Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tomac: Dacă pe 4 martie nu se ia decizia intrării României în Schengen, nici în 2025 nu se mai întâmplă nimic

Ziarul de Vrancea
7 ian 2024 1248 vizualizări

Olanda și-a schimbat perspectiva pentru că premierul Mark Rutte se pregătește să devină în 2024 Secretar General NATO, iar Austria și-a înmuiat opoziția datorită presiunilor SUA, dezvăluie liderul PMP

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a afirmat, luni, că acordul politic semnat între România, Bulgaria și Austria privind aderarea parțială la Schengen nu era necesar și reprezintă o capcană care poate oricând arunca în aer negocierile agreate în spatele ușilor închise în ultimele ore ale anului 2023. El consideră că acest acord este un măr otrăvit, pentru că dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2024 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur, anul viitor nu se mai întâmplă nimic.

”Câteva chestiuni despre intrarea în Schengen. Actuala putere vrea să ne prezinte un mare eșec drept o uriașă victorie. Intrarea în Schengen pe cale aeriană și maritimă este un pas înainte, dar nicidecum o mare realizare! Totul trebuie privit în continuare prin prisma umilinței pe care România a îndurat-o la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Atunci, Austria și Olanda au blocat extinderea pentru noi și vecinii bulgari, dar în aceeași ședință au acceptat intrarea Croației în două etape, cu un calendar aprobat integral pentru anul 2023”, afirmă europarlamentarul PMP.  ”Ce s-a întâmplat de atunci până pe 30 decembrie 2023, când, printr-o procedură scrisă, nu un Consiliul JAI ordinar, statele membre au decis, în doar câteva ore, acceptarea parțială a României și Bulgariei în spațiul Schengen? Au existat împrejurări care au schimbat cursul evenimentelor și ele trebuie privite ca un tot întreg” mai spune Tomac.

Eugen Tomac a precizat că în primul rând, ”Guvernele României nu au avut până în 2022 o strategie comună cu Guvernele Bulgariei, iar comunicarea între București și Sofia pe acest dosar a fost superficială”. ”În plus, Bulgaria, până în 2023, a trecut printr-o lungă criză guvernamentală, cu cinci rânduri de alegeri anticipate în perioada 2021-2023”, a arătat el.  Potrivit europarlamentarului PMP, ”la București, în continuare, nu am făcut mari schimbări în abordarea noastră, dar am apelat strategic la un sprijin care a contat enorm, poate chiar esențial, pentru a determina Austria să renunțe la blocajul împotriva României”.

”Sprijinul oferit de Statele Unite ale Americii a determinat Viena să-și schimbe radical retorica. De aici, chestiunea a devenit tot mai clară și mai eficient de gestionat de toți ceilalți actori implicați. Austria a trebuit să-și schimbe tonul și pentru că a rămas singură. Olanda, care prin vocea premierului Rutte a fost artizanul blocajului extinderii Schengen timp de 11 ani, a renunțat la această abordare. Deși chiar și în ianuarie 2023 se angaja, alături de Nehammer ca Schengenul să nu se extindă prea curând. Motivul pentru care Olanda nu mai poate fi atât de rigidă este simplu: premierul Mark Rutte se pregătește să devină în 2024 Secretar General NATO și nu poate obține consensul tuturor celor 30 de state membre, având o abordare inflexibilă în UE în relația cu doi aliați NATO de pe flancul estic”, a arătat Tomac.

Austria a obținut ce și-a dorit – amânarea

Eurodeputatul menționează că, ”pe fondul acestor două aspecte politice importante, Comisia Europeană, împreună cu Președinția spaniolă a UE, au jucat cartea compromisului în relația cu Austria, care și-a impus și de această dată punctul de vedere, obținând ceea ce își dorea: o amânare a intrării României și Bulgariei până în 2025”. ”Astfel, s-a decis ca printr-o procedură scrisă, nu o reuniune JAI cu vot, ca Schengenul să fie extins într-o primă etapă doar pe cale aeriană și maritimă. Acordul politic semnat însă între România, Bulgaria și Austria nu era necesar. El reprezintă o capcană care poate oricând arunca în aer negocierile agreate în spatele ușilor închise în ultimele ore ale anului 2023. Acest acord este un măr otrăvit, pentru că dacă în Consiliul JAI din 4 martie 2024 nu se ia decizia intrării terestre a României și Bulgariei începând de la 1 ianuarie 2025, în mod absolut sigur, anul viitor nu se mai întâmplă nimic”, afirmă Tomac.

Potrivit lui Tomac, ”Belgia, țară care conduce Consiliul UE are alegeri parlamentare în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 9 iunie, și rămâne de văzut dacă aceasta va decide să introducă pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie intrarea noastră terestră”. ”După alegerile europarlamentare, toate negocierile în UE vor fi în jurul viitoarei majorități din Parlamentul European și, evident, pentru formarea viitoarei Comisii Europene. De aceea, Austria a cerut timp și a primit. Iar ultima frază din acest acord, care precizează că Schengenul terestru poate fi deschis atunci când Austria își va îmbunătăți situația privind imigranții, este argumentul pe care Viena îl dorea pentru a avea baza legală spre a menține acest blocaj oricât de mult își dorește. Statisticile în acest sens îi ajută și pentru următorii zece ani”, afirmă Tomac.  ”Noi, în schimb, ne-am anulat șansa de a putea duce acest dosar la CJUE în cazul în care în 2024 nu se adoptă decizia intrării în Schengen pentru anul 2025. Austria va spune, în baza acestui acord politic inutil, că noi ne-am asumat bilateral să rezolvăm ceva ce nu depinde de România și Bulgaria, și anume criza imigranților din Austria. De aceea, nu este o mare victorie, ci o capcană în care am căzut, deși ușile ne-au fost larg deschise printr-un context de împrejurări extraordinare. Dar, vorba proverbului, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă”, mai spune Tomac.

Arhiepiscopia Tomisului a vândut sticle goale pentru agheasmă cu 1 leu bucata

Arhiepiscopia Tomisului a vândut sticle goale pentru agheasma de Bobotează cu un leu bucata, după ce primele 200.000 de sticle cu apă sfințită, gratuite, s-au epuizat rapid. Peturile sunt fabricate de un apropiat al lui ÎPS Teodosie, scrie presa locală. 

Cele 200.000 de sticle cu Agheasmă Mare oferite gratuit de Bobotează de către Arhiepiscopia Tomisului s-au epuizat rapid, motiv pentru care întreprinderea manageriată de Înalt Preasfințitul Teodosie s-a gândit să scoată și un profit de pe urma credincioșilor însetați de apă sfințită. Așa că a decis să vândă peturi de sticlă la un leu bucata, pe care enoriașii le puteau umple ulterior singuri, din butoaiele cu agheasmă, scrie Replica de Constanța. Interesant este că sticlele vândute goale cu 1 leu bucata nu sunt identice cu cele oferite gratuit, dar pline cu agheasmă.

Potrivit sursei citate, sticlele prin care se distribuie an de an Agheasma Mare sunt cumpărate de Arhiepiscopia Tomisului de la aceeași firmă, deținută de mama unui diacon apropiat de ÎPS Teodosie. Oamenii bisericii care se ocupau de bunul mers al lucrurilor nu știau nici ei de ce trebuie să ceară câte un leu pentru fiecare pet gol pe care îl dădeau credincioșilor, spunând jurnaliștilor că așa le-au cerut șefii.

Fost șef al CIA: Dacă Rusia va câștiga în Ucraina, Moldova e următoarea țintă

 Președintele Vladimir Putin „nu se va opri acolo” dacă Rusia va câștiga în Ucraina, spune generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan. Acesta avertizează că Republica „Moldova va fi următoarea în vizor, sau poate una dintre statele baltice”.

„Cred că vom vedea cum Congresul se va uni, așa cum cred că știi există o majoritate bipartită foarte puternică în Senat și, de asemenea, destul de substanțială în Cameră, care vrea să autorizeze ajutorul suplimentar pentru Ucraina. Este dinamica din cadrul Camerei (Reprezentanților) este cea care îngreunează demersul. Se va rezolva. Întrebarea este „când” și cât va mai putea Ucraina continua”, a spus Petraeus, menționând că suma deja oferită, 44 miliarde de dolari este foarte accesibilă pe o perioadă de 2 ani de zile și un buget de apărare al SUA de 1,7 trilioane de dolari. „În viziunea mea este vorba despre bine versus rău, este invazia brutală a unei țări suverane chiar la granița țărilor NATO. Nu ar trebui să ne îndoim că dacă Rusia obține victoria acolo, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată în vizor, sau poate unul dintre statele baltice sau altele”, a avertizat acesta.

A murit regizorul Dinu Cernescu

Regizorul Dinu Cernescu a murit la vârsta de 88 de ani, a anunțat Teatrul Bulandra. "A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în lumină alături de cei aleși", este mesajul Teatrului Bulandra.

Născut la 18 octombrie 1935 în București, Dinu Cernescu a absolvit în 1957 secția de regie teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București. A fost asistent de regie pentru Ion Sahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu și Moni Ghelerter. A lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994‑1995 a ocupat funcția de director artistic al Teatrului Național din București

A colaborat cu Teatrul Nottara din București pentru o perioada de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referinta precum: "Hamlet", de William Shakespeare, "Tigrul", de Murray Schisgal, "Viziuni flamande", de Michel de Ghelderode (1968). El a fost invitat sa monteze pe marile scene ale lumii, în teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Palmaresul său include peste 100 de spectacole.

A fost premiat de UNITER în 1993 pentru cel mai bun spectacol TV: "Ce zi frumoasa!" de Michel de Ghelderode, a primit în același an distincția A.P.T.R. pentru cel mai bun spectacol TV: "Ce zi frumoasa!" de Michel de Ghelderode, dar și Premiul UNITER pentru intreaga activitate în 2005.

Două persoane care au dispărut în lacul Siutghiol, căutate de pompieri

Două persoane care ar fi dispărut în lacul Siutghiol, în județul Constanța, erau căutate ieri de pompieri și de scafandri.

Purtătorul de cuvânt la ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, a declarat că pompierii au fost solicitați să intervină duminică, în jurul orei 23, pentru căutarea a două persoane, probabil dispărute, în lacul Siutghiol, între Ovidiu și Palazu Mare. “Căutările au fost sistate în jurul orei 2.10 din cauza condițiilor hidrometeorologice. În zona indicată de martori a fost găsită barca și mai multe plase. Luni dimineață, la ora 8, au fost reluate căutările”, a declarat Ana Maria Stoica.

Neamț: Accidentul mortal, produs de un șofer din Bihor. Victima, din Suceava

Accidentul rutier de pe E85 soldat cu o persoană decedată și două grav rănite a fost produs de un șofer de TIR din județul Bihor, a informat luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Victima decedată este din județul Suceava și avea 22 ani. “Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat în vârstă de 51 ani, din județul Bihor, conducea un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă, pe sectorul de drum DN2-E85, în afara localității Cordun, din direcția Suceava spre Roman, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, pătrunzând pe sensul opus și intrând în coliziune cu 2 autoturisme și un alt ansamblu de vehicule. În urma evenimentului rutier a rezultat decesul unui conducător al unui autoturism, în vârstă de 22 ani, din județul Suceava, rănirea unei femei, în vârstă de 19 ani, pasager în același autoturism, din județul Suceava, și a conducătorului ansamblului auto”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, inspectorul Ramona Ciofu.

Cele trei victime au rămas încarcerate, fiind necesară intervenția pompierilor. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate la fața locului de medici, șoferul în vârstă de 22 ani a decedat. Celelalte două victime din accident - o pasageră din autoturism și șoferul din județul Bihor - au fost transportate cu ambulanțele la Centrul de Primiri Urgențe Roman. Alte trei persoane implicate în accident, șoferul unui alt TIR și două persoane din al doilea autoturism, nu au fost rănite.

Cutremur în Japonia: Bilanțul urcă la 161 de morți și 103 dispăruți

Puternicul seism care a zguduit centrul Japoniei la 1 ianuarie a făcut cel puțin 161 de morți, în timp ce 103 persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit unui nou bilanț anunțat luni dimineață.

Cutremurul cu magnitudinea 7,5, care a provocat și peste o mie de alunecări de teren și a fost urmat de un tsunami, a făcut aproximativ 560 de răniți, potrivit unui comunicat al prefecturii Ishikawa, epicentrul dezastrului.

Dolj: Un bărbat a murit la scurt timp după ce a fost bătut de trei persoane

Un bărbat de 55 de ani din județul Dolj a murit la scurt timp după ce a fost bătut de trei persoane, iar agresorii au fost reținuți pentru 24 de ore.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au anunțat luni, că în noaptea de sâmbătă spre duminică, polițiști din cadrul Secției nr.5 Poliție Rurală Pielești au fost sesizați de către un bărbat, din comuna Mischii, cu privire la faptul că, fratele său, în vârstă de 55 de ani, ar fi fost agresat fizic de alți trei bărbați.

“La fața locului s-a deplasat de urgență o patrulă de poliție dar și un echipaj SMURD, bărbatul de 55 de ani refuzând transportul la o unitate medicală. Ulterior, în jurul orei 05.30, polițiștii au fost sesizați de același bărbat cu privire la faptul că, fratele său a decedat”, au precizat polițiștii.  Anchetatorii au stabilit în urma cercetărilor că sâmbătă seară, într-o locuință din comuna Mischii, pe fondul consumului de alcool, bărbatul de 55 de ani a fost agresat fizic de alți trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 42 de ani, din localitate.  “După comiterea primei agresiuni, victima a părăsit imobilul în care se afla, fiind ajuns din urmă de către cei trei bărbați, ocazie cu care ar mai fi fost agresat încă odată. În urma efectuării autosiei medico-legale, s-a stabilit că moartea bărbatului a fost violentă, între leziuni și deces existând o legătură de cauzalitate directă și necondiționată”, au mai transmis reprezentanții IPJ Dolj.

Cei trei bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, pentru comiterea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, urmând să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.