Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Românii, vaccinați cu o a treia doză?

Ziarul de Vrancea
27 mar 2021 1077 vizualizări

Circa 5% dintre persoane nu dezvoltă un răspuns imun protector nici după rapel, a atras atenția medicul Valeriu Gheorghiță n el a precizat că nu se va ajunge totuși la o vaccinare sezonieră împotriva COVID-19

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că firmele care au dezvoltat vaccinuri anti-COVID-19 evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini și, dacă vom avea o prevalență crescută a acestor cazuri, “este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat”. El a fost întrebat, la Antena 3, despre imunitatea dobândită după vaccinare și a afirmat: “În opinia noastră, probabil că vorbim cel puțin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”. În legătură cu eficiența vaccinurilor împotriva unor noi mutații, Gheorghiță a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante. “Probabil, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții în rândul poplației, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat președintele CNCAV. Potrivit acestuia, infectările după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%. “Vorbim de o eficacitate are este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin și nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță. Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, președintele CNCAV a precizat: “În opinia mea și nu doar a mea, a specialiștilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”. În plus, Gheorghiță afirmă că “este obligatoriu” să vaccinăm peste 100.000 de persoane pe zi, altfel nu vom reuși să ajungem pragul de imunitate colectivă. “După a doua jumătate a lunii aprilie trebuie să depășim 100.000 de persoane pe zi. Din 13 aprilie vom deschide aproximativ 125 – 130 de noi cabinete de vaccinare, iar din 6 aprilie vom crește capacitatea de vaccinare de la 60 de persoane pe cabinet la 90 de persoane”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, precizând că în luna aprilie se intenționează vaccinarea a 2 milioane de persoane. “În iunie – iulie ar trebui să avem cel puțin 6-7 milioane de persoane vaccinate”, a mai precizat Gheorghiță.

Cîțu: 2 milioane de români vaccinați până la sfârșitul lunii martie

Premierul Florin Cîțu afirmă că 2 milioane de oameni vor fi vaccinați anti-COVID, până la sfârșitul lunii martie, în România, reprezentând adică 10% din populație. “Dacă mergem cât mai mulți să ne vaccinăm, în toamnă putem renunța la purtatul măștii”, adaugă el. El a îndemnat oamenii să respecte noile măsuri, pentru a se îmbunătăți situația din spitale. Conform datelor anunțate vineri seară de Comitetul de coordonare a vaccinării, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns la 1.888.032.

Maia Morgenstern, amenințări cu moartea „din partea partidului AUR”

partidul xenofob condus de Simion neagă că ar fi la orginea atacului

Un mesaj care cuprinde amenințări cu moartea la adresa actriței Maia Morgenstern a fost trimis către Teatrul Evreiesc de Stat și este semnat „din partea partidului AUR”. Sâmbătă seară, actrița și managerul TES a scris pe Facebook: „Iată ce primesc de sărbătoare de Pesach. Cu ocazia Zilei Teatrului”. Ea a publicat și capturi de ecran ale e-mail-ului primit pe mai multe adrese Teatrului Evreiesc de Stat. În urmă cu o săptămână, Maia Morgenstern s-a declarat șocată că la o întâlnire cu directori de teatre și autorități a asistat la o remarcă antisemită, pe care o consideră ofensatoare, cu atât mai mult cu cât autorul acesteia s-a scuzat spunând că a fost o glumă. Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, a reacționat pe contul său de Facebook referitor la incidentul în care a fost implicată actrița și a afirmat că își exprimă susținerea față de ea. Oficialul a precizat că este inacceptabil ca, în aceste vremuri, oameni de cultură să nu cunoască semnificația cuvântului “jid...”, iar jovialitatea nu este o scuză pentru ignoranță.

„Intoxicații”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reclamat, sâmbătă seară, “înscenări mizerabile” în numele formațiunii și a transmis întreaga susținere pentru Maia Morgenstern. “Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă”, a transmis formațiunea, apreciind că este vorba despre “o provocare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod”. “Au început să apară intoxicații, fake news și înscenări mizerabile în numele Alianței pentru Unirea Românilor. Un astfel de personaj a săvârșit în numele AUR un atac degradant și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii în România”, a transmis AUR. Formațiunea neagă orice implicare în incidental pe care-l cataloghează drept “o intoxicare”. “Cerem organelor abilitate să se sesizeze, să identifice, să ancheteze și să pedepsească această persoană cu celeritate, conform legislației în vigoare. Suntem alături de doamna Maia Morgenstern și o asigurăm de întreaga noastră considerație”, a mai transmis formațiunea.

„Parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului”

Reprezentantul Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, afirmă că Poliția trebuie să ancheteze de urgență cazul atacului antisemit la adresa acriței Maia Morgenstern. “Parlamentari ai AUR elogiază criminali de război de la tribuna Parlamentului încurajând astfel acțiunile antisemite”, afirmă deputatul. “Aceste amenințări nu trebuie tratate cu superficialitate, cu atât mai mult cu cât ele vin, la prima vedere, sub semnătura unui grup parlamentar. Privesc cu multă reținere afirmațiile de delimitare ale deputatului George Simion, liderul partidului AUR, grupare politică neo-fascistă, cunoscută pentru ieșirile publice xenofobe, antisemite, conspiraționiste în manifestări politice publice, stradale, pe rețelele de socializare și, mai grav, de la tribuna Parlamentului”, a transmis, duminică, alexandru Muraru. Potrivit acestuia, “fenomenul antisemitismului și xenofobiei este prezent, din păcate, în România”. “Ultimele luni conduc la ideea că ascensiunea unei formațiuni politice în Parlament a degradat masiv discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90”, a mai transmis Muraru.

Ciolacu: Statutar, Dragnea nu mai poate să fie membru de partid

 liderul PSD nu exclude însă să meargă la pescuit cu actualul deținut

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că are un regret despre locul în care se află fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea, dar că acesta nu l-a sunat din închisoare să îl întrebe dacă îl primește în PSD. “Am mai avut discuții cu colegii mei depsre fostul președinte, Liviu Dragnea. Am un regret unde se află. Nu sunt un om care mă bucur de răul nimănui, indiferent dacă suntem prieteni sau adversari politici. Eu nu am dușmani. Nu am avut niciodată dușmani și chiar și politic, de aceea e posibil să nu cred în excese”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, la Prima TV. Întrebat dacă, totuși, Liviu Dragnea mai poate face parte din PSD, Ciolacu a declarat că, statutar, acest lucru nu mai este posibil. “Statutar, domnul Dragnea nu mai poate să fie membru de partid. Nici domnul Dragnea nu m-a sunat niciodată din închisoare să mă întrebe dacă îl primesc în PSD sau nu. E o temă falsă. Ce vă pot spune este că îmi pare rău că în acest moment domnul Dragnea este în închisoare”, a declarat Ciolacu. Întrebat, de asemenea, dacă s-ar mai duce la o partidă de pescuit cu Liviu Dragnea, Ciolacu a răspuns că are și o latură umană. “Nu îmi cereți, ca lider, să nu am o parte umană, fiindcă o am. Am fost la pescuit la Belina, o singură dată, împreună cu Sorin Grindeanu. Am înțeles că foarte mulți politicieni au fost pe la Belina”, a declarat Ciolacu.

Viorica Dăncilă, trimisă la medicul „specialist”

Marcel Ciolacu a mai declarat că nu a citit cartea fostului lider social- democrat Viorica Dăncilă. El a adăugat că își respectă colegii, dar pentru frustrări sau depresii există specialiști, după ce i-a fost citit un pasaj din volum. “Eu respect toți colegii, mai ales doamnele. Pentru frustrări, anxietăți, depresii, există specialiști. Nu mă încadrez printre ei. îi doresc multă sănătate și un viitor cât mai bun. Nu acuz pe nimeni de nimic. Am făcut o sugestie. Îi doresc sănătate multă și ne vedem fiecare de drumul nostru”, a declarat Marcel Ciolacu. El a mai precizat că nu el ca lider întocmește listele cu candidați la Parlament, după ce în spațiul public au apărut discuții că Viorica Dăncilă nu s-a regăsit printre candidații la Parlamentul României. “Listele de parlamentari le fac președinții de filiale. Nu am promis nimănui, nimic”, a declarat Ciolacu. Viorica Dăncilă a făcut mai multe acuzații la adresa lui Marcel Ciolacu și Paul Stănescu în cartea-interviu pe care a publicat-o

Maramureș: Un adolescent de 16 ani, bătut de un bărbat, pe stadionul din Cavnic

Un adolescent de 16 ani a fost agresat, sâmbătă, de un bărbat de 56 de ani, pe stadionul din Cavnic. Incidentul a fost filmat, iar imaginile au fost publicate chiar de către primarul localității, care a cerut intervenția autorităților. Agresorul este cercetat pentru loviri și alte violențe. Primarul din Cavnic, judeul Maramureș, Vladimir Petrut, a sesizat pe pagina de Facebook un incident în care a fost implicat un localnic și un adolescent. “Azi, pe stadionul de fotbal din orașul Cavnic, domnul Rai Nicolae a bătut un copil cu pumnii și picioarele. Rog autoritățile competente sa se autosesizeze de urgentă și sa dispună măsurile legale. Se pare că în ultima perioadă mai mulți copii au fost victima acestui individ”, a scris primarul, publicând imagini în care se vede cum un bărbat lovește un băiat culcat la pământ. IPJ Maramureș a transmis că s-a deschis o anchetă.

Celulă de criză: 130.000 de oi care nu pot traversa Canalul Suez

La nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost constituită o celulă de criză pentru a gestiona situația generată de blocarea temporară Canalului Suez și a circulației navelor de transport pentru animale. Zece nave din România cu peste 130.000 de oi sunt blocate în zonă. “S-au dispus mai multe măsuri, începând cu oprirea, din data de 24 martie, a autorizării navelor de transport pentru animale să părăsească România, dacă acestea trebuie să traverseze prin Canalul Suez. S-au întreprins demersuri pentru a se afla informații despre localizarea a 11 nave încărcate în portul Constanța cu animale destinate exportului către țări din Golful Persic, care se află în drum spre Canalul Suez. Au fost contactați reprezentanții transportatorilor care au dat asigurări că la bordul navelor există suficientă hrană și apă pentru următoarele zile și că au identificat surse de suplimentare în cazul în care deblocarea canalului durează mai mult timp”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Sursa citată a precizat că reprezentanții navelor au informat că niciuna dintre nave nu se află angrenată în Canalul Suez, cinci dintre acestea se află în Marea Egee și restul în Marea Mediterană, aflate în așteptarea deblocării canalului.

“Se analizează și opțiunea debarcării animalelor în alte porturi, aflate în apropiere, în cazul în care situația o impune. Precizăm că, fiecăre navă de transport pentru animale se încarcă suplimentar cu 25% apă și furaje peste cantitatea estimată pentru durata călătoriei”, a mai transmis ANSVSA.

Alte 50.400 doze de vaccin, donate Republicii Moldova

Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat sâmbătă că 50.400 doze de vaccin produs de compania AstraZeneca au fost transportate către Republica Moldova, ca parte a unui ajutor umanitar oferit țării vecine. O altă tranșă, de peste 21.000 de doze de vaccin, fusese acordată Republicii Moldova în februarie. Premierul Florin Cîțu a apreciat că “este un ajutor umanitar care vine în sprijinul Republicii Moldova în efortul de a limita efectele dramatice ale pandemiei”. „În perioada următoare vom trimite și alte tranșe de vaccin pentru a ajunge la cele 200.000 de doze cu care ne-am angajat să-i sprijinim pe cei de peste Prut, cu prilejul vizitei Președintelui României Klaus Iohannis la Chișinău. Doar împreună vom depăși această perioadă dificilă”, a transmis prmierul Florin Cîțu. Dozele de vaccin anti COVID-19, acordate cu titlu gratuit, ca ajutor umanitar, reprezintă numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătății cu Comisia Europeană.

GCS: 1.386 pacienți internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 4.439 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 117 pacienți au decedat, numărul total fiind de 23.114. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.744. Dintre acestea, 1.386 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.650.078 de teste RT-PCR și 571.994 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 15.385 de teste RT-PCR (8.880 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.505 la cerere) și 6.092 de teste rapide antigenice.

Nuntă cu 150 de participanți, oprită de polițiști la un restaurant al lui Ștefan Mandachi

O nuntă cu aproximativ 150 de invitați organizată la o sală de evenimente din Suceava a fost oprită de polițiști și au fost aplicate amenzi în valoare de 14.000 de lei, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu. În cadrul acțiunilor de control ale poliției, au fost obținute date și informații cu privire la organizarea unui eveniment privat, respectiv o nuntă, cu participarea a circa două sute de persoane într-un restaurant de pe raza municipiului Suceava.

La fața locului au fost direcționate forțe de poliție și jandarmerie, fiind identificate aproximativ 150 de persoane care participau la o nuntă. Au fost aplicate 154 de sancțiuni contravenționale cu avertisment, dar și pecuniare în valoare de 14.000 lei atât administratorului unității economice, cât și organizatorilor și participanților. Ștefan Mandachi, proprietarul locației, a reacționat pe o rețea de socializare afirmând că toți cei responsabili vor fi demiși, dacă nu au respectat legea, dar a precizat că, din imaginile de pe camerele de supraveghere, nu se vede mirele, mireasa, formația, DJ-ul. “Întrucât toate afacerile mele au fost afectate masiv din pricina COVID19, de la începutul pandemiei și până la prezenta postare am făcut toate demersurile care m-au transformat într-un susținător înrăit al tuturor formelor de luptă împotriva COVID19. Pe hotelurile și restaurantele mele scrie clar: Nu intri fără mască și fără respectarea draconică a tuturor măsurilor de protecție! Ba chiar oferim și premii salariaților care respectă măsurile anti-COVID (...) Răspunsul meu este limpede și nu voi accepta nicio scuză, pretext sau explicație injustă: vor fi demiși toți cei responsabili: vânzări, management, operațional, juridic”, a spus Mandachi. El a precizat că hotelul are trei restaurante care sunt deschise conform legii, pentru a putea servi clienții. “Așa cum au constatat și organele de control, restaurantul era ocupat la 26%, cu respectarea distanțelor legale. Când voi ajunge la Suceava, pot pune la dispoziția tuturor imaginile, întrucât sunt în spațiu public. Din imagini veți putea observa singuri, cu ușurință că nu exista nici formație, nici muzică, nici DJ, niciun sunet, niciun dans, nici mire, nici mireasă și se pot vedea respectarea cu sfințenie a tuturor măsurilor de distanțare”, a susținut Ștefan Mandachi.

Partidul lui Merkel, scădere constantă în sondaje

Sprijinul acordat partidului cancelarului german Angela Merkel a scăzut și mai mult, potrivit unui sondaj publicat ieri, Verzii ajungând la numai două puncte în spatele lor înainte de alegerile naționale din septembrie. Nemulțumirea populară în creștere față de modul în care guvernul federal gestionează pandemia de coronavirus a făcut ca sprijinul pentru creștin-democrații cancelarului Angela Merkel (CDU) și aliații lor bavarezi (CSU) - numiți împreună “Uniunea” - să scadă la 25%, a indicat sondajul Kantar. Scăderea cu două puncte procentuale față de săptămâna precedentă a reprezentat al patrulea declin consecutiv al sprijinului pentru alianța conservatoare la un nivel nemaiîntâlnit de la începutul lunii martie a anului trecut. CDU a suferit înfrângeri în două alegeri regionale la începutul acestei luni, pe fondul frustrării generate de campania lentă de vaccinare împotriva COVID-19, incorența măsurilor de restricție anunțate și scandalului legat de achiziția de măști sanitare. “Bate un vânt de schimbare în țară”, a declarat pentru jurnalul Bild am Sonntag premierul landului Bavaria și lider al CSU, Markus Soeder, care este un posibil concurent pentru a fi candidatul conservatorilor la funcția cancelar. “Uniunea trebuie să arate că încă are forță și idei și că nu este epuizată și uzată. Acum are nevoie de un nou început”, a adăugat el.

Sprijinul pentru Verzi a crescut cu un punct, la 23%, potrivit sondajului pentru Bild am Sonntag realizat de Kantar, care a chestionat 1.447 de alegători în perioada 18-24 martie. Social-democrații (SPD) - cu o orientare spre stânga -, aflați în prezent într-o “mare coaliție” incomodă cu Uniunea, au rămas stabili la 17%. Liberalii din FDP, favorabili mediului de afaceri, și Alternativa pentru Germania (AfD, extremă-dreaptă) au rămas tot la 10%, în timp ce extrema stângă Linke a crescut cu un punct la 9%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.