, se pare că în anul 2005, la momentul întocmirii amenajamentului silvic pentru această suprafață, în mod absolut inexplicabil, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului și încadrate la categoria „terenuri aflate în litigii”. “Nu există niciun document care să ateste aceste litigii! În continuare, atâta vreme cât aceste terenuri nu mai erau în gestiunea sa conform amenajamentului, Ocolul Silvic Sighet nu a mai asigurat serviciile silvice, nici măcar cele de pază. Ceea ce a lăsat totul la îndemâna hoților. Timp de 10 ani, s-a tăiat tot ce se putea tăia, fără ca să se sesizeze cineva. Schema infracțională a mers mai departe: în amenajamentul din 2015, suprafețele de pădure au fost reintroduse în proprietatea statului, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a informat Ministerul Mediului. Statul avea din nou pădurile în gestiune, însă nu mai rămăsese niciun arbore în picioare.

Statul riscă să piardă 2 miliarde de euro dintr-o eroare a Guvernului

Președintele executiv al PLUS, Dragoș Tudorache, a apreciat ieri că este “de neînțeles modul diletant” în care Guvernul “a uitat” să modifice o prevedere legislativă declarată neconstituțională în urma căreia statul poate pierde 2 miliarde de euro din măsuri asigurătorii în cauze aflate în cercetare penală. “Este de neînțeles modul diletant în care Guvernul României - prin Ministerul Finanțelor și ANAF - «a uitat» să modifice o prevedere legislativă declarată neconstituțională în urma căreia statul român poate pierde 2 miliarde de euro din măsuri asigurătorii în cauze aflate în cercetare penală. PLUS va cere ANAF lista cu beneficiarii acestei «scăpări» a Guvernului PNL pentru a înțelege exact dacă la mijloc nu este ceva mai mult decât incompetență”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Potrivit acestuia, Curtea Constituțională a publicat pe 21 ianuarie o decizie care “stabilește că prelungirea automată a sechestrului ANAF până la finalul cercetării penale este neconstituțională și a cerut legiuitorului - Parlamentul sau Guvernul - să corecteze în termen de 45 de zile” prevederea declarată neconstituțională. “Din păcate, Guvernul Orban nu a făcut această modificare atunci când avea instrumentele necesare, inclusiv posibilitatea de a da OUG-uri, iar pe 6 martie măsurile asiguratorii se ridică pentru o sumă de aproximativ 10 miliarde de lei. Deși a dat 25 de Ordonanțe de Urgență pe 4 februarie, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban nu a părut interesat și de prevederea care poate priva statul de 2 miliarde de euro. Dacă a fost incompetență, este necesară o explicație urgentă și modificarea să fie făcută în procedură de urgență în Parlament. Altfel, acest caz arată ca o complicitate cvasipenală din care statul pierde foarte mulți bani”, a menționat europarlamentarul.

Nicușor Dan: “Există tensiuni firești între USR și PLUS”

Deputatul independent Nicușor Dan, susținut de USR și PNL pentru Primăria Capitalei, a declarat că nu are ce să își reproșeze în privința modului în care s-au desfășurat negocierile în vederea stabilirii unui candidat unic al Opoziției și a apreciat că acest lucru nu a sporit tensiunile dintre USR și PLUS. “Există tensiuni firești între USR și PLUS. Sunt partide de oameni nou intrați în politică, oameni care, fiecare dintre ei, crede că poate să schimbe în zona lui de competență. E firesc, e general uman ca oamenii să se considere mai buni decât ceilalți. Sunt tensiuni inerente în relația dintre multe organizații USR și PLUS din țară. Ce s-a întâmplat la București nu cred că a sporit această tensiune, pentru că eu nu am acționat în numele USR, ci am acționat în calitatea mea de candidat independent. Nu (am ce să îmi reproșez, n.r.). Tot ce am făcut, am făcut absolut transparent și anunțat public de acum un an de zile”, a declarat Nicușor Dan la RFI.

Întrebat cum va încerca să detensioneze situația din Alianța USR PLUS, el a spus că se va întâlni “ori de câte ori este nevoie cu toată lumea”. Dan a declarat că este importantă armonizarea programelor partidelor de opoziție. În ce privește retragerea lui Vlad Voiculescu din cursa pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan a apreciat că acesta “a dat dovadă de responsabilitate” și “a pus înaintea aspirațiilor personale binele comun”, astfel încât să existe un candidat unic al Opoziției. El a menționat că a avut o întâlnire cu Vlad Voiculescu în aceeași zi în care a fost făcut anunțul PNL. “Am vorbit în aceeași zi și o să mai vorbim, fără îndoială. O să mai vorbim și în calitatea lui de om care se implică în București și în calitatea lui de președinte al PLUS București. Era o discuție pe care o programasem cu mai mult timp înainte. În momentul în care o programasem nu știam că o să vină acest anunț al PNL. După ce anunțul PNL a venit, parametrii inițiali ai discuției nu mai erau de actualitate și atunci a fost o întâlnire de politețe, în care fiecare dintre noi a spus că acum trebuie să analizăm și, în cazul lui, trebuie să vorbească și cu partidul, pentru direcția ulterioară”, a declarat Nicușor Dan.

Alte două cazuri de coronavirus în România

Un băiat de 16 ani din Timișoara și un bătrân de 71 de ani din Suceava sunt ultimele două cazuri de coronavirus confirmate ieri în România. Băiatul a fost cel de-al cincilea caz confirmat, el fiind fiul bărbatului infectat și internat în cursul zilei de marți, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara.

De asemenea, un nou caz de coronavirus a fost depistat la o persoană de 71 de ani din Suceava. Această persoană a fost transportată la Iași pentru a fi tratată, conform anunțului făcut de secretarul de stat Raed Arafat.

Ponta: Nu colaborăm cu PSD, tagma jefuitorilor

Președintele Pro România, Victor Ponta, a declarat ieri, într-o conferință de presă la Buzău, că “problema PSD nu este președintele, problema lor e tagma jefuitorilor, lipiți de Dragnea, lipiți de Dăncilă, lipiți de Ciolacu acum”. “Noi, cei din Pro România, nu facem înțelegeri cu cei care au vândut și vând PSD-ul la bucată, pe vremea lui Dragnea, pe vremea lui Dăncilă și pe vremea lui Ciolacu. M-am gândit că o să aibă congresul sâmbătă și se va face curățenie, un nou început, alți oameni. N-au făcut nici congresul și când o să-l facă înțeleg că o să-l facă cu oamenii lui Dragnea și Dăncilă. Am tot zis, poate se schimbă, poate își dau seama ce-au greșit, dar după ziua de ieri (n.r. - marți) mi-e foarte clar prin oamenii care rămân în conducerea PSD”, a mai declarat sursa citată.

Victor Ponta a mai spus că partidele de dreapta, “deși nu se suferă i-a dus mintea să se unească și se vor uni, PNL cu USR cu PMP”. “Problema lor nu e președintele, problema lor e tagma jefuitorilor, lipiți de Dragnea, lipiți de Dăncilă, lipiți de Ciolacu acum și faptul că nu mai văd norodul din cauza tagmei jefuitorilor, care se lipesc, se ventuzează”, a mai afirmat președintele Pro România.

Costache despre Pintea: Este regretabil să încătușăm un om bolnav

Ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, nu este de acord cu modul în care s-a intervenit în cazul Sorinei Pintea, atunci când aceasta a solicitat îngrijiri medicale, el afirmând că nu poți încătușa persoane bolnave, care nu prezintă risc. “Știu că doamna Pintea are o afecțiune autoimună și trebuie să avem grijă cu toți pacienții din România, mai ales în acest context când sunt fragilizați. Este regretabil să încătușăm un om bolnav. Este regretabil”, a spus Costache. El a afirmat că va discuta despre acest aspect cu ministrul de Interne. “Vă promit. Nu putem încătușa persoane bolnave care nu prezintă risc. Poate ar trebui adaptate procedurile”, a arătat ministrul interimar al Sănătății.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.