Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Războiul Firea - Dragnea, repriza a doua: pe viață și pe moarte

Ziarul de Vrancea
10 nov 2018 694 vizualizări

Primarul Capitalei susține că Dragnea pregătește OUG pentru a desființa Bucureștiul, ca administrație: "Vrea să mă anihileze n despre o candidatură la Cotroceni, în termeni mai ambigui: "Niciodată să nu spui niciodată" n "Nu e în toate mințile", spun apropiați ai liderului PSD n

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susține că, într-o întrevedere cu primarii de sector, Liviu Dragnea ar fi anunțat că are pregătită o ordonanță de urgență prin care să desființeze Bucureștiul și să transforme cele șase sectoare în orașe, din punct de vedere administrativ. Firea a precizat că o astfel de OUG este anticonstituțională și l-a acuzat pe Dragnea că vrea să o anihileze pe ea. ”Sunt primar general. Vreau să îmi închei bine activitatea de primar general (...) și faptul că Dragnea vrea să desființeze Bucureștiul arată disperarea și că îmi reunoaște calitățile și își imaginează că nu poate să mă învingă decât luându-mi locul de muncă. Se spune că în viață, și în viața politică, niciodată să nu spui niciodată. Eu, în acest moment, vreau să închei bine mandatul de primar general”, a declarat Firea, întrebată dacă ia în calcul o candidatură la președinție. 

Primarul Capitalei a declarat că, săptămâna trecută când era plecată la Tokyo, Dragnea a avut o întâlnire cu primarii sectoarelor. ”Le-a spus că vrea să desființeze Bucureștiul. Prin OUG cele șase sectoare să devină orașe, ceea ce este anticonstituțional. Nu se poate modifica Legea fundamentală prin OUG. Nădăjduiesc că doamna prim ministru și miniștrii nu vor fi de acord cu o ordonanță care contravine Constituției. (...) Dorește să mă anihilesze pe mine. Acest război a ajuns la absurd. Dacă ar putea m-ar anihila fizic”, a declarat Firea, la România TV. Ea a afirmat, referitor la exlcuderea lui Marian Neacșu și a lui Adrian Țuțuianu, că este un moment de cumpănă prin care trece PSD. ”În ceea ce mă privește, mi s-a spus că se pregătește de asemenea o mazilire, că sunt calcule făcute, strategii, un întreg scenariu. (...) Mi s-a comunicat că beneficiez de un tratament special, că nu vrea să mă excludă pentru că nu vrea să îmi ușureze viața, pentru că știe că am oferte de la alte partide, dar vrea să îmi curme cariera și să mă elimine de la organizația București și Ilfov”, a mai comentat Firea. Ea a adăugat că nu va întreprinde absolut nimic. Firea a reluat afirmațiile potrivit cărora tensiunile dintre ea și Dragnea au apărut din cauza ambițiilor acestuia legate de președinția României și pentru că o suspecta că vrea să candideze pentru funcția supremă în stat.

Întrebată dacă are oferte de la alte partide, Firea a evitat să răspundă: ”Eu sunt în primul rând primar și cred că timpul pentru activitatea politica este limitat”. Firea a mai declarat că își va spune punctul de vedere în următoarea ședință a Comitetului Executiv al PSD și că este curioasă ce argumente va avea Dragnea ca să o dea afară de la organizația București. De asemenea, ea a precizat că va participa la alegerile pentru șefia organizației București doar dacă acestea vor fi corecte, ceea ce e greu de crezut având în vedere modul în care acționează Dragnea. Altfel, ea a susținut că nu dorește să legitimeze o ”cacealma”.

Liviu Dragnea nu a avut până aseară nicio reacție, însă oameni apropiați lui din partid au atacat-o pe Gavriela Firea, mergându-se până la a fi acuzată că nu e în "toate mințile".

Bulgaria ne ia fața la Bruxelles

n Raportul MCV pe Justiție, mult mai dur pentru România decât pentru Bulgaria: Comisia Europeană va cere oprirea implementării legilor justiției și a codurilor penale și relansarea procesului de numire a șefului DNA n

Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public mâine de Comisia Europeană, consultat de site-ul de știri G4Media.ro, arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decât a României. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenției Naționale de Integritate și Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate) și va adăuga alte recomandări extrem de dure. Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără: oprirea imediată a implementării legilor Justiției realizate de Comisia Iordache, precum și a ordonanțelor de urgență emise de Guvernul Dăncilă; stoparea implementării Codului Penal și a Codului de Procedură Penală modificate; asumarea de către Parlament și Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneția și GRECO (Grupul de State împotriva Corupției, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislația din Justiție.

De asemenea, potrivit draftului, CE va cere și relansarea procesului de numire a șefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experiență în lupta anticorupție. Executivul comunitar va mai recomanda ca avizul CSM în procedura de revocare și numire procurorilor șefi să fie obligatoriu, și nu consultativ, cum este în acest moment. În plus, raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare în justiție (MCV) va stipula clar că România nu va scăpa de acest mecanism.

Va fi dat Tăriceanu de colegi pe mâna DNA? Greu de crezut!

n Biroul Permanent al Senatului discută azi cererea DNA de ridicarea a imunității în cazul lui Tăriceanu, acuzat de luare de mită

Biroul permanent al Senatului va discuta astăzi solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul președintelui acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită, a confirmat, pentru Agerpres, social-democratul Claudiu Manda.  Biroul permanent va înainta apoi cererea Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere, care va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviințeze sau nu solicitarea. 

Direcția Națională Anticorupție susține că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, ar fi primit indirect, în perioada 2007 - 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Tăriceanu a declarat miercuri că Guvernul nu a efectuat nicio plată în contul licențelor Microsoft în timpul mandatului său de premier, precizând că nu a primit nicio comunicare oficială referitoare la începerea urmăririi penale într-un dosar al DNA care să îl vizeze. 

Senatorul PSD Claudiu Manda a explicat joi că a preluat solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale pentru Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de vicepreședinte al Senatului. El preciza că dosarul de la DNA are 73 de volume, fiecare cuprinzând între 190 și 300 de pagini.

 

Demisionarul Victor Negrescu, în așteptarea discuțiilor din partid:

"Procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic. Și gratis aș lucra"

Victor Negrescu, care vineri și-a depus demisia din funcția de ministru delegat pentru Afaceri Europene, face câteva precizări, în așteptarea discuțiilor din partid, afirmând că procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic și ar lucra și benevol pentru România la un proiect atât de important dacă se dorește acest lucru.

”În așteptarea discuțiilor din interiorul partidului menționez cele trei obiective pe care le-am propus la începutul mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene: consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică. Mai exact muncă de echipă și bună colaborare cu toată lumea.); democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană (obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul UE organizate în toată țara. Mai exact totul a fost transparent iar discuțiile cu oamenii au fost esențiale.); o nouă atitudine în domeniul afacerilor europene (obiectiv atins prin crearea Trioului România-Germania-Franța și preluarea Președinției Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. Mai exact prestigiul țării a fost apărat acolo unde am putut contribui.)”, a scris duminică Victor Negrescu pe pagina sa de Facebook.

El spune că, de fapt, cel mai important lucru este că ”tot procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul UE este în grafic atât pe dimensiunea politică cât și logistică”.

”Am mai spus public că am pregătit totul cu o echipă de specialiști foarte bine pregătiți în așa fel încât să nu depindă lucrurile de un demnitar sau altul. Totul este deja gata în măsura în care nu se doresc schimbări majore față de planurile aprobate de Guvernul României sau de Consiliul interministerial privind Președinția Consiliului UE prezidat de Primul ministru”, continuă Negrescu.

Victor Negrescu remarcă faptul că acum două zile activitatea sa era considerată foarte bună, dar la câteva minute după ce ”un zvon a apărut miraculos pe surse” a fost atacat cu agresivitate de colegi de Guvern: ”Interesant este că acum două zile activitatea noastră era considerată ca fiind foarte bună, cu rezultate. Rămâne de analizat dacă atacarea cu agresivitate în presă la doar câteva minute după ce un zvon a apărut miraculos pe surse, a unui coleg de Guvern și de partid este normală și o reală dovadă de colegialitate și susținere”.

”Am spus-o încă din momentul în care am părăsit funcția de europarlamentar pentru această responsabilitate: Nu am mize personale! Este o onoare pentru mine să reprezint România! Președinția la Consiliul Uniunii Europene este a României, a tuturor românilor, nu a unui ministru delegat. Pentru acest lucru este nevoie de un efort național și nu este prima dată când o spun. Facem politică pentru idei în care credem, pentru oamenii pe care dorim să îi reprezentăm, pentru idealurile pe care le avem pentru viitor. Vineri când am plecat de la birou am lăsat totul la zi și pregătit pentru următoarea săptămână de lucru. Dorința mea este ca proiectul să aibă continuitate. Parcursul european al României trebuie să continue. Și benevol aș lucra pentru România la un proiect atât de important dacă se dorește acest lucru. Poate de aceea programul nostru de voluntariat a fost atât de popular. Idealurile pe care le-am exprimat, în calitate de Președinte-coordonator național al PES activists România, o structură cu peste 10.000 de membri și simpatizanți social democrați interesați de politica europeană, și în consecință de membru BPN al Partidului Social Democrat de mulți ani, rămân aceleași”, încheie Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și-a depus demisia după ședința de Guvern de vineri. Demisia acestuia a fost confirmată de către ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, care a spus că în ședința de Guvern a avut loc ”o discuție principială” despre modul în care România este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a fost o discuție la finalul ședinței de Guvern, pe care Victor Negrescu ”a luat-o personal” și a dovedit că nu știe să lucreze în echipă.

Mesajul principesei Margareta la un secol de la încheierea Primul Război Mondial

Principesa Margareta, custodele coroanei, transmite un mesaj la împlinirea unui secol de la încheierea Primului Război Mondial, afirmând că suferința și sacrificiul strămoșilor noștri ne leagă astăzi în omenie, speranță, compasiune și toleranță., dar și în mândrie, întrucât, ca orice profundă suferință, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălțător și dătător de curaj. ”Mă adresez fiecărui român în parte, oriunde s-ar afla, în țară sau în lumea largă. Astăzi, în a unsprezecea zi din cea de-a unsprezecea lună a anului, la ora unsprezece, întreaga umanitate comemorează un secol de la încheierea Marelui Război, o tragedie care a costat peste nouă milioane de vieți, pe întreg globul pământesc”, afirmă principesa Margareta. Custodele Coroanei amintește că România a pierdut acum o sută de ani mai bine de o jumătate de milion de oameni de toate vârstele, dintr-o populație totalizând 7,5 milioane de locuitori. ”Vă chem să trăim în această dimineață un moment de comuniune, în suflet și în gând. Fiecare dintre familiile noastre a avut o victimă în anii cumpliți ai Primului Război Mondial. Fiecare dintre familiile noastre a fost în doliu, acum un secol. Suferința și sacrificiul strămoșilor noștri ne leagă astăzi în omenie, speranță, compasiune și toleranță. Și în mândrie. Ca orice profundă suferință, tragedia celor de acum o sută de ani are în ea ceva înălțător și dătător de curaj”, continuă principesa. Ziua Armistițiului este celebrată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta și Puterile Centrale la Compiegne, Franța, eveniment ce a marcat încetarea ostilităților pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial și a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 - cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918.

 

 

Orașul Iași a fost desemnat Capitala Tineretului din România ediția 2019-2020

Orașul Iași a fost desemnat Capitala Tineretului din România pentru ediția 2019-2020. Celelalte orașe finaliste au fost Brașov și Roman.

Orașul care a câștigat acest titlu a fost desemnat la Summit-ul Tinerilor, care s-a desfășurat la Baia Mare, oraș care deține în prezent titlul de Capitala Tineretului din România. Tot la Baia Mare a fost lansat și Corpul European de Solidaritate pentru tineri. Iașiul va deține titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2019 - 1 mai 2020. Conceptul câștigător care a adus titlul la Iași este bazat pe un buget consolidat estimat la aproximativ 500.000 de euro. Împreună cu titulatura de Capitala Tineretului din România, Iașiul a câștigat și premiul de 50.000 de euro, oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului național Capitala Tineretului din România. Programul este coordonat de Guvernanța Capitalei Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR) – și își propune să dezvolte modul în care autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de tineret și cu mediul privat pentru a pune tinerii din România în centrul procesului de dezvoltare urbană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.