Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România în stare de urgență. Punctele “nevralgice”

Ziarul de Vrancea
15 mar 2020 597 vizualizări

Decretul președintelui prevede măsuri imediate și acțiuni cu caracter gradual, decise în funcție de evoluția epidemiei n cele mai dure măsuri fac parte din a doua categorie și implică de la interzicerea circulației rutiere până la închiderea unor restaurante sau hoteluri n deținuții nu vor mai avea dreptul la vizite familiale iar site-urile care promovează informații false vor fi închise

Prețurile la medicamente, alimente de strictă necesitate și servicii de utilitate publică vor putea fi plafonate, dacă va fi nevoie, pe perioada stării de urgență, a anunțat ieri președintele Klaus Iohannis, care a prezentat principalele prevederi ale decretului semnat de șeful statului.

Decretul include măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă, dar și măsuri de primă urgență cu aplicabilitate graduală, acestea din urmă putând fi luate doar după o evaluare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului și în funcție de mai multe criterii privind intensitatea transmiterii COVID-19, numărul de pacienți raportat la capacitatea sistemului sanitar. Printre măsurile cu aplicabilitatea graduală se regăsesc inclusiv măsuri de carantinare asupra unor clădiri, localități sau zone geografice, limitarea sau interzicerea circulației vehiculelor sau a persoanelor în/spre anumite zone, interzicerea graduală a circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale sau aeriene pe diferite rute și a metroului, închiderea temporară a unor restaurante, hoteluri, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice. Școlile vor rămâne închise pe toată perioada stării de urgență, de 30 de zile, perioadă care poate fi prelungită.

Măsurile de primă urgență cu aplicabilitate graduală se dispun potrivit evaluării realizate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu acordul prim-ministrului, pe baza următoarelor criterii: intensitatea transmiterii intracomunitare a COVID-19; frecvența apariției unor focare într-o zonă geografică; numărul de pacienți critici raportat la capacitatea sistemului sanitar; capacitatea și continuitatea asigurării serviciilor sociale și de utilități publice pentru populație; capacitatea autorităților publice de a menține și asigura măsuri de ordine și siguranță publică; măsurile instituite de alte state cu impact asupra populației sau situației economice a României; capacitatea de asigurare a măsurilor pentru punere în carantină; apariția altor situații de urgență.

Sorin Grindeanu, paznic la “fake news”

De asemenea, autoritățile pot opri site-urile care difuzează informații false cu privire la COVID-19 sau la măsurile de protecție și prevenire și pot totodată bloca accesul utilizatorilor la astfel de informații. Sancțiunile vor fi puse în aplicare de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, instituție condusă de fostul premier Sorin Grindeanu.

Pe durata stării de urgență, toate procesele civile și penale se suspendă, cu excepția cauzelor de urgență deosebită, care vor fi stabilite de colegiul de conducere al Înaltei Curți, se mai arată în anexa care însoțește decretul președintelui Klaus Iohannis. Prescripțiile și termenele de decădere nu curg pe durata stării de urgență iar pentru judecareea cauzelor urgente instanțele pot fixa termene scurte, chiar în aceeași zi. Pe de altă parte, deținuții nu vor mai avea pe durata stării de urgență dreptul de a primi vizite familiale, intime sau de a primi pachete sau recompense. Pe de altă parte, ca măsură compensatorie, se majorează durata și numărul de convorbiri la care au dreptul pe zi. Persoanele care execută pedeapsa în regimul semideschis și deschis pot executa pedeapsa în camere de deținere permanent închise și asigurate.

Cum se va vota în Parlament

Parlamentul va vota cel târziu joi decretul privind starea de urgență, a declarat, ieri, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, liderul interimar al PSD. “Am făcut deja probe. Biroul permanent reunit se va ține printr-o conferință video și vom analiza textul cel târziu mâine, iar miercuri sau joi vom avea votul. Vom face o procedură: eu cu domnul Titus Corlățean și cu secretarii de ședință ne vom deplasa la sediul Camerei Deputaților, unde vom deschide ședința, iar votul se va face printr-un sistem al Camerei Deputaților de către fiecare parlamentar”, a precizat Marcel Ciolacu, la România Tv.

El a adăugat că procedura privind votul va fi reglementată în cadrul Biroului permanent reunit. “Cu certitudine, votul va avea loc și vom respecta Constituția și legile țării”, a mai spus Ciolacu. Președintele Camerei Deputaților a menționat că decretul poate fi completat de parlamentari. “Categoric, se fac modificările necesare. În cazul în care vom respinge, dar, din punctul meu de vedere, nu există această posibilitate, atunci se întoarce la președinte și dă un decret de anulare”, a explicat Ciolacu.

Studiu realizat de Universitatea București: Cum a intrat Covid-19 în România

Intrarea COVID - 19 în România s-a realizat prin intermediul coridoarelor de migrație, circulația virusului a fost extrem de limitată din punct de vedere spațial sau geografic, iar numărul de lanțuri prin care a circulat virusul pe teritoriul României a fost scăzut, conform unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea București, care a analizat primele 18 zile de circulație coronavirusului în România. “Pattern-ul cazurilor confirmate zilnic de infectări cu COVID-19, în primele 18 zile, este similar cu cel din alte țări europene (e.g., Spania sau Italia). Nu însă și magnitudinea. Numărul de cazuri din România a fost inferior. Cele 18 zile pornesc de la momentul în care a fost anunțat primul caz de infectare”, este o primă concluzie a studiului, care remarcă faptul că, “indiferent de magnitudine, creșterea numărului de cazuri manifestă o tendință exponențială”.

Autorii studiului mai afirmă că bărbații au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacțiunea cu un bărbat, respectiv femeile au o probabilitate mai mare să se infecteze prin interacțiunea cu o femeie, iar efectul de vârstă în rețea nu este semnificativ statistic, pentru că infectarea a avut loc în interiorul familiei sau întâmplător.

Fake news: Dacă bem apă coronavirusul ajunge în stomac, unde este neutralizat

O informație atribuită cercetătorilor de la Stanford potrivit căreia dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac unde este neutralizat circulă online în ultimele zile, iar Ministerul Sănătății transmite că informația este falsă. MS spune că acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.

Ce recomandă Ministerul Sănătății:

“Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus.

Este important ca orice tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.”

Senatorul PNL Vergil Chițac, anchetat de Parchetul General

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General s-au sesizat din oficiu privind zădărnicirea combaterii bolilor în cazul senatorului PNL Vergil Chițac, care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private după ce a intrat în contact cu persoană cu Covid-19. El a fost ulterior confirmat cu coronavirus.

Senatorul și soția sa au fost diagnosticați cu coronavirus în 13 martie, ulterior fiind confirmat și fiul lor. Cei trei sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. El a participat însă la ședința BPN al PNL de săptămâna trecută. Ulterior, alți trei politicieni PNL au fost confirmați cu coronavirus, sâmbătă.

Senatorul liberal a fost transferat la Secția Terapie Intensivă, a confirmat ieri managerul unității medicale, Stela Halichidis. Fiica senatorului Chițac a scris tot luni, pe pagina sa de Facebook, că tatăl, mama și fratele ei, diagnosticați cu COVID 19, sunt spitalizați, menționând, totodată, că tatăl și-a petrecut ultimele trei zile ajutat să respire, duminică fiind mutat la Terapie Intensivă.

Un bărbat din Constanța a fost prins cu cocaină pe Autostrada A2

Un bărbat de 41 de ani din Constanța a fost prins cu cocaină pe Autostrada A2. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit reprezentanților Poliției Județene Constanța, polițiștii de combatere a criminalității organizate din Constanța și D.I.I.C.O.T. - S.T. Constanța au prins în flagrant, pe Autostrada A2, un bărbat pentru trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

 La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța au oprit pentru control, pe Autostrada A2, un autoturism condus de un bărbat de 41 de ani, din Constanța. În urma verificărilor autoturismului, polițiștii au descoperit 129,7 grame de cocaină și 10 grame de MDMA cristale. Polițiștii au stabilit în urma cercetărilor că drogurile ar fi fost introduse în țară în aceeași zi de către bărbat.

INS: Sporul natural a fost negativ în ianuarie

În luna ianuarie a acestui an s-au născut 15.971 copii, cu 1.012 mai mulți copii decât în luna decembrie 2019, în timp ce numărul deceselor înregistrate în luna ianuarie a fost de 23.352, cu 731 decese mai puține decât în luna decembrie 2019, astfel că sporul natural a fost negativ în luna ianuarie.

Potrivit datelor INS, numărul căsătoriilor și numărul divorțurilor înregistrate a scăzut în luna ianuarie 2020 față de luna decembrie 2019. Astfel, în luna ianuarie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 4.356 căsătorii, cu 2.545 mai puține decât în luna decembrie 2019. Numărul divorțurilor a fost de 836, cu 1.519 mai puține decât în luna decembrie 2019. Numărul născuților-vii a fost mai mic cu 998 în luna ianuarie față de aceeași lună din 2019, iar numărul persoanelor care au decedat a fost cu 3.484 mai mic față de luna ianuarie 2019.

Sporul natural a fost negativ atât în luna ianuarie 2020 (-7.381 persoane), cât și în luna ianuarie 2019 (-9.867 persoane).

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Meteorologii prognozează pentru următoarele două săptămâni (19 - 29 martie) o vreme schimbătoare în aproape toată țara, cu medii ale valorii termice diurne de 17-18 grade, dar și cu scăderi cu până la zece grade Celsius în anumite intervale, în timp ce probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 20 martie, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie, publicate luni.

În Moldova, media temperaturilor maxime va crește până în jurul a 15 grade, pe 19 și 20 martie, după care vor scădea accentuat spre o medie regională de 3 grade pe 23 martie. În următoarea perioadă, valorile termice vor crește de la o zi la alta, atingând aproximativ 10 grade la sfârșitul celei de-a doua săptămâni. Minimele termice vor fi, de asemenea, în creștere în primele zile, spre 5 grade pe 19 și 20 martie, apoi vor scădea spre -4 grade, la începutul săptămânii viitoare, urmând ca ulterior să crească ușor și treptat, atingând zero grade Celsius, la finalul intervalului de prognoză. În primele zile ale intervalului, probabilitatea pentru precipitații va fi extrem de redusă, dar va crește pe 20, 21 și 22 martie, când precipitațiile vor fi posibile la nivel local și apoi până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, doar izolat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.