Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Voronin: Traian Băsescu mi-a propus unirea Republicii Moldova cu România

Ziarul de Vrancea
15 oct 2017 627 vizualizări

Fostul președinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că fostul șef al statului Traian Băsescu i-a propus unirea cu România, moldoveanul urmând să fie președinte al "României Mari", informează unimedia.info. "

Domnul Voronin, facem unirea și eu voi contribui să deveniți președinte al României Mari", ar fi spus Băsescu, potrivit lui Voronin. "Eu m-am uitat la el ca doctorul la pacient", a subliniat fostul președinte al Republicii Moldova. Potrivit sursei citate, Vladimir Voronin s-a arătat indignat de campania lui Traian Băsescu pentru unirea Republicii Moldova cu România, apreciind că aceasta contravine Constituției. "Cu ce drepturi vine aici Băsescu și toarnă zoaie peste statalitatea noastră. Patru articole ale Constituției se încalcă. Unde sunt SIS-ul, unde-i Procuratura, unde sunt toți cei care terorizează oamenii cumsecade, în loc să se ocupe de obligațiunile lor?", a declarat Voronin, într-o emisiune la postul RTR Moldova.

Vladimir Voronin a fost președinte al Republicii Moldova în perioada 2001-2009.

Secretarul general al Senatului, venit mai mare decât al președintelui

Secretarul general al Senatului are un salariu lunar brut de 19.055 lei, mai mare decât al președintelui Senatului și chiar decât al președintelui României, potrivit informațiilor publicate pe site-ul acestei Camere. Mai mult, baza legală indicată pentru salariul secretarului general al Senatului este OUG 14/2015, act normativ care însă nu face nicio referire la salarizarea respectivei funcții. În prezent, în funcția de secretar general al Senatului se află Ion Vărgău, numit în martie 2014. Comparativ, secretarul general al Camerei Deputaților primește un salariu de 17.900 lei brut pe lună, cu aproape 2.000 de lei mai puțin decât omologul său de la Senat, iar la baza legală pentru venitul său nu este indicată OUG 14/2015. În ceea ce privește celelalte salarii de la Senat, pentru funcțiile de demnitate publică alese acestea sunt între 13.050 lei brut pe lună (simplu senator) și 16.675 lei brut pe lună (președintele Senatului). În ceea ce-i privește pe angajații Senatului, alții decât secretarul general, aceștia au salarii cuprinse între 1.450 lei brut pe lună și 10.973 lei brut pe lună.

Iași: Peste 200.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva

Peste 30.000 de pelerini se aflau încă, ieri, la un rând de aproximativ trei kilometri pentru a se închina la raclele cu moaștele Sf. Cuvioase Parascheva și Întâia Mucenție Tecla. Majoritatea pelerinilor stau la coadă de mai bine de 20 de ore. În ultima săptămână, de când moaștele au fost scoase în fața Mitropoliei, la Sfânta Parascheva s-au închinat aproximativ 200.000 de oameni.  Din cauza oboselii, frigului și nealimentației, în aceste zile, peste 500 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale. Majoritatea celor care au avut nevoie de prim ajutor medical au fost înregistrați începând din noaptea de vineri spre sâmbătă. "La punctul de prim ajutor de la Mitropolia Moldovei, la tura de zi (sâmbătă — n.r.), au fost 63 de prezentări, din care 15 pacienți au fost dirijați la spital. În tura din noaptea de sâmbătă spre duminică au fost 53 de prezentări, din care cinci au fost dirijați la spital", a declarat Diana Cimpoieșu, coordonatorul UPU-SMURD Iași. La rândul său, Ionuț Catană, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, a declarat că de marți, de când a începutul pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, au fost aplicate peste 60 de sancțiuni în valoare de aproximativ 5.000 de lei.

Ciolos: Există două Românii, folosite politic prin antagonizare

Dacian Ciolos a afirmat, ieri, într-un mesaj pe Facebook, că o parte a societății românești, "oameni care nu o duc pe roze" se tem de schimbare, lucru speculat de politicieni iresponsabili "într-un cerc blestemat al fricii și subdezvoltării". O altă parte a societății, scrie fostul premier, "așteaptă o schimbare fundamentală de abordare în guvernarea țării, o evoluție structurală a bunăstării generale, nu doar din punct de vedere economic, ci și moral". "Aceste două Românii sunt folosite de cei care vor să ajungă la putere, prin antagonizare, spunându-se că una e de stânga, alta de dreapta, ca una e conservatoare și cealaltă progresistă, ca una este retrogradeă, ca cealaltă este TeFeL-istă, că una e religioasă, cealaltă seculară, că una este națională, cealaltă mânată condamnabil de interese străine, sau alte etichetări simpliste care să justifice și să încadreze în pătrățele aceste tendințe", acuză Ciolos. “Sunt scenarii cu care, din păcate, mulți oameni de bună-credință rezonează, oameni care iau de bune răspunsuri simpliste, pre-fabricate, de multe ori minciuni, în principal pentru că acestea răspund propriilor temeri. (…) Un remediu pentru cele de mai sus trece printr-un dialog necesar între cele două Românii. Cred că aceasta este principala misiune a societății civile în următorii ani. Altcumva, mă îndoiesc că în perioada următoare se va schimba ceva fundamental în abordarea clasei politice. Și nici nu cred că, prin continuarea confruntărilor și conflictelor politice, putem să ne așteptăm la o evoluție structurală a societății”, a mai spus fostul premier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.