Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Secretele unui psiholog: Cum să rezistăm izolați atâtea zile

Ziarul de Vrancea
16 mar 2020 706 vizualizări

Rectorul Universității “Babeș-Bolyai”, profesor de psihologie, oferă câteva sfaturi în contextul în care milioane de români își petrec cea mai mare parte a timpului în casă

Oamenii ar trebui să se raporteze la cei infectați cu noul coronavirus fără evaluări globale, ci nuanțate, a declarat, pentru Agerpres, psihologul Daniel David, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Potrivit acestuia, raportarea față de cei testați pozitiv cu noul coronavirus nu ar trebui să fie de genul “un om bolnav”, ci “un om care acum are o boală tratabilă, boală pe care oricând s-ar putea să o avem oricare dintre noi”. Specialistul a subliniat că, în momente precum pandemia COVID-19, “reacțiile psihologice sănătoase nu sunt cele de calm și relaxare, ci cele legate de emoțiile negative și sănătoase”. “Este normal să fii îngrijorat/trist/nemulțumit, deoarece aceste emoții te ajută să te protejezi mai bine și, pe fondul lor, să ai compasiune și empatie față de cei în suferință. Dacă ești panicat (nu doar îngrijorat), furios/agresiv (nu doar nemulțumit) și/sau deprimat (nu doar trist), atunci nu poți rezolva eficient problemele pe care le ai și nu poți arăta empatie și compasiune față de ceilalți. Dacă ești calm/relaxat poți dezvolta o submotivare, care adesea poate afecta negativ empatia/compasiunea”, a spus profesorul universitar.

Suportul social este un antidot puternic la stres

El a evidențiat importanța modului în care oamenii se raportează la ceea ce li se întâmplă. “Psihologia de simț comun ne spune că răspunsurile noastre psihologice (emoții/comportamente) sunt generate de evenimentele de viață. În consecință, dacă evenimentele de viață sunt pozitive, vom avea răspunsuri psihologice pozitive. Dacă evenimentele de viață sunt negative, răspunsurile vor fi legate de suferință psihologică. Psihologia științifică ne învață însă că nu evenimentul de viață este relevant în apariția răspunsurilor noastre psihologice, ci modul în care ne raportăm cognitiv la el, adică gândirea rațională sau irațională despre eveniment”, a punctat Daniel David.

Rectorul a mai spus că izolarea poate să devină un factor de dezvoltare personală, dacă oamenii se raportează rațional la acest fenomen. “Izolarea este un factor stresant, care, dacă este interpretat irațional, generează stres exprimat în emoții negative nesănătoase (panică/frică/anxietate, stări de furie/agresivitate, depresive, de vinovăție), în dezactivare comportamentală/plictiseală, etc. Prin irațional înțeleg gândire rigidă, catastrofare, lipsă de toleranță la frustrare și evaluare globală (generalizare excesivă). Dacă însă ne raportăm rațional la izolare, atunci acesta nu mai devine un pericol, poate nici ceva doar tolerabil, ci poate să devină chiar un factor de dezvoltare personală”, a declarat David. El a adăugat că “raportarea rațională” presupune și să “ne activăm comportamental”, astfel încât să avem o calitate bună a vieții. “Identificăm comportamentele care ne produc plăcere și pe care le putem face în condiții de izolare; facem o listă de minimum 10 astfel de comportamente. Identificăm punctele tari de personalitate (exemplu: disciplină, sociabilitate, etc.) - minimum 5 - și facem apoi cât mai multe lucruri congruente cu ele. Ne clarificăm cele 2-3 valori cardinale (exemplu: excelența, familia, etc.) și facem apoi cât mai multe lucruri congruente cu ele. Păstrăm și dezvoltăm relațiile și suportul social prin tehnologia disponibilă (online, mobil, etc.): suportul social este un antidot puternic la stres! Recuperăm aspecte ale vieții pe care nu am avut timp să le facem, prinși fiind în vâltoarea activităților cotidiene obișnuite. Dacă ne vin în minte teme de îngrijorare (contaminare, boală, moarte, etc.), să le notăm, dar să le analizăm rațional doar într-un interval prestabilit de noi (de exemplu, 18, 00-18,30), fără a le lăsa să ne macine ziua oricând”, a sfătuit psihologul.

Dacă izolarea are loc în cuplu sau familie, trebuie să se acorde atenție stresului reciproc, a subliniat Daniel David, care a precizat că, în acest caz, este important să se planifice și activități comune, dar să se lase și spațiu personal pentru fiecare membru al cuplului/familiei.

El a spus că se pot folosi și “pastile psihologice” care se pot repeta cu voce tare, atunci când au loc evenimente negative de viață și/sau reacții psihologice negative (gânduri negative/emoții problematice). Astfel, de “pastile psihologice” pot fi: “Mi-aș dori să nu se întâmple și fac tot ce depinde de mine în acest sens, dar accept că uneori nu pot controla orice situație; dacă se întâmplă, voi încerca să-i fac față cât mai bine”; “Este rău și neplăcut, dar nu este groaznic și catastrofal; pot confrunta problema și/sau pot pot găsi găsi plăcere în alte situații”; “Pot tolera situația, deși nu îmi place și îmi este foarte greu; caut să mă adaptez cât mai bine și/sau să găsesc plăcere în alte situații”; “Viața nu este dreaptă sau nedreaptă, ci asimetrică; eu și ceilalți nu suntem slabi sau răi în general, ci comportamentele noastre sunt mai bune sau mai rele, comportamente pe care le putem îmbunătăți”.

Numărul cazurilor de infectare a ajuns la 260

19 pacienți au fost declarați vindecați

Medicii au confirmat ieri alte 14 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, numărul total al bolnavilor ajungând la 260. Ultimele cazuri au fost confirmate în București, Brașov, Constanța, Maramureș și Dolj, la persoane cu vârste cuprinse între 2 ani și 57 de ani. “Până astăzi, 18 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 260 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 260 de cetățeni care au contactat virusul, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați. De la ultima informare, au fost confirmate 14 cazuri noi, după cum urmează: 7 în București, 3 în Brașov, 2 în Constanța, câte unul în Maramureș și Dolj”, a transmis, miercuri, Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit autorităților, toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacți ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. “Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 3.510 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 26.545 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.670 de teste. Dintre acestea, 4.410 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unități sanitare din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Iași și Constanța, inclusiv la Institutul Cantacuzino”, au mai transmis autoritățile.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat că în stocul unităților sanitare care realizează diagnosticarea se află în acest moment 3.746 teste de diagnosticare moleculară (Real Time PCR).

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 51 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

De asemenea, inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică au aplicat amenzi în valoare de 1.835.000 lei unui număr de 120 persoane pentru nerespectarea măsurii autoizolării.

Primar UDMR, amendat pentru nearborarea drapelului României de 15 Martie

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a fost amendat cu suma de 5.000 de lei de către Prefectura Covasna, pentru că nu a respectat prevederile legale și nu a arborat și drapelul României, alături de steagurile roșu-alb-verde, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, sărbătorită pe 15 martie. Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, menționează, într-un comunicat de presă, că este “profund dezamăgit” de atitudinea primarului, care nici în momentele critice generate de epidemia de coronavirus nu a înțeles să respecte legile țării. “Pe fondul anulării evenimentelor publice din această perioadă dificilă, cu scopul umanitar de a preveni răspândirea virusului ucigaș Covid 19, primarul municipiului Sfântu Gheorghe a ales să încalce din nou legea, la fel cum a făcut-o în fiecare din ultimii ani, (fapt pentru care a fost și sancționat, de altfel), să nu arboreze drapelul României alături drapelul Ungariei în număr egal de exemplare cu acesta din urmă, conform prevederilor legale, în centrul municipiului reședință de județ, cu ocazia sărbătoririi Zilei Maghiarilor de Pretutindeni”, se afirmă în comunicatul Instituției Prefectului.

Iulian Todor a adăugat că este convins că dacă s-ar fi respectat prevederile legii, importanța evenimentului nu ar fi scăzut.

Primarul Antal Arpad (UDMR) a postat comunicatul pe pagina sa de facebook cu comentariul: “Prefectul județului Covasna nu și-a dat seama că dușmanul este coronavirusul, nu maghiarii. Ceea ce nu îmi dau seama, totuși, este ce legătură au steagurile cu prevenirea sau chiar răspândirea epidemiei? Citiți mai jos comunicatul prefectului. Sunt curios, cine ce părere are. Eu spun doar atât: #staiacasa”.

Primarul Antal Arpad a mai fost amendat din același motiv și în anul 2018, de fostul prefect Sebastian Cucu. Antal Arpad a contestat sancțiunea pe considerentul că steagurile roși-alb-verde pe care le-a arborat în oraș nu reprezentau steagul Ungariei, ci al maghiarilor de pretutindeni, dar anul trecut Tribunalul Covasna a dat o sentință definitivă în favoarea Prefecturii, obligându-l pe primar să plătească amenda.

Primul deces provocat de COVID-19 în Moldova

O femeie de 61 de ani din Republica Moldova, care revenise recent din Italia, a murit din cauza coronavirusului. Femeia a decedat în jurul orei 3, în această dimineață, la Spitalul Clinic Republican. Este vorba despre cea de-a doua pacientă infectată cu virusul COVID-19, precizează deschide.md. Femeia revenise recent din Italia, anunțau pe 10 martie autoritățile. Mai mulți oameni care au contactat cu ea au fost, de asemenea, infectați, iar localitatea de unde era originară femeia a intrat în carantină, susține managerul Spitalului Republican.

UDMR susține amânarea alegerilor locale cu șase luni

UDMR consideră că alegerile locale ar trebui amânate cu șase luni, în condițiile în care prioritatea momentului este protejarea sănătății populației și reducerea efectelor provocate de epidemia de COVID-19, a declarat ieri, președintele Uniunii, Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, conform previziunilor făcute de specialiști, modelelor statistice, dar mai ales de evoluție a situației în diferite țări ale lumii, “nu există nicio șansă să existe alegeri locale în condiții decente, normale”. “De aceea, din punctul nostru de vedere, o amânare de până la șase luni este o soluție rezonabilă, undeva la sfârșit de septembrie-început de octombrie vor fi organizate aceste alegeri, nu împreună cu alegerile parlamentare, bineînțeles. Mai trebuie o lege organică, așa cum este prevăzut în Codul Administrativ”, a adăugat Kelemen Hunor. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, spune că parlamentarii Uniunii susțin un astfel de proiect de lege care ar putea fi “trecut rapid” în Parlament și crede că tema alegerilor locale trebuie scoasă din orice dezbatere publică.

Criză de echipamente de protecție în spitalele românești

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România solicită Ministerului Sănătății și direcțiilor de sănătate publică să asigure măsuri de protecție a cadrelor medicale, în contextul în care tot mai mulți români revin în țară, iar numărul cazurilor confirmate cu coronavirus este în creștere. “Colegii din țară ne anunță că situația cu echipamentele de protecție a personalului medical este departe de a fi cea relatată de autorități în conferințe de presă și comunicate oficiale. În unele spitale la solicitările angajaților li s-a răspuns că «....-nu e nevoie de niciun echipament special, e suficient să ai o mască chirurgicală și un dezinfectant...»“, afirmă sindicaliștii.

Reprezentanții medicilor spun că măștile și echipamentele speciale care ar fi eficiente încă nu au ajuns în spitale. “În concluzie, revenim cu cererea imperativă de a se asigura măsuri urgente de protecție a personalului medical, în toate instituțiile sanitare din țară”, mai spun reprezentanții CFSMR.

O asociație a procurorilor cere 15 ani de închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită autorităților înăsprirea pedepselor pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, propunând până la 15 ani de închisoare pentru fapta care duce la decesul unei persoane.

Totodată, AMASP solicită sancționarea cu până la 5 ani de închisoare și pentru infracțiunea de “omisiune de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă”.

Mai mult, se cere sancționarea cu până la 10 ani de închisoare pentru infracțiunea menționată anterior, “dacă a condus la infectarea personalului medical sau autorităților angajate în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase, ori au determinat reducerea în mod substanțial a capacității de funcționare a unui spital sau a oricărei alte instituții publice”.

BOR: Slujbele religioase se vor desfășura doar în aer liber

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis ieri o serie de îndrumări actualizate pentru parohii și mănăstiri, subliniind că, în contextul epidemiei de coronavirus, slujbele religioase se vor desfășura doar în aer liber, cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanța de minimum un metru între cei prezenți.

“Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioșilor”, a precizat, anterior, Patriarhia.

Un bărbat întors din Italia cu febră și tuse s-a plimbat cu autobuzul în București

Un bărbat este cercetat de procurorii bucureșteni pentru că nu a respectat măsura izolării la domiciliu, el revenind în urmă cu două zile din Italia. Deși avea simptome specifice Covid-19 - tuse puternică, febră, amețeală, el a circulat cu transportul în comun, pe linia 104.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București a fost înregistrat, miercuri, un dosar penal pentru zădărnicire a combaterii bolilor. Astfel, marți, un bărbat a a călătorit cu mijlocul de transport în comun aparținând STB pe linia 104, cu toate că în urmă cu două zile s-a întors de la Roma și acuza tuse puternică, febră și amețeală, simptome specifice Covid - 19. El nu a respectat măsura izolării la domiciliu.

China trimite un milion de măști Franței

China a trimis ieri un milion de măști Franței, în lupta împotriva pandemiei covid-19, în contextul în care acest stat membru al Uniunii Europene (UE) se confruntă cu o penurie, relatează AFP. Un lot de un milion de măști medicale a fost trimis cu avionul în Belgia. Este vorba despre donații ale unor organizații de caritate chineze destinate Franței, un ajutor în lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, a precizat agenția chineză oficială de știri China Nouă. Grupul Alibaba, gigantul chinez al comerțului online, a anunțat la rândul său, într-un comunicat, aterizarea la Liège, în Belgia, a unui avion cargo care transportă măști pentru mai multe țări europene, între care și Franța.

Însă Alibaba nu a precizat despre câte măști este vorba. Franța a trimis luna trecută 17 tone de material medical la Wuhan, orașul chinez în care a apărut noul coronavirus în decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.