Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Societatea civilă cere “capul” ministrului Tudorel Toader

Ziarul de Vrancea
27 dec 2017 627 vizualizări

Demisia titularului de la Justiție a fost una dintre cele trei doleanțe discutate ieri de reprezentanții organizațiilor civice cu premierul Tudose n șeful Guvernului a făcut puține concesii, astfel că protestele vor continua

Reprezentanții organizațiilor civice care s-au întâlnit ieri cu premierul Mihai Tudose au anunțat, la finalul discuțiilor, că rezultatul nu este îmbucurător și că, din punctul lor de vedere, soluția este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale justiției, precum și modificările la Codurile penale. La finalul întâlnirii de la Guvern, reprezentanții organizațiilor civice au spus că i-au transmis premierului că România este într-un moment de derapaj major de la standardele statului de drept și i-au cerut să folosească pârghiile legale pe care le are pentru a stopa acest derapaj.

Reprezentanții organizațiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneția privind legile justiției și în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiției prin Ordonanță de Urgență până când Comisia de la Veneția își va spune opinia și va avea loc un dialog real între toți factorii implicați și demiterea imediată a ministrului Justiției, Tudorel Toader, care "nu mai este un partener credibil".

"Din cele trei solicitări, am primit un singur răspuns - pe sesizarea Comisei de la Veneția. A spus că în următoarele zile se va interessa ce discuții a avut ministrul Justiției cu Comisia și va lua o decizie în consecință. Această întâlnire nu a fost îmbucurătoare și, din punctul nostru de vedere, soluția este continuarea protestelor până când aceste legi ale justiției și modificările la Codurile penale vor fi stopate", a declarat Mihai Polițeanu, la finalul întâlnirii.

Un răspuns “general”

Reprezentantul organizației "Inițiativa România" a mai spus că răspunsul premierului în legătură cu amânarea Legilor justiției a fost unul "general", mai exact că Executivul nu își poate asuma o Ordonanță de Urgență în materie de legislație penală. Polițeanu a precizat că vor mai exista consultări cu premierul Tudose, nu doar pe subiectul Legilor justiției, ci și pe alte teme de interes.

La rândul său, președintele ANOSR, Marius Deaconu, a spus că modificările la Legile justiției sunt dăunătoare, iar întâlnirea de ieri de la Guvern nu va rezolva multe dintre probleme, însă consideră că discuțiile cu premierul au fost un prim pas spre comunicare.

Delegatul organizațiilor din Diaspora, Radu Dumitriu, a afirmat, la rândul său, că, dincolo de nemulțumirile legate de Legile justiției, premierul a promis o întâlnire separată cu reprezentanții Diasporei pentru a discuta despre votul românilor din străinătate. "Ne uităm la 2019 și 2020, vrem să evităm situațiile care au existat în anii trecuți și discuția va fi punctuală pe modul în care Executivul poate organiza punctual alegerile, astfel încât românii din Diaspora să fie bine reprezentați și votul să fie accesibil și eficient", a spus Dumitriu.

La întâlnirea cu premierul au participat șapte reprezentanți ai organizațiilor civice: Alexandru Socol – Corupția Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurențiu Ștefănescu – Inițiativa Timișoara, Marius Deaconu – Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Mihai Polițeanu – Inițiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENȚA, Radu Dumitriu – delegat al organizațiilor din Diaspora. De asemenea, alături de premierul Mihai Tudose la discuții s-a aflat și vicepremierul Marcel Ciolacu.

Un număr de 43 de organizații civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României și libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluție este dialogul. Premierul a răspuns chiar pe pagina de Facebook "Corupția Ucide", unde a fost postată și scrisoarea, propunând data de 27 decembrie. Propunerea sa a fost acceptată.

Directorul BCU Iași și soția sa consumaseră mult alcool înainte de a se sinucide

Directorul Bibliotecii Universitare din Iași, Bogdan Petru Maleon, și soția sa, care au fost găsiți morți în locuința lor, în prima zi de Crăciun, consumaseră foarte mult alcool înainte de a se sinucide, a declarat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iași, Carmina Pascal. "În urma finalizării analizelor de laborator s-a stabilit că la momentul decesului femeia avea o îmbibație alcoolică în sânge de 2,40 grame la mie, iar bărbatul de 1,70 grame la mie", a declarat, ieri, prim-procurorul Carmina Pascal. Ea a precizat că trupurile celor doi au fost descoperite în prima zi de Crăciun, la ora 16.00, dar că moartea soților Maleon s-a produs cu cel puțin zece ore înainte. "Că au consumat alcool în ajun sau pe parcursul nopții nu știm, cum nu știm nici motivele pentru care au decis să-și pună capăt zilelor", a mai spus prim-procurorul. Potrivit concluziilor preliminare ale necropsiilor, directorul Bibliotecii Universitare din Iași, Bogdan Petru Maleon, și soția sa s-au sinucis la interval de câteva ore. "Din primele cercetări făcute în cursul după amiezii de ieri și în cursul dimineții, și din concluziile preliminare ale necropsiei au fost înlăturate suspiciunile privind uciderea celor două persoane. Având în vedere lipsa semnelor de violență și lipsa oricăror semne de autoapărare pe corpul cadavrelor, în acest moment, concluzia la care am ajuns este că cele două persoane s-au sinucis la o diferență de două-trei ore, decesul intervenind cu aproximativ 8 - 10 ore înainte de ora la care au fost găsite cadavrele", a declarat Carmina Pascal. Ea a precizat că prima care a murit a fost femeia, care s-a spânzurat. Ea ar fi fost găsită decedată de către Bogdan Maleon, atunci când acesta s-a întors acasă. Modalitățile de sinucidere în cazul celor doi soți sunt identice, a adăugat prim-procurorul Parchetului Tribunalului Iași.

 

PNL a atacat la CCR modificările la Legea CSM

PNL a depus, ieri, la Curtea Constituțională (CCR) modificările la Legea privind organizarea și funcționarea CSM și legile de aprobare a OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice și a unei OG privind piața gazelor. În privința modificărilor aduse Legii CSM, PNL a identificat vicii de neconstituționalitate de natură a invalida proiectul de lege în ansamblul său, atât în raport cu modalitatea de adoptare a acestuia, cât și în raport cu reglementări contrare legii fundamentale, care fac referire al procedura de alegere a conducerii CSM. Liberalii reclamă încălcarea principiului autonomiei Camerelor Parlamentului, prevăzut de art. 64 din Constituție și a dispozițiilor art. 74 alin. (1) din Constituție privind dreptul de inițiativă legislativă. În sesizare se mai arată că Legea privind organizarea CSM încalcă art. 133 alin. 3 din Constituție, întrucât, la alegerea președintelui Secției de judecători care este de drept Președinte al CSM, participă membrii de drept și cei doi reprezentanți ai societății civile, pe care legiuitorul constituant i-a eliminat din procedura de alegere a Președintelui CSM, tocmai pentru a se asigura că organul care garantează independența justiției este condus de un Președinte care a fost validat prin votul magistraților din adunările generale ale acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.