Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal la legea offshore

Ziarul de Vrancea
16 mai 2022 1053 vizualizări

Deputații AUR au făcut circ în comisii n proiectul a fost votat fără amendamentul USR care propunea ca banii din exploatare resurselor să meargă spre un pilon de pensii

Reprezentanții AUR au făcut scandal, marți, în ședința comisiilor reunite de buget și energie din Camera Deputaților, unde se dezbătea legea offshore, aceștia cerându-le reprezentanților Federației patronale din petrol și gaze să iasă din sală și acuzându-l pe ministrul Energiei că “este hoț și că vinde gazele din Marea Neagră austriecilor”. “Ministrul Energiei, reprezentantul OMV Petrom. Iubire mare, trebuie să dăm gazele la austrieci. Hoțul ăsta, nevastă-sa are opt benzinării de la OMV Petrom și vine astăzi în fața voastră. E un hoț. Hoțul, OMV”, a strigat George Simion către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în timpul ședinței. “Gazprom, te rog frumos!”, i-a strigat cineva din sală liderului AUR.  La rândul lui, deputatul Dan Tănasă i s-a adresat lui Cătălin Niță, director executiv al Federației Patronale de petrol și gaze: “Dispari din fața mea! Explică pe ce bursă se vor tranzacționa, pe Bursa de la Viena sau pe Bursa de la București. Explică-le oamenilor! Tu ești reprezentantul patronatelor”, a spus Tănasă.

Tănasă s-a lansat în jigniri la adresa reprezentantului patronatelor: “Eu sunt ales de poporul român, tu ești în plus în clădirea asta, papagalule. Eu sunt deputat, m-a ales poporul român. Pe tine cine te-a ales?”, a spus deputatul AUR. Acestuia i s-a alăturat George Simion, care a cerut reprezentanților patronatelor să iasă din sală. “Ieșiți afară!. Tu, de la OMV, ieși afară!”.

În replică la scandalul provocat de AUR, social-democratul Daniel Suciu s-a adresat deputaților AUR, afirmând că “a înțeles că pe agenda de astăzi era spectacol”. “Nu puteți, trei parlamentari ai unui singur partid, să luați ostatic o sală întreagă și o comisie întreagă”, a spus Suciu.

“Domnul Suciu, vă credeam mai patriot. Dați în administrare statului austriac gazele din Marea Neagră”, a răspuns Simion. Parlamentarii au cerut președintelui de ședință să cheme chestorii sau paza să îi dea afară pe cei de la AUR.

De ce a fost respins amendamentul USR

În final, legea offshore a primit raport favorabil și urmează să intre la vot final, în plen. USR și AUR și-au susținut amendamentele, însă acestea nu au fost votate de deputați. USR a propus ca banii din profitul extracției de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii. Toate partidele au votat pentru legea offshore, dar 4 voturi au fost împotrivă, de la reprezentanții AUR. Aceștia au propus introducerea de sancțiuni pentru cei care explotează gazele din Marea Neagră. Ministrul Energiei a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susținut, pentru că nu toți românii contribuie la Pilonul II. Ministrul a precizat că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră și din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă către investiții care să stimuleze consumul de gaz.

Deputatul USR Cristina Prună a afirmat, la rândul ei, că prin amendamentul USR, se crează un nou Pilon de pensii, Pilonul offshore, pentru toți cetățenii români, nu doar cei care contribuie. “Teza că nu toți românii contribuie este falsă”, a mai spus ea, arătând că vorbim de banii din niște bogății ale României, care “nu ar trebui să fie împărțiți pe criterii politice”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a transmis, după votul din comisii pentru legea offshore, că proiectul asigură un mecanism al statului român ca, în caz de criză, să asigure cu prioritate aprovizionarea României și, de asemenea, o verificare a contractelor bilaterale, tocmai pentru a preîntâmpina posibile probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a țării noastre. Ministrul s-a referit și la scandalul provocat de parlamentarii AUR, arătând că acest partid “nu pierde nicio ocazie să puncteze pe agenda lui Putin, cu atât mai mult astăzi, când Parlamentul grăbește aprobarea Legii offshore, cea care va reda independența energetică României”. “Nici eu, nici colegii din PNL, nu putem tolera comportamentul AUR care a urmărit intimidarea celor prezenți. Condamnăm violența în toate formele ei, cu atât mai mult cu cât astăzi AUR a atacat inclusiv reprezentanții companiilor private prezente la dezbateri”, spune Popescu.

De asemenea, grupul PNL din Camera Deputaților a anunțat că va depune sesizare pentru sancționarea parlamentarilor AUR care au avut un comportament inacceptabil.

Ni se întorc medicii în țară

Sorin Oprescu a fost prins ieri în Grecia și ar urma să fie extrădat

Sorin Oprescu, condamnat la 10 ani de închisoare și dat în urmărire internațională, a fost reținut ieri în Atena. Se pare că Oprescu a fost capturat de o echipă Enfast (European Network of Fugitive Active Search Teams).

Fostul primar general Sorin Oprescu a fost condamnat, vinerea trecută, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Oprescu, medic reputat înainte să intre în politică, a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Când au fost să pună în aplicare mandatul de arestare, polițiștii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire. Acesta ar fi ieșit din țară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu.

Romașcanu, despre Eurovision: “Votul politic, pe simpatii sau vecinătăți, nu are legătură cu muzica”

Ministrul Culturii Lucian Romașcanu a declarat că așteaptă rezultatul unei anchete și își dorește ca TVR să nu fie implicată în scandalul eliminării punctajului juriului românesc de la Eurovision, subliniind că acest concurs ar merita o “resetare”. “Mai mult ca oricând, cred că este absolut necesară o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, unele care sa pună publicul pe primul loc, iar votul oamenilor să conteze cu adevărat! Împărțirea politică a voturilor - pe care o vedem de ani de zile - nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să o aibă. Deja se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural, cu scopul de a uni și de a consolida relațiile dintre țările Europei și nu de a le dezbina!”, a transmis ministrul Culturii.

“Cel mai trist este că excesul de zel al unor decidenți a făcut, de fapt, rău Ucrainei care trebuia să câștige, sau să piardă, exclusiv prin merite artistice. Votul politic, pe simpatii sau vecinătăți, nu are legătură cu muzica. Asta nu implică România sau Moldova din evidentul motiv că suntem același popor, aceeași cultură. Într-un Eurovision reformat poate România și Moldova ar trebui să propună o singură piesă în competiție. În concluzie, așteptăm rezultatele unei anchete și tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată”, a mai spus Lucian Romașcanu.

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă că în cea de-a doua semifinală juriile naționale din șase țări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe țări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât și în marea finală.

Punctajele juriilor naționale din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino au fost anulate la Eurovision 2022.

Juriul național al României acordase punctajul maxim, 12, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile și astfel cele 12 puncte ale României au fost acordate Ucrainei.

Reprezentanții TVR au reiterat faptul că “nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”.

TVR a solicitat organizatorilor ESC să furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent.

Cluj: CJ este singurul din țară care emite certificate de urbanism digitale

Consiliul Județean (CJ) Cluj a lansat, marți, o platformă web dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism, devenind, astfel, primul for din țară care emite astfel de documente în format digital.

“Digitalizarea în administrația publică din România pornește de la Cluj. CJ Cluj, singurul din țară care emite Certificate de Urbanism digitale, valide juridic, nu doar de informare. Președintele Consiliul Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a lansat marți, 17 mai 2022, platforma web: https://public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU)”, se arată într-un comunicat trimis, marți, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, implementarea, în premieră națională, a acestei soluții digitale “Gișeu unic”, parte a proiectului european “Smart Territory” derulat de Consiliul Județean, a fost posibilă ca urmare a încheierii unui protocol de cooperare cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). “Astfel, printr-un simplu click, aplicația informatică va interoga, în timp real, baza de date a ANCPI, fără a fi nevoie de alte documente, emailuri sau deplasări fizice la sediul instituției. În ceea ce privește termenul de emitere, Consiliul Județean își propune ca acesta să nu depășească 10 zile lucrătoare, față de cele 15 zile prevăzute acum de lege”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, un aspect important pe care l-a rezolvat această platformă e acela că, “spre deosebire de alte instituții care emit CU în format digital, prin metoda extragerii brute a datelor existente în PUG”, CJ Cluj va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare.

Armand Goșu: Cred că asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin

Asistăm la o recalibrare a discursului lui Putin, spune Armand Goșu, doctor în Istoria Rusiei, într-un interviu pentru Deutsche Welle. Din discursul lui Putin par să dispară termeni precum denazificare, drogați, se arată în interviu. „Accentul este pus, cum corect ați sesizat, pe inevitabilitatea războiului. Adică, pe faptul că nu exista alternativă la război, că Putin a făcut doar ceea ce trebuia să facă. Iar ce a făcut ar fi fundamental corect.

N-ar trebui să fim mirați de această atitudine, ea e specifică birocrațiilor comuniste, de tip sovietic, și zonelor militarizate, cum e cea din care provine și Putin. E un tip de cultură birocratică larg răspândită. N-aș insista pe explicarea acestui fenomen, pentru că și la București cultura dominantă în guvernul României, ministere, serviciile secrete este, dacă nu aceeași, cel puțin una foarte asemănătoare. În care șeful are întotdeauna dreptate, nu există alternativă la ce zic ministrul, președintele”, a explicat Armand Goșu.

Argeș: Un bărbat s-a împușcat în locuița sa

Un bărbat în vârstă de 75 de ani din Pitești a fost găsit mort, marți, în baia apartamentului în care locuia, în municipiul Pitești, el fiind împușcat cu arma de vânătoare pe care o deținea legal. Bărbatul, care suferea de cancer în fază terminală, a lăsat un bilet prin care justifică gestul.

„Din primele cercetări, efectuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești, împreună cu polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, rezultă că bărbatul este deținător legal de armă de vânătoare”, transmite Poliția județeană Argeș.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că soția bărbatului a fost cea care l-a găsit în baia locuinței. Bărbatul era pasionat de vânătoare. El suferea de cancer în fază terminală. Lângă el, anchetatorii au găsit un bilet.

Drulă: Coaliția PSD-PNL – eliminarea pensiilor speciale, nu, creșteri de taxe, da

Președintele interimar al USR Cătălin Drulă a afirmat că PSD și PNL vor să crească taxele și să introducă impozitul progresiv, în contextul în care au crescut deja prețurile. El a mai spus că cei din coaliția de guvernare nu au de gând să elimine pensiile speciale sau „să înceteze să tot creeze instituții și sinecuri” ori „să ducă pe profit companiile de stat”. „Ce poate produce guvernarea militaro-socialistă? După explozia prețurilor, acum ne bagă creșteri de taxe și impozit progresiv. Nici gând să scadă cheltuielile statului. Să elimine pensiile speciale cu super-majoritatea lor. Să înceteze să tot creeze instituții și sinecuri. Să ducă pe profit companiile de stat”, a scris Cătălin Drulă, marți pe Facebook.

Liderul interimar al USR a adăugat că „încă o dată se dovedește că PNL e un partid etatist care nu mai are nicio legătură cu cel care a introdus cota unică acum 18 ani”. „USR este singurul partid căruia îi pasă de banul public și de eficiența statului. Singurul partid cu adevărat liberal”, a completat Drulă.

Liderul PSD Marcel Ciolacu s-a întâlnit, în această după-amiază, la ora 15.00, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Însoțit de ministrul de Finanțe, președintele PSD vrea să îi prezinte premierului propunerile PSD privind introducerea impozitului progresiv, începând de anul viitor, au precizat surse politice pentru News.ro.

O astfel de măsură trebuie să aibă acordul coaliției și ar urma să fie aprobată până la 1 iunie, urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

În schimb, ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja a declarat, marți la Parlament, despre intenția PSD de a introduce impozitul progresiv, de la 1 ianuarie 2023, că el nu a asistat la astfel de discuții și că PNL ține foarte mult la cota unică. În plus, ministrul a amintit că Guvernul României și-a asumat să nu crească taxele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.