Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Legile justiției: Societatea civilă îl somează pe Iohannis să intervină

Ziarul de Vrancea
7 ian 2018 1232 vizualizări

Nouăsprezece asociații cer președintelui Klaus Iohannis să folosească ”toate mijloacele” ca să blocheze legile justiției promovate de PSD și ALDE

Nouăsprezece asociații și comunități on-line cer președintelui Klaus Iohannis să folosească atribuțiile de mediator pe care i le conferă Constituția și să folosească ”toate mijloacele”, astfel încât ”România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale”. Semnatarii mesajului solicită șefului statului să ceară un punct de vedere Comisiei de la Veneția în problema modificării legilor justiției. ”Sunteți, conform Constituției, singurul mediator chemat să acționeze atunci când intervine o criză în funcționarea autorităților publice. Mai mult, art. 80 alin. 2 din Constituție ne spune că sunteți chemat să vă exercitați funcția de mediator nu numai atunci când există un blocaj sau un dezechilibru între puterile statului, ci și între stat și societate. Ați exercitat această funcție de mediator în urmă cu un an, când Guvernul se pregătea să legifereze în materie penală. Ați înțeles atunci mesajul străzii, care reclama că puterea politică încerca să submineze lupta anticorupție. Cumulate, mesajul dumneavoastră și cel al străzii au avut suficientă forță pentru a opri abuzul de la acel moment”, se arată în mesaj.

Semnatarii acestuia afirmă că, în prezent, strada reclamă din nou același abuz asupra Justiției, dar la o scară mai largă. ”Dacă atunci era vorba despre modificarea unui singur articol de lege, acum este vorba despre periclitarea independenței procurorilor și despre subordonarea puterii judecătorești de către cea politică. Este o situație de o gravitate fără precedent, sesizată ca atare de numeroase instituții independente ale statului, instituții europene, organizații profesionale din sistemul judiciar și parteneri din UE și NATO. Alături de cetățenii și organizațiile care protestează în stradă, acestea au cerut oprirea modificărilor legilor justiției”, se mai arată în textul postat pe Facebook.

“Niciodată funcția dumneavoastră de mediator nu a fost atât de vitală”

De asemenea, semnatarii consideră că există ”un conflict atât între autoritățile statului, cât și între stat și societate”. ”Apelăm la dumneavoastră pentru a folosi toate instrumentele pe care Constituția vi le pune la dispoziție și ca la un mediator care poate dezamorsa conflictul, astfel încât România să nu devină un proiect blocat, eșuat din punctul de vedere al statului de drept, capturat de rețele infracționale”, mai scriu semnatarii documentului.

Aceștia cer șefului statului să ceară Comisiei de la Veneția ”un punct de vedere care să clarifice compatibilitatea cu standardele fundamentale ale statului de drept ale modificărilor aduse celor trei legi ale justiției adoptate de Parlamentul României în luna decembrie 2017”. Reprezentanții comunității, amintesc de ultimul raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în care Comisia Europeană solicită autorităților din România să ceară o opinie Comisiei de la Veneția în legătură cu modificări ale legilor justiției.

”A permite acestor legi să intre în vigoare este echivalent cu a admite ieșirea din cadrul dreptului european și, implicit, din cadrul celui mai important tratat internațional asumat de România, adică tratatul de aderare la UE. Domnule președinte, credem, ca și dumneavoastră, în destinul european al României. Suntem convinși că aceste legi maligne ne scot din cadrele juridice și istorice ale acestui destin. Niciodată funcția dumneavoastră de mediator nu a fost atât de vitală (în sensul cel mai puternic al cuvântului) decât acum. Credem că, folosind instrumentele constituționale pe care le aveți la dispoziție, puteți contribui decisiv la stingerea conflictului și la salvgardarea destinului european al României”, se arată în finalul mesajului.

Platforma România 100: Revoluția fiscală a PSD  a triplat contribuția de sănătate pentru românii săraci

Platforma România 100 prezintă o comparație între asigurarea facultativă de sănătate în perioada Guvernului Cioloș și acum, afirmând că ”revoluția fiscală a PSD-ALDE a dus la o creștere cu aproape 200% a contribuției de sănătate pentru cei mai vulnerabili dintre cetățenii români”. Dacă în 2016 se plătea suma de 68,75 de lei pe lună, de la 1 ianuarie suma ajunge la 190 de lei pe lună pentru cei care vor să beneficieze de servicii medicale. ”Grija față de oameni a PSD, partid declarat de stânga, se traduce în limitarea accesului la servicii de sănătate pentru familiile care trăiesc în sărăcie, șomerii neindemnizați sau zilieri”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Platformei România 100.

Potrivit graficului care însoțește mesajul, în 2016 se plătea suma de 68,75 de lei pe lună pentru asigurarea facultativă de sănătate, iar de la 1 ianuarie 2018 suma ajunge la 190 de lei pe lună, în creștere cu 189 la sută.

Asigurarea facultativă de sănătate se plătește de către zilieri, șomeri neindemizați, familiile sărace, care nu beneficiază de venit minim garantat, și familiile monoparentale fără serviciu pentru a beneficia de servicii medicale.

Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloș, a anunțat la începutul anului că va prezenta zilnic comparații sintetice și analize care arată diferențele între guvernarea tehnocrată și guvernele PSD-ALDE.

O nouă metodă de furt: “Banii nu mai sunt valabili întrucât s-au schimbat”

Polițiștii din municipiul Caransebeș, județul Caraș-Severin, caută un bărbat care i-a sustras unui bătrân de 79 de ani 13.800 de lei și zece galbeni, în urma unei înșelătorii. Bărbatul i-a spus bătrânului că banii s-au schimbat, iar cei pe care-i are el nu mai sunt valabili, oferindu-se să-l ajute să-i schimbe cu unii valabili.

”Polițiștii s-au deplasat de îndată la fața locului, iar în urma cercetărilor efectuate au stabilit că bătrânul a fost abordat pe o stradă din apropierea locuinței sale din Caransebeș, de un bărbat necunoscut. Intrând în discuție cu acesta, bătrânul i-a spus că are nevoie de un instalator întrucât are probleme la coloana de apă. Bărbatul necunoscut s-a oferit să-l ajute, fiind invitat în curtea locuinței. Ulterior, acesta a simulat o convorbire telefonică cu un instalator, asigurându-l pe bătrân că va veni cineva într-o oră pentru a remedia problema”, au anunțat polițiștii. Potrivit acestora, după câteva momente, bărbatul l-a întrebat pe bătrân dacă deține sume de bani în casă pentru că el a fost director la o bancă și știe că în noaptea respectivă "se vor schimba banii". ”Crezându-l, bătrânul l-a invitat în locuință și i-a înmânat toți banii pe care îi avea: 13.800 de lei, pentru a-i spune dacă mai sunt valabili. După ce i-ar fi examinat, necunoscutul i-a spus că nu mai sunt valabili și că trebuie schimbați la o bancă, oferindu-se să îl ajute. Bătrânul a acceptat, mergând în altă încăpere pentru a se schimba de haine. În acest timp, bărbatul necunoscut i-a spus că pleacă înainte și îl așteaptă la o agenție bancară”, mai arată sursa citată. Ulterior, bătrânul a constatat că îi lipsesc 13.800 lei și 10 galbeni și a sesizat Poliția.  

Cluj: Francez, suspectat de pedofilie

Un cetățean francez suspectat că a întreținut relații sexuale cu cel puțin un minor în localitatea Cetan din județul Cluj, a fost reținut pentru 24 de ore și este acuzat de act sexual cu un minor. Un alt bărbat din județul Cluj este cercetat pentru complicitate la această infracțiune, fiind suspectat că a găsit minorii dispuși să întrețină raporturile sexuale contra cost.

Francezul, în vârstă de 61 de ani, este suspectat că, în perioada sărbătorilor, i-ar fi solicitat unui bărbat, în vârstă de 27 de ani, din Dej, să identifice tineri dispuși să întrețină relații sexuale contra cost. ”Conform probatoriului administrat, în noaptea de 31 decembrie 2017/1 ianuarie 2018, bărbatul în vârstă de 61 de ani ar fi întreținut relații sexuale cu un minor în vârstă de 13 ani, într-un imobil aflat într-o zonă mai izolată, de pe raza localității Cetan, pe care l-ar fi închiriat”, au precizat reprezentanții Poliției Județene Cluj.  Potrivit acestora, există indicii că cetățeanul francez ar mai fi întreținut relații sexuale cu alți doi minori în vârstă de 16 ani.

Procurorii au extins cercetările în cazul “pedofilului din lift”

Procurorii au extins cercetările inițiale în cazul agresorului celor doi copii, fiind identificate și cercetate criminalistic alte zone din București în care autorul agresiunii a fost prezent. Potrivit anchetatorilor, au fost efectuate investigații într-un perimetru extins - 50 de străzi, dintre care nouă principale, și aproximativ 200 de blocuri.  Au fost identificate alte 25 de camere de supraveghere video în perimetrul de interes, imaginile fiind ridicate în vederea exploatării.  Totodată, aseară erau verificate informațiile cu privire la persoane ale căror semnalmente corespund cu cele ale autorului.

Polițiștii au pus la dispoziție alte imagini obținute pe parcursul cercetărilor și roagă persoanele care dețin informații de interes să apeleze numărul de urgență 112. Polițiștii bucureșteni îl caută pe agresorul a doi minori, în vârstă de 5 și 9 ani, frate și soră, în urma unor imagini surprinse de o cameră de supraveghere și publicate de un post de televiziune.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.