Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Veste proastă de ziua lui Putin

Ziarul de Vrancea
6 oct 2018 743 vizualizări

Referendumul pentru familie, subiect intens promovat de propaganda rusă, avea aseară, la închiderea ediției, șanse mici de validare n Coaliția pentru Familie a acuzat partidele politice de slaba prezență la urne, deși PNL, PSD, PMP, ALDE și UDMR au susținut referendumul n ieri a fost ziua de naștere a lui Vladimir Putin

Prezența la vot era de 15,21 la sută, ieri, ora 16.00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).

Conform datelor transmise de BEC, până la ora 16.00 au votat 2.2.781.918 de persoane (15,21 %). Astfel, au fost 2.438.608 de votanți pe listele permanente, 305.088 pe liste suplimentare și 38.222  de votanți cu urna mobilă. În București au votat 12.55 % % dintre cei 1.790.383 alegători înscriși pe liste, respectiv  205.440. În plus, au votat 17.193 de persoane pe listele suplimentare și 2.062 de persoane prin intermediul urnei mobile. În mediul urban au votat 1.426.989 de alegători, iar în mediul rural 1.354.929. Un număr de 87.563 de persoane au votat până duminică la ora 16.00 în secțiile din străinătate.

Biroul Electoral Central urma să mai transmită date referitoare la prezența la vot la orele 20.30 - pentru ora 19,00 și la 22.30 - pentru ora 21.00. Cele 18.662 de secții de votare organizate în țară pentru referendumul de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei s-au redeschis duminică, la ora 7:00, procesul de vot urmând să se încheie la ora 21:00. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de 18.950.674. Pentru ca referendumul să fie validat ar fi trebuit ca până la ora 21 să voteze 30% dintre cei înscriși pe liste. Practic, în ultimele 5 ore ale votului să se prezinte la urne la fel de multe persoane cât s-au prezentat în primele 23 de ore.

Frustrare la Coaliția pentru familie

Coaliția pentru familie acuză boicotul generalizat al partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire, precum și "maniera superficială și neprofesionistă în care referendumul a fost organizat", publicului nefiindu-i comunicate "nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului". "Comitetul de Inițiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetățenilor privind revizuirea art. 48 alin. (1) din Constituția României, analizând datele existente până la acest moment pentru fiecare județ, precum și informațiile comunicate de cetățenii implicați în susținerea acestui demers, semnalăm evidența dovedită a faptului că ne aflăm în fața unui boicot generalizat al tuturor partidelor politice care au votat în Parlament legea de revizuire a Constituției României, ce face obiectul prezentului Referendum", se arată pe contul de Facebook al Coaliției pentru Familie. Ei acuză campania de dezinformare fără precedent de la Revoluția din 1989 care a încerat să acrediteze ideea "că acest Referendum este al Partidului Social Democrat și al liderului său, Liviu Dragnea", care devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii țări de către PSD. Potrivit Comitetului de inițiativă, boicotul este dovedit și prin "maniera superficială și neprofesionistă în care Referendumul a fost organizat, astfel încât nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc". "Trebuie să înțelegem că ne aflăm în situația în care toate îndemnurile la vot ale bisericilor și cultelor creștine din România sunt boicotate de partidele politice, în ciuda declarațiilor oficiale ale liderilor politici ale acestora. Campania masivă de dezinformare a întregului corp electoral român este dusă și astăzi, prin vectori politici, administrativi și mediatici, aflați sub influența partidelor politice. Atragem atenția partidelor politice că cetățenii români sunt primii care au înțeles acest boicot politic, transmițându-ne efectele sale din fiecare județ din țară, fiind evidentă pentru toată lumea falsitatea declarațiilor publice ale liderilor în raport cu modul în care partidele au acționat în realitate", avertizează Coaliția pentru Familie.

În ciuda acuzelor aduse de Coaliția pentru Familie, liderii principalelor partide politice, cu excepția USR, au venit în weekend la urne. Mai mult, au și cerut simpatizanților să iasă vot. Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la ieșirea de la urne, că referendumul este cea mai puternică instituție a democrației, iar tema acestuia este "extrem de importantă", "pentru că este vorba despre cum este constituită celula de bază a societății, familia".

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a votat sâmbătă la referendum. El a spus că votul său a fost dat pentru ceea ce solicită milioane de români și pentru ceea ce „ne definește ca societate și națiune”. „Ni se spune de ani de zile că alții știu mai bine ceea ce e bine pentru noi. Eu cred că e momentul să decidem noi ce societate și ce țară vrem să avem și cum vrem să trăim”, a declarat Liviu Dragnea la ieșirea din secția de votare de la Liceul „Jean Monnet”. Doi membri ai comisiei au refuzat să dea mâna cu el atunci când Dragnea i-a salutat în secția de votare. Întrebat ce va face dacă la un moment dat un membru al familiei sale va recunoaște că are altă orientare sexuală, liderul PSD a spus că l-ar ajuta, pentru că el nu respinge niciun fel de minoritate.

„Eu nu resping niciun fel de minoritate, nici măcar minoritatea sexuală. Nu încercați să spuneți că acest vot este împotriva unei minorități! Categoric nu, dimpotrivă, cu multă înțelepciune și maturitate trebuie să construim un cadru legal pentru parteneriatul civil”, a spus Dragnea.

Și fostul președinte Traian Băsescu a votat la sânbătă la referendum, la același liceu ca Liviu Dragnea. Și el a fost ignorant când a întins mâna unui membru din secția de votare. "Probabil era un PSD-ist înrăit”, a declarat fostul președinte. Impresia lui Băsescu este falsă, cel care a refuzat să-i strângă mână făcând același lucru și în cazul lui Dragnea. De altfel, presa centrală susține că tânărul care i-a ignorat pe cei doi este un membru USR.

Un preot nu-i mai împărtășește pe cei care nu au fost la vot

Un preot din Neamț le-a transmis, pe Facebook, credincioșilor că nu-i mai împărtășește dacă nu votează la referendumul pentru familie. „Cauta-ți alt duhovnic, mult succes!”, a scris parohul din Zănești, potrivit stiri-neamt.ro.  „Îmi asum, ca duhovnic, nu voi mai da Sf. Împărtașanie celor care sunt împotriva lui Hristos! O spun public pentru ca nu are rost să vii să-mi spui că ești creștin ortodox, dar nu votezi pt familie. Caută-ți alt duhovnic, mult succes!”, este mesajul postat de acesta pe Facebook, sâmbătă. Ulterior el a șters postarea.

Veronica Roth, la Iași: Nu aș scrie despre viața lui Trump nici pentru 1 milion de dolari

Veronica Roth, autoarea seriei „Divergent”, a fost prezentă sâmbătă seară la Serile FILIT de la Iași, unde a vorbit despre munca și evoluția ei ca autor și a declarat, între altele, că nici pentru 1 milion de dolari nu ar scrie despre viața lui Donald Trump.

Celebra autoare americană a precizat că nu este o susținătoare a președintelui american și că reședința de la Washington este un loc întunecat. „Nu”, a fost răspunsul la întrebarea lui Iulian Tănase, cel care a fost gazda serii: „Îți place Donald Trump?”. După aplauzele primite zâmbind, Roth a adăugat: „Cred că nu vrea să fie plăcut de oameni ca mine”. Dacă președintele i-ar cere să scrie o carte despre el, nu ar face-o nici pentru 1 milion de dolari. „Nu, dacă trebuie să scrii despre ceva, trebuie să trăiești lucrul ăla atât cât durează să termini. și nu vreau să trăiesc acolo. Este un loc întunecat. Casa Albă e un loc întunecat. Uneori. De cele mai multe ori, cred. Nu culoarea este problema Casei Albe, ci ce se află înăuntru”, a declarat scriitoarea în vârstă de 30 de ani. La vârsta de 22 de ani, debuta și o făcea cu o serie de romane care au devenit celebre în întreaga lume și au fost vândute în 32 de milioane de copii. Este vorba despre „Divergent”, serie care a fost adaptată și pentru marile ecrane.

„Divergent” (2014), „Insurgent” (2015) și „Allegiant” (2016) i-a avut în rolurile principale pe Shailene Woodley și Theo James. Kate Winslet a jucat, de asemenea, în primele două lungmetraje.

Veronica Roth a locuit timp de cinci luni la Cluj-Napoca, unde revine aproape anual din 2011. Acolo locuiește un unchi de-al soțului ei, și tot acolo a reușit să învețe câteva cuvinte în limba română.

În fața unei săli pline în mare parte de adolescenți, scriitoarea a fost primită cu ovații. Spectatorii i-au trimis zeci de bilete cu întrebări la care americanca a răspuns relaxată. Îi place Alice Munro, crede că România a evoluat mult după „perioada grea”, și-ar spune eu-lui său mai tânăr să fie bun și a avut sentimente contradictorii atunci când a văzut pentru prima dată pe cineva străin citindu-i cartea: „Am fost suprinsă și încântată, apoi m-am întrebat îngrijorată dacă ar trebui să mă duc să vorbesc cu persoana, dar nu, nu aș fi făcut asta”.

Kelemen Hunor, despre RoExit: România ar intra repede în faliment

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și-a exprimat, sâmbătă, punctul de vedere cu privire la un așa-numit RoExit, subiect dezbătut mai ales în mediul online în ultima perioadă. El a declarat că un eventual proces de ieșire a României din Uniunea Europeană ar însemna un faliment rapid din punct de vedere economic, iar din punct de vedere politic, țara ar ajunge la periferia Europei și NATO. ”Aș vota și noaptea și ziua și în somn și treaz împotriva unui RoExit. Din păcate, în jurul discuțiilor despre referendum a fost multă manipulare și eu consider că această idee intră tot în zona de manipulare a referendumului. România ar intra în faliment foarte repede dacă ar ieși din Uniunea Europeană, din punct de vedere economic. Din punct de vedere politic, ar intra foarte repede în altă zonă, pe care o consider extrem de periculoasă, la periferia Europei și NATO”, a spus Kelemen Hunor. El a adăugat că ”orice schimbare de direcție ar însemna o pierdere uriașă”. ”Nu cred că va mai exista o astfel de dezbatere după ce trecem de referendum. Dar eu nu neg, că văd și eu sondajele, umblu și eu prin cetate, că după 2010 – 2011 euroscepticismul a crescut. Nu a atins cote alarmante, dar există o schimbare”, a mai spus președintele UDMR.

Ministerul Justiției a încheiat două protocoale de colaborare cu SRI

Minsterul Justiției a recunoscut într-un răspuns pentru Forumul Judecătorilor din România că a încheiat două protocoale de colaborare cu Serviciul Român de Informații (SRI), unul pe tema prevenirii și combaterii terorismului, iar celălalt reprezentând organizarea și funcționarea Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului.

Un răspuns obținut de Formului Judecătorilor din România de la Ministerul Justiției în baza legii 544/2001 privind informațiile de interes public arată că MJ și SRI au încheiat două protocoale secrete. Ministerul a refuzat să dea mai multe detalii despre aceste protocoale, invocând caracterul lor nepublic. "Verificăm să vedem cine și în ce condiții condiții au fost semnate", a declarat, ieri, Tudorel Toader.

Accident cu zece victime la Vaslui

Zece persoane au fost transportate la spital în urma accidentului produs, ieri, în județul Vaslui, unde un microbuz cu pasageri s-a răsturnat, arată bilanțul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). O persoană a murit în urma accidentului, iar celelalte cinci nu au necesitat transportul la spital. Potrivit IGSU, în microbuz se aflau 16 persoane, din care una a murit. Zece persoane au fost transportate la spital, din care șapte la Unitatea de Primiri Urgențe Vaslui, una cu elicopterul SMURD la Iași și două la Bârlad. Celelalte cinci persoane implicate în accident  au fost evaluate la fața locului și nu necesită transport la spital.

Dragnea îl umilește pe Toader: Eu îl rog și el ascultă

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus, sâmbătă, că are o relație foarte bună cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. ”Eu îl rog și el ascultă”, a spus Dragnea, adâugând că acest lucru se întâmplă ”tot timpul”.

De asemenea, întrebat despre evaluarea miniștrilor, Dragnea a spus că aceasta este pe final, iar liderii PSD se vor reuni ”cel târziu” în următoarele trei săptămâni. În acest context, întrebat ce se întâmplă cu Tudorel Toader dacă nu ascultă, Dragnea a spus: ”Tot timpul ascultă când îi zic ceva”.

Patru cutremure în interval scurt în Ialomița

Patru cutremure s-au produs, ieri după-amiază, în mai puțin de o oră și jumătate, în județul Ialomița, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Acestea au avut magnitudinea între 2 și 2,9 grade Richter.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur s-a produs, duminică, la ora 14.15, în Muntenia, în județul Ialomița, acesta având magnitudinea 2.1 pe scara Richter.

Un al doilea cutremur a avut loc la ora 14.22, tot în județul Ialomița.

Apoi, un alt cutremur a avut loc la ora 14.36, în același județ. Seismul a avut magnitudinea 2.9 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 9 kilometri. Conform sursei citate, un nou cutremur s-a produs la ora 15.30, tot în județul Ialomița, acesta având magnitudinea 2 pe scara Richter și având loc la adâncimea de 12 kilometri.

DNA: Din 2005 până în 2016 au fost interceptate 36.406 persoane

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță că din 2005 până în 2016 au existat 24.576 de mandate de supraveghere tehnică, fiind interceptate 36.406 persoane. De asemenea, DNA face precizări și în legătură cu dosarele în care sunt vizați magistrați, afirmând că din anul 2014 și până în luna iunie a acestui an au fost clasate sau declinate 1.922 de cauze, în timp ce 56 au fost soluționate cu trimiteri în judecată. La data de 5 octombrie 2018 mai sunt în lucru 233 de cauze care vizează plângeri, sesizări referitoare la magistrați.

DNA mai precizează că au fost condamnați definitiv 65 magistrați (35 judecători și 30 procurori), iar în prezent pe rolul instanțelor de judecată se află, în diferite faze procesuale, cauze privind 25 magistrați (10 judecători și 15 procurori). De asemenea, au fost achitați definitiv 10 magistrați (6 judecători și 4 procurori).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.