Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “Un fenomen fără precedent” ucide turiști români în Grecia

Ziarul de Vrancea
9 iul 2019 1311 vizualizări

O furtună puternică, neobișnuită pentru această perioadă a anului, a făcut ravagii în regiunea turistică Halkidiki n o româncă și copilul ei au murit striviți de un acoperiș luat de vânt n mai mulți români povestesc momentele de groază prin care au trecut

Doi turiști români, o femeie și un copil, au murit în Nea Plagia, după ce acoperișul restaurantului în care se aflau s-a prăbușit în timpul unei furtuni care a afectat nordul Greciei. Românca și copilul său au murit striviți de un acoperiș luat de rafale de vânt, în noaptea de miercuri spre joi, în regiunea Halkidiki, unde au avut loc o tornadă, rafale de vânt violente și grindină. “Șase turiști au fost uciși, iar cel puțin alte 30 de persoane au fost rănite în această tornadă”, a declarat Charalambos Steriadi, un reprezentant al Protecției Civile în nordul Greciei.

Tornada a durat aproximativ 20 de minute, potrivit unor martori. Un rus și fiul său în vârstă de doi ani au fost uciși la un hotel, în urma căderii unui copac, în stațiunea balneară Kassandra, la aproximativ 70 de kilometri de Salonic, al doilea cel mai important oraș din Grecia. La Propontida, o localitate situată în apropiere, un cuplu ceh a murit după ce rulota în care se afla a fost luată de vânt. “A fost un fenomen fără precedent”, cu rafale de “vânt foarte puternice” și “furtuni violente cu grindină”, a declarat reprezentantul Protecției Civile. Regiunea “Halkidiki a fost declarată în stare de urgență”, a anunțat Charalambos Steriadis. Potrivit poliției portuare, un pescar în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost dat dispărut.

Bobonete: “Am fost la un pas să o mierlim”

Cele două victime se numără printre sutele de români care și-au văzut moartea cu ochii miercuri seara. Actorul Mihai Bobonete, cunoscut pentru rolul Bobiță din serialul „Las Fierbinți”, a dezvăluit pe Facebook că a fost “la un pas s-o mierleasca” în timp ce stătea la o terasă din peninsula Halkidiki. “Ce să va mai spui? Nenorocire, așa ceva am mai văzut cu ochii mei, la Făcăieni prin 2000 și puțîn, când împreună cu finul meu, am fost luați pe sus de prima Tornadă făcută publică de pe la noi. Aici în Grecia am fost la un pas să o mierlim, pentru că tot insistăm să stăm pe terasuca aia și să vedem ce se aude ca un șuierat așa ...În ultima secundă ne-am ridicat și ne-am adăpostit”, a povestit Bobonete.

La rândul lor, turiștii români care au fost surprinși de furtuna din Halkidiki povestesc cu groază prin ce au trecut. O familie din Timișoara se întorcea în acel moment cu mașina spre hotelul unde erau cazați, iar furtuna i-a blocat pe șosea. “Pe drum, brusc și din senin, a venit o vijelie din asta, nici nu știu cum să spun, noi, două mașini, am fost prinși într-un interval de doi kilometri, în față cât și în spate, complet de copaci, care au început să cadă pe mijlocul șoselei. Marea a început să se umfle până la nivelul șoselei. Grindină, gheață, ploaie, nu se vedea absolut nimic. Ștergătoarele nu mai puteau să facă față, groaznic, oribil!”

Toți candidații evaluați de PSD, sub 5% în sondaje?

n astfel s-ar explica motivul pentru care Viorica Dăncilă s-ar putea înscrie în cursa pentru prezidențiale, susțin surse politice

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat ieri că este dispusă să candideze la alegerile prezidențiale dacă partidul îi cere asta. Declarația făcută la DCNews este surprinzătoare în contextul în care ea a exclus până acum o candidatură, iar PSD a testat în sondaje pentru prezidențiale cinci lideri social-democrați, nu și pe premier. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că cei cinci pesediști - Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Liviu Pleșoianu - sunt cotați în sondaje cu un scor mai degrabă în marja de eroare, având sub 5% în intenția de vot. În schimb Dăncilă, în calitatea de șef de partid, s-ar afla cu câteva procente bune înaintea liderilor PSD testați, însă ca notorietate. Potrivit surselor citate, președintele PSD s-ar plasa la egalitate cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă se situează pe ultimele locuri în intenția de vot la alegerile prezidențiale în singurul sondaj de opinie făcut public care a măsurat-o și pe șefa PSD. Ea stă însă mai bine la capitotul încredere, situându-se peste lideri politici precum Ludovic Orban sau Dan Barna. Astfel, potrivit ultimului sondaj IMAS, realizat în luna iunie 2019 la comanda Europa FM, Viorica Dăncilă era cotată cu 6,7% din intențiile de vot, situându-se pe locul cinci în clasamentul posibililor prezidențiabili. Sub Viorica Dăncilă se află trei lideri de partide: Dan Barna (USR) – 5,3%, Kelemen Hunor (UDMR) – 1,8% și Eugen Tomac (PMP) – 1,6%. În același sondaj IMAS de luna trecută, președintele Klaus Iohannis domină clasamentul, cu 42,4% în intențiile de vot, la mare distanță de următorul clasat, Călin Popescu Tăriceanu, cotat cu 15,5%. Liderul ALDe este urmat de liderul Pro România – Victor Ponta, cu 14,1% și liderul PLUS – Dacian Cioloș, cu 12,7%.

Un alt sondaj făcut public în care a fost măsurată Viorica Dăncilă a fost realizat de CURS în ianuarie și februarie 2019. Studiul a urmărit încrederea în personalitățile politice, nu intenția de vot în alegeri.

Potrivit sondajului CURS, Dăncilă se află undeva la mijlocul clasamentului, cu 24% părere bună și foarte bună și 72% părere proastă și foarte proastă. În vârful acestui clasament se află tot președintele Klaus Iohannis, cu 45% încredere, iar pe ultimul loc sunt Eugen Tomac, Kelemen Hunor și Gabriel Oprea, fiecare cu o cotă de încredere de abia 11%.

Congresul PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din toamnă va avea loc în 3 august.

Cazul Sorina: Victorie pentru familia adoptivă

Solicitarea procurorului general Bogdan Licu de revizuirea a sentinței de adopție a Sorinei, fetița din Baia de Aramă luată brutal din casa asistentului maternal, a fost respinsă, ieri, de Curtea de Apel Craiova.

Procurorul general al României, Bogdan Licu, a formulat o cerere de ordonanță președințială prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina. De asemenea, Licu a formulat o cerere de revizuire a sentinței prin care a fost încuviințată adopția și a cerut suspendarea executării sentinței.

Pe de altă parte, procurorul Maria Pițurcă, cea care a intervenit în cazul fetiței de 8 ani, rămâne în funcție. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, ieri, solicitarea Inspecției Judiciare de suspendare a procuroarei.

În urmă cu o săptămână, Inspecția Judiciară a anunțat că direcția de inspecție pentru procurori a dispus începerea cercetării disciplinare a procurorului Maria Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova. Inspectorii judiciari o acuză pe procuroare de “manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” și de “exercitare a funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni”. De asemenea, inspectorii au înaintat Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM propunerea de suspendare din funcție a procurorului până la finalizarea procedurii disciplinare.

În paralel se desfășoară și o acțiune penală privind modul în care Maria Pițurcă a luat-o pe fată din casa asistenților maternali. Surse judiciare au precizat că procurorii Secției de anchetare a magistraților au pus-o sub urmărire penală pe Maria Pițurcă. Și managerul de caz din DGASPC Mehedinți este urmărit penal.

Raportul GRECO: Dăncilă nu vrea să modifice legislația penală

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri, la DCNews, referindu-se la Raportul GRECO și la solicitarea președintelui Klaus Iohannis ca Guvernul să inițiese un proiect de lege care să reașeze legislația penală, că este vorba despre o dublă măsură.

 “Pe de o parte, un referendum care precizează că nu avem voie să dăm ordonanțe de urgență, nu avem voie să intervenim în justiție, ceea ce este corect, pe de altă parte ne cere să intervenim în justiție. Deci eu nu cred că justiția se face după modul în care avantajează sau dezavantajează o persoană, indiferent de ce funcție ocupă în statul român”, a declarat Dăncilă.

Ea a spus că Raportul GRECO este raportat la luna martie, deci înainte de referendum, și că președintele Klaus Iohannis face referiri la referendumul din 26 mai. “Eu cred că aceste lucruri trebuie lămurite de magistrați și ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO și a spus că atunci când va exista un consens între magistrați, va veni cu precizările legate de GRECO. Sunt 14 state europene, printre care Franța, Germania, Olanda care au rapoarte GRECO și care nu au pus în practică tot ce scrie raportul GRECO, motivând foarte bine acele puncte. Eu cred că așa trebuie să procedăm și noi. Dacă într-adevăr vrem și nu avem o dublă măsură cum ne convine referitoare la justiție, trebuie să existe un consens în justiție și pe urmă să luăm o măsură. Dar am văzut că părerile sunt împărțite și cred că justiția trebuie înfăptuită de cei din sistemul judiciar și nu de președintele României, premierul României sau alte forțe politice”, a subliniat premierul.

PNL: „Nu aveți cale de scăpare în acest moment”

​Liberalii i-au cerut ieri premierului Dăncilă să-și asume politic remedierea erorilor legislative din domeniul justiției și să anunțe public susținerea pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia parchetului european. „Îi transmit premierului Vasilica Viorica Dăncilă un lucru simplu, pe care îl înțelege orice român capabil să scrie și să citească: NU aveți cale de scăpare în acest moment! Toate instituțiile europene și forurile de experți recunoscute la nivel internațional spun același lucru, la unison. Legile Justiției trebuie corectate pentru că încalcă principiile și valorile europene referitoare la funcționarea statului de drept. Totodată, premierul Dăncilă trebuie să anunțe public susținerea Guvernului pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și să renunțe la această atitudine represivă de tip bolșevic împotriva unui cetățean român. Acesta ar reprezenta un prim semnal de normalitate și de abandonare a agendei PSD în favoarea infractorilor”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Taximetrist, amendat pentru că a refuzat să transporte o persoană cu autism

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a dispus amendarea unui taximetrist cu 1.000 de lei pentru că a refuzat să transporte o persoană cu autism. Și compania de taximetrie a fost amendată cu 1.000 de lei. “Refuzul unui taximetrist de a transporta o persoană cu autism reprezintă discriminare. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei pentru firma de taximetrie și 1.000 lei pentru șofer, cu obligația de a publica într-un cotidian național un rezumat al hotărârii și recomandarea ca în viitor să acorde servicii de taximetrie fără discriminare”, informează CNCD într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi a celor prezenți.

În aceeași ședință, tot cu unanimitate, CNCD a dispus amendarea unei educatoare care a dispus mutarea unui copil cu dizabilități la o altă grupă, pe perioada inspecției. “Educatoarea a fost sancționată cu avertisment contravențional, iar grădiniței i s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 1.000 lei. Se recomandă educatoarei ca pe viitor să evite astfel de acțiuni”.

Comisia Europeană nu-l lasă pe Daea să vândă oi în Golful Persic

Comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis i-a cerut ministrului Agriculturii Petre Daea să oprească exportul a 70.000 de ovine către o serie de state din Golful Persic, invocând faptul că nu pot fi asigurate condiții bune pentru transportul animalelor, acesta urmând să fie expuse la temperaturi de 46 de grade Celsius. 70.000 de oi urmează să fie încărcate pe nava Al Shuwaikh, deținută de compania Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT), cunoscută și sub numele de Al Mawashi și vor fi transportate către Kuwait, Qatar și Emiratele Arabe Unite, unde are loc, în august, “Festivalul sacrificiului”. Comisarul atrage atenția asupra faptului că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiții. “Având în vedere previziunile meteo din regiunea Golfului Persic pentru luna iulie, unde temperaturile vor atinge 46 de grade Celsius și ținând cont de faptul că măsurile anunțate de ministerul dvs în aprilie nu au fost puse în practică, din nefericire, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să blocați imediat exportul oilor în Golful Persic”, se arată în scrisoare.

Baron PSD, condamnat la zece ani de închisoare cu executare

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la zece ani de închisoare în dosarul în care era acuzat că a plătit 30 de milioane de lei din bugetul CJ pentru plantarea de perdele forestiere și pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia este definitivă. În prima instanță, el fusese condamnat de Curtea de Apel București la 15 ani de închisoare. Nicușor Constantinescu execută o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare după contopirea celor două condamnări definitive primite până ieri, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal și cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. El mai are și alte condamnări în prima instanță și alte dosare în care este judecat pe fond.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.