Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Redeschiderea școlilor, în pericol

Ziarul de Vrancea
24 ian 2021 849 vizualizări

Noua tulpină din Marea Britanie, care a „atacat” o școală din Capitală, ar putea da peste cap planurile autorităților care anunțau inițial o revenire la cursurile „fața în față” din 8 februarie

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că noua tulpină de COVID-19 este una extrem de agresivă și riscăm un nou val de infectări, mai ales în contextul relaxării unor măsuri, începând de luni. În aceste condiții, Voiculescu susține că măsurile de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, sunt în pericol. “Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat ministrul Sănătății.

Anunțul șefului de la Sănătate vine după ce, sâmbătă seara, ministerul a anunțat că 9 din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină cu originea în Marea Britanie - au fost pozitive la testul RT-PCR. Persoana pozitivată vineri lucrează la o școală din București, iar unitatea a fost închisă și va fi dezinfectată în cursul zilei de luni. Toate persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat ieri că specialiștii DSP, INSP și ai Ministerului Sănătății au în atenție situația de la Școala 28 din București, unde un profesor a fost confirmat cu noua tulpină. Întrebat ce se întâmplă cu deschiderea școlilor, ministrul a precizat că “interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează”. “Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie”, a mai declarat ministrul. Sorin Cîmpeanu a precizat că nu se ia în calcul un scenariu hibrid pentru redeschiderea școlilor, întrucât acesta a fost ineficient. “Scenariile anunțate exclud această posibilitate a scenariului hibrid. Acest scenariu hibrid s-a dovedit ineficient din perspectivă educațională. Scenariile anunțate rămân aceleași, sub rezerva analizei evoluției epidemiologice, mai ales cu privire la această nouă tulpină”, a mai precizat ministrul.

Câți copii s-ar putea întoarce la școală

Anterior, sâmbătă, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, în baza actualei situații privind evoluția crizei sanitare în România, aproape jumătate dintre elevi ar urma să reia cursurile “față în față” în semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021.  În ceea ce privește universitățile, acestea decid cum se derulează cursurile și alte activități, existând posibilitatea prezenței fizice și în centre universitare din orașe cu indici ridicați de infectare. “Cu siguranță, pot să vă ofer foarte rapid acest răspuns la fotografia momentului. Datele se pot schimba, noi ne dorim să se schimbe în bine, dar vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie. Va fi un moment de referință. O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi. Universitățile, cei 500.000 de studenți, au alt regim pentru că universitățile vor decide fiecare dacă urmează cursurile în sistem fizic, online sau hibrid. Decizia le aparține, răspunderea aparține fiecărei universități”, a spus Cîmpeanu.  Acesta a precizat că nu există o interdicție legală ca studenții să participe fizic la cursuri și alte activități în acele localități aflate în scenariul roșu. În schimb, în zonele roșii doar grădinițele și copiii din învățământul primar vor merge la școală.

Cîmpeanu: Numărul profesorilor care vor să se vaccineze a crescut semnificativ

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat “creșteri semnificative” ale numărului angajaților din sistemul de educație care și-au manifestat intenția de a se imuniza anti-COVID-19, comparativ cu datele raportate după prima etapă a consultărilor. El susține că a discutat cu coordonatorul campaniei naționale de vaccinare pentru a exista o prioritizare a angajaților din educație, în special a celor care lucrează nemijlocit cu copiii, fără a fi afectată vaccinarea celor programați deja. “Sunt creșteri semnificative, iar rezultatul în vom raporta în data de 1 februarie, înainte de a fi luată decizia din 2 februarie cu privire la deschiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. El a precizat că aceia care și-au exprimat disponibilitatea de a se imuniza sunt “apreciabil mai mulți” decât cei 168.000 de angajați care au răspuns pozitiv inițial. Ministrul a explicat că există un grup “mare” al celor angajați în sistemul de educație care sunt indeciși cu privire la vaccinare, arătând că grupul celor care au deja luată decizia de a nu se vaccina, din diverse motive, este mult mai mic decât al profesorilor nehotărâți. Cîmpeanu a reafirmat că există mulți angajați din sistem care nu au răspuns deloc, iar lipsa unui răspuns a fost contabilizată drept refuz cu privire la vaccinare.  Acesta a menționat că în mod categoric nu este timp fizic pentru vaccinarea cadrelor didactice care doresc să se imunizeze înainte de începerea celui de-al doilea semestru, însă a menționat că a discutat cu Valeriu Gheorghiță ca personalul din educație să poată avea prioritate, însă fără a afecta vaccinarea celor care au fost deja programați.  Ministrul a mai explicat că nu există o situație a cadrelor didactice care s-au programat deja la vaccinare, arătând că vaccinarea este un act medical care se supune regulilor de confidențialitate.

Circulară despre vrăjitorie în Biserica Ortodoxă

La câteva luni de când a fost întronizat arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Calinic i-a luat în vizor pe preoții din subordine care se ocupă cu „deschiderea cărții”. O practică care ține mai degrabă de sfera vrăjitoriei, interzisă de Biserică. Prin intermediul acesteia, clericii care o practică profitând de naivitatea unora dintre credincioși susțin că le ghicesc viitorul în funcție de versetele biblice sau de însemnele grafice pe care le văd prima dată după ce oamenii deschid la întâmplare unele cărți de cult, precum Biblia, Liturghierul, Pravila sau Psaltirea.

Arhiepiscopul Calinic a trimis de curând o circulară în întreaga eparhie prin care le reamintește preoților ce pedepse riscă în cazul în care sunt prinși pe picior greșit. „La nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoții au fost rugați să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea”, a declarat ierarhul potrivit site-ului Arhiepiscopiei.

Altfel spus, preoții găsiți vinovați că încalcă canoanele Bisericii riscă să fie trecuți în rândul laicilor cu posibilitatea de a putea fi reabilitați, sau, mai grav, pot fi opriți definitiv de la săvârșirea slujbelor. Aceasta fiind pedeapsa cea mai grea pe care o poate primi un preot pe linie ierarhică.

Pedepsele nu sunt valabile numai în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, ci în întreaga Patriarhie. „Biserica, fără îndoială, interzice anumite forme divinatorii (n.r.: pretinsa putere de a prezice viitorul) existente înăuntrul unor practici ale vrăjitoarelor, dar pe de altă parte, în niciun caz oficial ci mai degrabă neoficial, au fost acceptate ici colo asemenea practici înăuntrul Bisericii. Aici trebuie să spun ceva care este foarte important: ele sunt lucruri marginale. Nu o există o practică generală în Biserică. Acum, în mod evident, Biserica trebuie să se îndepărteze de asemenea practici care sunt cerute în spațiul credinței populare. Uneori și clientul solicită marfa, însă fără îndoială nu au nimic de a face cu doctrina creștină și atunci Biserica este chemată să se îndepărteze de toate aceste lucruri”, a declarat pentru site-ul G4Media.ro, Marius Vasileanu, profesor Antropologia Religiilor.

Nervozitate la Moscova după ce limba rusă și-a pierdut statutul special în Moldova

Konstantin Kosaciov, președintele Comisiei pentru relații internaționale din Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a criticat vineri în termeni virulenți decizia din urmă cu o zi a Curții Constituționale de la Chișinău prin care a fost declarată neconstituțională legea care conferea limbii ruse statut special în Republica Moldova. Criticile au fost exprimate într-o postare pe blogul senatorilor ruși de pe pagina de internet a Consiliului Federației, intitulată „În Europa prin încălcarea drepturilor rușilor?”. Kosaciov pune pe același plan decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova și pe cea a Ucrainei din 16 ianuarie prin care întregul sector de servicii din această țară trece exclusiv la limba ucraineană, calificându-le pe ambele drept „atacuri împotriva limbii ruse”.

Senatorul rus vede o legătură între cele două măsuri și aspirația de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei. „Am impresia că Europa tratează cu indulgență astfel de decizii, considerându-le în deplină concordanță cu valorile europene, la care aderă în mod declarativ Kievul și Chișinăul, încălcând de fapt convențiile europene”, susține Kosaciov, în opinia căruia „rusofobia devine un element sistemic al politicii europene, încurajată de Uniunea Europeană în vecinătatea Rusiei”.

Referitor la decizia de joi a Curții Constituționale de la Chișinău, el susține că aceasta a fost luată la presiunea forțelor proeuropene. „Acești politicieni înțeleg integrarea țării lor într-un mod specific, prin renunțarea la vechea identitate moldovenească și a propriei statalități de dragul alipirii la România”, scrie Kosaciov, adăugând că nu întâmplător atât președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, cât și deputații care au contestat legea votată la sfârșitul anului trecut și promulgată de Igor Dodon dețin cetățenie română.

În acest context, Kosaciov amintește că președintele Maia Sandu a promis în campania electorală că vrea să construiască un stat în care cetățenii tuturor grupurilor etnice se vor simți în siguranță, în care drepturile lor, inclusiv dreptul de a-și folosi limba, vor fi protejate în mod fiabil. Dacă Maia Sandu va susține decizia Curții Constituționale, atunci, în opinia sa, va fi foarte dificil să realizeze obiectivul declarat de ea: „stabilirea unor relații bune cu Rusia și rezolvarea multor probleme acumulate între țările noastre”. „Nu mai puțin important este faptul că decizia Curții Constituționale îndepărtează Moldova și mai mult de soluționarea conflictului transnistrean. Este greu de imaginat că locuitorii din stânga Nistrului, care au suferit o tragedie în urmă cu 30 de ani, din cauza acelorași probleme lingvistice și acelorași dorințe ale autorităților de la Chișinău de a efectua o românizare forțată, ar dori brusc să se reintegreze cu o astfel de Republică Moldova”, afirmă senatorul rus.

Două orașe din România, într-un top mondial al vieții sănătoase

Două orașe din România au fost incluse într-un clasament care prezintă 20 de orașe la nivel mondial în care se poate trăi cel mai sănătos în 2021. Topul a fost realizat de o companie britanică de brokeraj și consultanță DOT Zinc. Timișoara și Cluj-Napoca se regăsesc în top 20 orașe în care se trăiește cel mai sănătos pe pozițiilor 15 și 16, obținând scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Abia după cele două orașe românești se situează Helsinki, Copenhaga, Munchen, Praga și Oslo.

Potrivit Mediafax, specialiștii companiei au analizat o multitudine de factori, printre care rata obezității, durata de viață, criminalitatea, poluarea, serviciile medicale, costul unui kilogram de mere, siguranța cetățeanului, precum și numărul de ore de expunere la soare într-un an. Fiecăruia dintre aceste aspecte i-a fost atribuit un scor în baza metodologiei autorilor, care a condus către un scor total.

În topul de la începutul anului 2021, pe locul întâi se situează orașul Valencia din Spania, cu un punctaj total de 2318 puncte. Valencia a fost nominalizat drept principalul oraș în care se poate trăi sănătos, iar autorii topului notează că este vorba despre un cumul de factori. „Orașul are o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig și este împânzit de zone verzi care îmbunătățesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, notează Salman Haqqi, specialist în cadrul DOT Zinc.

România, în topul mondial al vaccinărilor anti-COVID

Peste 63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate până acum în 56 de țări, potrivit statisticilor centralizate de Bloomberg. La acest moment s-a ajuns la un ritm mediu de 3,21 milioane de doze pe zi. O treime dintre dozele de la nivel global au fost administrate în Statele Unite, 21,1 milioane de doze din 14 decembrie și până acum.

Din punct de vedere al numărului total, Statele Unite sunt urmate de China – circa 15 milioane de doze și Marea Britanie – 6,3 milioane de doze.

În ce privește rata de vaccinare, Israelul a ajuns la 38 de doze administrate la 100 de locuitori, Emiratele Arabe Unite la 22 doze/100 locuitori, fiind urmate Seychelles, cu o rată de 17,5, însă în condițiile unei populații de sub 100.000 de locuitori.

România se află în prima parte a clasamentului în ambele statistici: pe locul 16 atât în topul privind numărul total de doze administrate, cât și și în cel privind rata vaccinării.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.