Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Schimbări de trupe în Guvern: Olguța renunță la Muncă și rămâne pe Drumuri

Ziarul de Vrancea
18 nov 2018 705 vizualizări

Mai multe ministere și-a schimbat ieri titularii, în urma unei ședințe PSD

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Marius Budăi, a fost propus pentru funcția de ministru al Muncii și Justiției Sociale, potrivit votului exprimat în ședința de ieri a Comitetului Executiv (CExN) al Partidului Social Democrat (PSD).

Surse social-democrate au declarat, pentru AGERPRES, că Budăi a fost susținut cu unanimitate de voturi, el urmând să o înlocuiască în funcție pe Olguța Vasilescu, cea care a fost susținută pentru portofoliul de la Transporturi. Aceleași surse susțin că, în urma votului din CExN, Niculae Bădălău va prelua funcția de ministru al Economiei, în timp ce Gabriel Leș va conduce ministerul Apărării.

PSD îl va susține la Ministerul Comunicațiilor pe Alexandru Petrescu, pe Daniel Breaz la Ministerul Culturii, iar la Ministerul Tineretului și Sportului pe Constantin-Bogdan Matei.

Orban: PSD este un izvor nesecat de "maimuțe și de proști"

Ludovic Orban a declarat, ieri, că PSD "este un izvor nesecat de maimuțe și de proști", citându-l astfel pe fostul social-democrat Adrian Țuțuianu. "PSD este un izvor nesecat, citez dintr-un clasic în viață, un fost PSD-ist, un izvor nesecat de maimuțe și de proști. Actuala remaniere este înlocuirea unor proști și a unor slugi cu alți proști și cu alte slugi. Nu este altceva decât o răfuiala între clanurile mafiote din PSD, prin care Dragnea urmărește să îi pedepsească pe baronii răzvrătiți și să îi răsplătească pe baronii care i-au salvat scaunul. Această remaniere nu aduce nimic bun în funcționarea Guvernului, nu va face altceva decât să aducă alți incompetenți, alți oameni care nu au nicio legătură cu domeniul de activitate care își vor desfășura activitatea și care sunt selectați pe unicul criteriu al fidelității, slugărniciei față de Dragnea și față de baronul care va susține candidatura miniștrilor", a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței de luni a Biroului Executiv al partidului. Liderul PNL a adăugat că PSD recunoaște, prin remanierea guvernamentală, că a eșuat în respectarea promisiunilor făcute pensionarilor. „Nu pot să nu remarc că această remaniere conține în sine un mesaj pentru pensionari din partea PSD, și anume, PSD recunoaște că a eșuat în respectarea promisiunilor către pensionari, altfel nu pot să înțeleg de ce Olguța Vasilescu dă bir cu fugiți din ministerul pe care l-a condus pâna acuma și de ce abandonează așa zisa reformă a pensiilor făcută de PSD în timp ce dezbaterea legii pensiilor este în Parlament”, a completat Orban.

În contextul remanierii guvernamentale, liderul liberal a transmis un mesaj parlamentarilor social-democrați, spunându-le că în cazul în care vor să scape de Liviu Dragnea, atunci să voteze moțiunea de cenzură a Opoziției. „Cu siguranță, purtăm discuții în continuare. Așteptăm și remanierea. Oricum, le transmitem și un mesaj tuturor parlamentarilor PSD care așteaptă ca Dragnea să pice din senin. Atâta timp cât Dragnea va avea Guvernul pe mână, întotdeauna va avea de șpăguit baroni cărora să le câștige încrederea pentru că are ce să le ofere Guvernul. Dacă vor să scape de Dragnera trebuie să voteze moțiune de cenzură a PNL și a Opoziției”, a mai spus Orban.

Protestul Gabrielei Firea

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, și-a anunțat demisia din funcție, înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD în care s-a discutat despre remaniere.  ”Am făcut o analiză foarte serioasă, am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni și am considerat că pot să merg lângă echipă la partid, să încercăm să pregătim cei doi ani foarte grei care urmează”, a explicat Mihai Fifor.

Tot înaintea CEx, Primarul general Gabriela Firea a anunțat că a demisionat din funcția de președinte interimar al PSD București ca o formă de protest față de ”blocarea” alegerilor la această organizație în ultimii doi ani. Ea a precizat că ”este regretabil” că se știe ce se va întâmpla în ședință, deși aceasta era începută.  

Tabloul de Picasso "găsit" la Tulcea, o farsă a unor producători de teatru belgieni

Tabloul de Picasso pe care o româncă stabilită în Olanda a anunțat că l-a găsit într-o pădure din județul Tulcea după ce a primit indicii printr-o scrisoare anonimă a fost o farsă pusă la punct de doi producători de teatru din Belgia care s-au inspirat dintr-o piesă de teatru lanstă joi la Anvers, conform televiziunii olandeze de stat.

Producătorii de teatru belgieni au îngropat la sfârșitul lunii o copie a picturii "Cap de Arlechin" în apropiere de Tulcea, apoi au trimis scrisori anonime în care anunțau unde este o pictură celebră, furată împreună cu alte capodopere acum șapte ani de hoți români de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Scrisorile au ajuns la trei adrese din Olanda și trei din România, dar numai românca și un prieten de-al ei se pare că au căzut în plasă. Românca, Mira Feticu, care a scris și o carte despre jaful pus la cale de banda de hoți români, Tascha, a venit în țară împreună cu un prieten, a urmat instrucțiunile, și a dezgropat pictura. Ea a declarat la Digi 24 că nu s-a simțit păcălită și crede că și-a făcut datoria.

Cei care au pus la cale gluma și-au anunțat printr-un e-mail victimele și au povestit că farsa este inspirată din piesa de teatru "Copia adevărată" care a avut premiera joi la Anvers. În scenariu, personajul principal este un falsificator de tablouri.

Mira Feticu a anunțat sâmbătă că găsit unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam după ce în urmă cu zece zile a primit o scrisoare care conținea date despre locul în care este ascunsă lucrarea, conform presei olandeze. Ea a relatat că a găsit pânza, care pare a fi „Cap de arlechin” a lui Picasso, și că a predat-o Ambasadei Olandei la București.

Cum trăiește azi bătrânul bătut cu sălbăticie de doi tineri la Brașov

Medicul din București care s-a implicat în ajutorarea bărbatului bătut cu sălbăticie, în primăvară, de doi tineri într-un pasaj din Brașov, a oferit noi detalii despre viața acestuia. ”Conversează pe teme filosofice (...), se joacă cu căprioarele și cu măgărușul Gogu”, scrie medicul Vasi Rădulescu.

”E omul care aproape a murit, într-o seară de martie, sub picioarele unor tineri care l-au bătut cu bestialitate. Apoi, sub un val de bine, nu numai că n-a murit, dar a ajuns într-un centru fabulos, unde stă lângă oameni plini de povești minunate, joacă șah cu ei, conversează pe teme filosofice, se plimbă printr-o curte plină de flori, se joacă cu căprioarele și cu măgărușul Gogu, mătură frunzele și stă într-o liniște aproape de basm”, scrie pe Facebook medicul Vasi Rădulescu, implicat de atunci în ajutorarea bărbatului bătut cu sălbăticie.

 Bărbatul bătut locuiește acum într-o casă nouă: ”Și pentru că mulți oameni au vrut să-l ajute și au donat bani după acea bătaie cruntă, am luat o casă nouă aici și astăzi am inaugurat-o. E tare frumoasă. A treisprezecea casă aflată sub mâna bună a lui Viorel Pasca, renovată și gata să-l primească pe domnul D. și pe mulți alții”.

Medicul a atașat și o poză a ”domnului D.”, pentru că acesta l-a rugat să-i facă ”o poză frumoasă, să mă aveți acolo în telefon, amintire”.

În martie, doi tineri de 18 și 23 de ani au fost filmați în timp ce îl loveau cu cruzime, într-un pasaj din Brașov, pe bărbatul de 66 de ani. La spital, viața lui Dumitru Neculai, care nu avea nici acte de identitate la internare, s-a schimbat complet. Zeci de oameni impresionați de situația lui s-au oferit să-l ajute, printre ei fiind și medicul Vasi Rădulescu. Bărbatul a ajuns într-un centru din Bihor, la Tinca. Din banii strânși din donații, a fost construită casa în care de acum locuiește ”domnul D.”, alături de alți nevoiași.

Senator ALDE, condamnat la închisoare cu suspendare

Senatorul ALDE Brăila Mihai Ruse a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conflict de interese și fals intelectual, pentru fapte comise în perioada 1996 - iunie 2012, când a deținut funcția de primar al comunei brăilene Măxineni.

Potrivit rechizitoriului, Mihai Ruse s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare teren agricol de la fostul IAS Măxineni și a luat în arendă 40 de hectare de la primărie, pentru care nu ar fi achitat redevența. El și-ar fi asigurat foloase patrimoniale, fiind vorba despre subvenții din partea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - Centrul Județean Brăila. Fostul primar de Măxineni a fost reclamat de o persoană care a formulat plângere adresată direct președintelui României.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat pentru următoarele două săptâmâni va fi unul rece în general, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă în intervalul 19 noiembrie - 2 decembrie 2018, publicată ieri. Precipitațiile vor fi moderate cantitativ în majoritatea zonelor.

În Moldova, vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit pe tot parcursul intervalului, cu medii ale maximelor ce se vor situa între -2 și 1 grad Celsius, cu excepția zilelor de 26 și 27 noiembrie, când vor fi în medie valori diurne până în jurul valorii de 4 grade. Media minimelor termice va fi cuprinsă între -4 și -1 grad în nopțile din perioadele 20 - 22 noiembrie și 26 - 29 noiembrie, iar în rest se vor situa în general între -8 și -6 grade, local chiar și sub pragul gerului în nopțile de 23 și 24 noiembrie. Precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ în ziua de 19 noiembrie, respectiv mai slabe în 20, 21, 27 și 28 noiembrie. În restul intervalului probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă.

CSM a dat aviz negativ pentru revocarea procurorului general

Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului justiției, Tudorel Toader, de revocare din funcție a procurorului general, Augustin Lazăr. Un singur vot a fost pentru revocarea lui Augustin Lazăr: cel al lui Tudorel Toader. Celelalte cinci voturi au fost împotriva revocării.

Ședința de la CSM a fost tensionată. Ministrul Justiției a ignorat recomandările din raportul MCV, de a renunța la procedură, și a insistat să-l înlăture din funcție pe Augustin Lazăr. Pe de altă parte, procurorul general l-a acuzat pe Tudorel Toader de ingerință în ancheta privind violențele de la protestul din 10 august și de abuz.

Avizul dat de CSM este consultativ și, cel mai probabil, nu îl va face pe ministru să se răzgândească, mai ales că el a trimis deja la Cotroceni raportul de evaluare a lui Augustin Lazar, pe baza căruia cere revocarea.

Și în cazul șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, avizul a fost negativ, ceea ce nu l-a împiedicat pe ministrul Justiției Tudorel Toader să trimită mai departe, președintelui Klaus Iohannis, propunerea de revocare a acesteia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.