Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Restaurantele, deschise la capacitate maximă pentru cei vaccinați

Ziarul de Vrancea
4 mai 2021 876 vizualizări

Detaliile noilor măsuri de relaxare preconizate să intre în vigoare la 1 iunie ar urma să fie stabilite în următorul comitet interministerial n masca rămâne obligatorie până cel puțin pe 1 august

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri că restaurantele și hotelurile de pe litoral ar putea funcționa la capacitate maximă, de la 1 iunie, pentru persoanele vaccinate.

“Este clar că putem vorbi despre fără mască pe plajă, de exemplu. Fără mască, dacă mergem la munte în drumeție etc., putem fără mască. Dar putem să vorbim și de lucruri sau de facilități pentru persoane vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitate de 100% cu persoane vaccinate la interior. Sau hoteluri, pe litoral, cu capacitate de 100% cu persoane vaccinate. Deci, sunt lucruri la care ne uităm. Putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate și așa mai departe. Vom avea aceste evenimente pilot în București și Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune și putem deja să ne gândim la astfel de evenimente”, a arătat premierul într-o declarație de presă. Întrebat dacă este posibil ca terasele de la mare să își desfășoare activitatea pe întreg parcursul nopții de la 1 iunie, premierul a replicat că o parte dintre operatorii economici nu au respectat regulile în vigoare și că așteaptă mai multă responsabilitate din partea acestora.

“Voi avea o discuție cu operatorii economici, în special cu cei din zona estivală, pentru că aș vrea să văd mai multă responsabilitate întâi și după aceea să discutăm despre relaxarea condițiilor. Au fost câteva elemente în weekend care nu mi-au plăcut la câțiva operatori economici, dar, bineînțeles, foarte mulți au respectat. Cred că ar trebui să fim mult mai duri cu cei care nu respectă și vor fi beneficii și facilități pentru cei care respectă legislația și atunci putem să discutăm. Referitor la a reveni la evenimente toată noaptea, niciodată nu a fost chiar toată noaptea. Întotdeauna sunt limite de ore, pentru că totuși sunt stațiuni și trebuie să luăm în considerare și alte lucruri, dar voi avea o vizită la Constanța și mă voi întâlni cu operatorii economici săptămâna aceasta”, a precizat Cîțu.

Pe plajă, fără mască dar cu distanțare

Premierul a menționat că există mai multe scenarii referitoare la relaxarea restricțiilor pentru persoanele vaccinate și că propunerile vor fi avansate comitetului interministerial, iar ulterior vor fi discutate cu operatorii economici. În acest sens, a atras atenția asupra faptului că în momentul în care în Israel s-a ajuns la o rată de vaccinare de 30%, s-au introdus facilități pentru persoanele vaccinate și penalități pentru cei care nu respectă regulile. “Și pe plajă, de exemplu, propunerea este că vom fi fără mască, vom putea sta fără mască pe plajă, dar bineînțeles va exista o distanțare în continuare. Deci, vor exista astfel de elemente. Acestea sunt propunerile care vor fi în comitetul interministerial, discutate apoi cu Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și vom veni cu un pachet”, a spus premierul. El a subliniat că introducerea măsurilor de relaxare depinde foarte mult de rata de vaccinare. “Cu cât avem o rată de vaccinare mai mare, cu atât putem să împingem mai mult, doar pentru persoanele vaccinate - bineînțeles. Dar haideți să vedem cum evoluează campania de vaccinare. Am avut o întâlnire cu toți operatorii economici sau cu asociațiile care reprezintă operatorii economici. De la toți am primit susținere. Toți doresc să revină la normal. În ultimele zile am văzut că cifrele și-au revenit. În prima zi de Paști am avut peste 60.000 de persoane vaccinate “, a mai precizat Cîțu.

Topul celor mai vaccinate județe

Prim-ministrul a mai declarat s-ar putea renunța la obligativitatea privind purtarea măștii în aer liber abia după data de 1 august, dar a precizat că și acest lucru depinde de ritmul în care se desfășoară imunizarea populației. “M-am uitat pe date în ultimele zile și se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv. Și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate. M-am uitat la București, Cluj, Timișoara, Constanța - cam toate sunt, când vorbim de județ - peste 20% deja rată de vaccinare. Dacă ne uităm la municipii - Cluj Napoca este la 34, de exemplu. București este la 30. Deci este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic, pe care trebuie să îl păstrăm. Aici este legătura directă dintre numărul de persoane infectate și creșterea ratei de vaccinare, ceea ce demonstrează ceea ce am spus din primul moment. Singura soluție de a scăpa de pandemie o reprezintă vaccinarea și dacă atingem acele cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie - astăzi sunt două milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, 3,4 milioane de persoane vaccinate - vom putea să redeschidem mai mult lucrurile în economie”, a spus premierul.

Din 7 mai, persoanele de peste 60 de ani se pot vaccina fără programare

după ora 14.00 se vor putea imuniza „la liber” și cei sub 60 de ani, dar cei care s-au programat vor avea prioritate

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat ieri că, din 7 mai, se modifică modalitatea de prezentare la centrele de vaccinare, iar persoanele de peste 60 de ani se vor putea prezenta la orice oră, fără programare, pentru vaccinare. Și cei din afara acestui interval de vârstă se pot prezenta fără programare, însă în intervalul 14.00 – 20.00. “Persoanele de peste 60 de ani se vor przenta direct la centrele e vaccinare, fără programare. Restul persanelor care doresc să se vaccineze se vor prezenta de la ora 14.00 până la finalul programului, la ora 20.00, fără programare. Atenție, nu vreau să apară nemulțumiri. Prioritate vor avea persoanele deja programate prin platformă și vor avea vaccinul asigurat, însă suplimentar vor fi liberate bonuri de ordine ceor care se prezintă direct la centre”, a anunțat Gherghiță. Dacă se prezintă un număr mai mare de persoane decât capacitatea de vaccinare a centrului, se pot face liste de așteptare pentru ziua următoare. Gheorghiță a mai precizat că este posibil ca această modalitate să crească numărul de doze irosite, pentru că se va merge pe o estimare medie a consumului.

România ar putea începe în această vară vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani

​​Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mai declarat ieri că există o perspectivă “clară”, din această vară, de imunizare a copiilor de 12 - 15 ani cu ser de la compania Pfizer/BioNTech. El a amintit că Pfizer/BioNTech a depus toată documentația necesară la Agenția Europeană a Medicamentului în vederea obținerii autorizării administrării vaccinului anti-COVID pentru grupa de vârstă 12 - 15 ani. “Ne așteptăm ca în următoarele zile FDA (Food and Drug Administration - Agenția Medicamentului din SUA) să acorde această autorizare și foarte probabil că, în perioada lunii următoare, și Agenția Europeană a Medicamentului va elibera această autorizare, așa încât avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina și persoanele din grupa de vârstă 12 - 15 ani, care, evident, își doresc să se vaccineze prin acordul părinților”, a precizat șeful CNCAV.

GCS: Sub o mie de noi cazuri de COVID în 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 994 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. De asemenea, de la ultima raportare, 94 de persoane au decedat, numărul total fiind de 28.474.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.170. Dintre acestea, 1.190 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.395.986 de teste RT-PCR și 909.592 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 9.124 de teste RT-PCR (4.448 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.676 la cerere) și 4.937 de teste rapide antigenice.

Brașov: Interlop drogat, prins după ce a vrut să mituiască un polițist

Un membru al clanului Amet Metin a fost oprit de polițiștii brașoveni pentru un control în trafic și depistat că a consumat metadonă, iar el a încercat să-i mituiască pe oamenii legii pentru a nu îi fi întocmit dosar penal. “Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul, în seara zilei de 03 mai 2021, i-a oferit unui agent de poliție rutieră din cadrul Poliției Stațiunii Râșnov, în mod repetat și în aceeași împrejurare, sumele de 50 Euro, 100 Euro, 200 Euro, 300 Euro, 400 Euro și în final 500 Euro, cu titlu de mită, după ce a fost depistat că a condus un autoturism pe raza aceleiași localități și a fost testat pozitiv la substanța psihoactivă metadonă, inițial pentru a nu fi testat, iar apoi pentru a nu i se recolta mostre biologice la Spitalul Orășenesc Zărnești și pentru a nu i se constitui dosar penal pentru infracțiunea de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov. Polițistul a refuzat mita și a denunțat fapta procurorilor.

Mureș: Proprietarul armei cu care un copil și-a împușcat mortal fratele, reținut

Proprietarul armei cu care un copil de 8 ani și-a împușcat mortal fratele, cu trei ani mai mic, a fost reținut. Bărbatul de 47 de ani deține legal arma, dar, luni, a lăsat-o nesupravegheată, în timp ce mai multe persoane se aflau la o cabană din județul Mureș. Un copil de 8 ani a luat-o și a manevrat-o, împușcându-și accidental fratele de la mică distanță. Din cauza rănilor suferite, copilul nu a putut fi salvat.

Doar 9000 din cei 22.500 de deținuți vor să se vaccineze

Doar 9000 din cei 22.500 de deținuți vor să se vaccineze, susține Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), care acuză că nu a fost făcută o campanie în rândurile deținuților, pentru a crește numărul celor imunizați și afirmă că astfel sunt puși în pericol agenții care lucrează direct cu aceștia. Vaccinarea deținuților se va face cu doze Johnson&Johnson. “Nici măcar jumătate dintre deținuți nu se vor vaccina, ceea ce înseamnă un real pericol pentru polițiștii din penitenciare care desfășoară activități directe cu aceștia. N-a avut cine să discute cu deținuții și să îi determine să se vaccineze. O lipsă de interes care ne va costa”, se arată în materialul publicat pe fsanp.ro.

Conform sursei citate, ofițerii Direcției Reintegrare Socială (DRS-ANP) ar trebui să conceapă astfel de programe, iar psihologii și educatorii din unitățile subordonate ANP să poarte discuții cu deținuții, să le prezinte beneficiile vaccinării și a trebui create programe și filmulețe care să-i determine pe deținuți să se vaccineze în număr cât mai mare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.