Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: 20.000 de cazuri pe zi, în următoarele două - trei săptămâni

Ziarul de Vrancea
2 oct 2021 691 vizualizări

Sâmbătă au fost raportate peste 12.500 de infectări, un număr record de la începutul pandemiei n ieri, al ATI mai existau doar opt locuri disponibile în toată țara

Medicul Alexandru Rafila a declarat ieri că, în următoarele două - trei săptămâni, se va atinge nivelul de 20.000 de cazuri pe zi, dar nu acest număr este relevant, ci numărul persoanelor care ajung la spital și al celor care vor avea nevoie de secțiile de ATI. “Săptămâna asta probabil că vom avea o medie săptămânală de 9.000 de cazuri, peste o săptămână vom avea 13.000- 14.000 de cazuri, spre sfârșitul săptămânii viitoare. Această cifră de care toată lumea este speriată - de 20.000 de cazuri pe zi - este posibil să fie atinsă în următoarele două - trei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila. Întrebat la ce se așteaptă, medicul a afirmat: “Suprasolicitarea, depășirea capacității de reacție, de tratare a pacienților, este, din păcate, foarte – foarte aproape”. El a precizat că în spitalele din întreaga țară sunt pacienți tratați în UPU sau care așteaptă pe holuri găsirea unor paturi. “Situația este foarte- foarte serioasă în acest moment”, a mai declarat medicul.

150 de decese

8.682 cazuri noi de coronavirus au fost depistate în ultimele 24 de ore, după ce sâmbătă a fost depășit recordul absolut de cazuri noi de la începutul pandemiei (12.590). În ultima zi s-au efectuat 46.075 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 18,84 %. În total, de la debutul pandemiei în România au fost înregistrate 1.265.827 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 150 decese de persoane infectate cu COVID-19, iar la terapie intensivă sunt internate 1.440 de persoane, record în acest val 4.

Până ieri, 37.544 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Nu mai puțin de 15 județe, aproape o treime din total, au raportat peste 200 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. De departe cel mai mare număr se regăsește în continuare în Capitală, cu peste 2.400 cazuri noi raportate. Pe locul doi s-a detașat Iașul cu peste 600, iar apoi Timiș cu 578.

Grupul de Comunicare Strategică a mai anunțat că 8 locuri la ATI erau disponibile ieri - în Tulcea 4, București-2 și câte unul la Prahova și Brașov.

Masca, obligatorie pe stradă la „peste 6”

​Masca va deveni obligatorie pe stradă, magazinele se vor închide de la ora 22:00, școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare, iar cei vaccinați sau trecuți prin boală vor putea participa la evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mie, doar în intervalul orar 5,00-24,00 și până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, a hotărât sâmbătă Guvernul.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că hotărârea va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală. Acestea vor putea ieși și în perioadele în care circulația este restricționată. “Hotărârea de Guvern aproată astăzi va permite desfășurarea unor activități doar pentru persoanele vaccinate care au 10 zile de la a doua doză, respectiv pentru cei trecuți prin boală, aflați în perioada dintre a 15-a și a 180-a zi”, a anunțat Raed Arafat, referindu-se la localitățile incidența depășește 6 la mie.

El a menționat că nu se mai permite participarea persoanelor testate la evenimente publice pentru că acestea pot fi totuși infectate.

Cătălin Drulă, candidatul USR la președinție?

 propunerea a fost făcută de un deputat al partidului după ce fostul ministru al Transporturilor a câștigat detașat alegerile pentru Biroul Național n echipa propusă de Barna și-a consolidat majoritatea în forul de conducere

Echipa lui Dan Barna a câștigat cele mai multe voturi la alegerile USR-PLUS pentru Biroul Național, adunând circa 57% din voturi (14 mandate din 24). Echipa lui Dacian Cioloș, recent votat ca președinte al USR-PLUS, a obținut 33,6% (8 mandate). La nivel individual, dintre cei 24 de membri ai viitorului Birou Național, Cătălin Drulă a obținut cele mai multe voturi și va fi vicepreședinte. Ceilalți vicepreședinți vor fi (în ordinea voturilor primite): Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Anca Dragu, Allen Coliban și Claudiu Năsui. Dacian Cioloș a ieșit pe locul cinci la voturi din echipa sa, dar el deja fusese votat președinte al partidului.

Deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu afirmă că fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă, care a primit cele mai multe voturi pentru a deveni vicepreședinte al USR PLUS, ar putea fi candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale din 2024. “De urmărit ascensiunea acestui om hotărât și competent”, a scris, ieri pe Facebook, deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu. Acesta a mai punctat și că echipa lui Dan Barna “va avea votul decisiv în Biroul Național pentru marile decizii pe care le va lua USR PLUS următorii ani”, în urma alegerilor din weekend.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a fost întrebat de jurnaliști, ieri dimineață, dacă va putea conduce partidul fără majoritate în Biroul Național. “Înțeleg ce spuneți, că echipa pe care am reprezentant-o nu are majoritate. Dar majoritățile se construiesc. Majoritățile se construiesc în jurul obiectivelor”, a răspuns Cioloș.

Delegații de la Congresul USR-PLUS au votat ieri să fie scoasă din denumire titulatura PLUS, astfel încât partidul de va numi doar USR. Astfel, Dacian Cioloș, până de curând președinte al partidului PLUS, va deveni președinte al noului partid USR care s-a format ca urmare a fuziunii dintre cele două formațiuni.

Suspect de contrabandă, împușcat în cap de un polițist de frontieră

Un tânăr de 28 de ani a fost împușcat în zona capului de către un agent de la Sectorul Poliției de Frontieră Românești, după ce ar fi încercat să dea cu mașina peste acesta.

Bărbatul, care se afla în stare gravă, a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Potrivit anchetatorilor, tânărul de 28 de ani a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor de frontieră și l-a acroșat cu autoturismul pe unul dintre agenți. În momentul respectiv, unul dintre polițiști a folosit armamentul din dotare, trăgând mai multe focuri spre mașina suspectului. “Colegii noștri au folosit armamentul din dotare, cu respectarea procedurilor legale în vigoare, au efectuat somație regulamentară, fiind executate mai multe focuri de armă, atât în aer, cât și asupra autoturismului”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră. Ulterior, șoferul mașinii a pierdut controlul volanului, a ieșit de pe carosabil și a intrat cu mașina într-o lizieră. Tânărul era rănit, iar surse judiciare susțin că aceasta ar fi fost împușcat în zona capului. Purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani, Delia Nenișcu, a precizat că asupra contrabandistului, care conducea o mașină cu numere false, au fost trase 12 cartușe. În autoturism au fost descoperite mai multe colete cu țigări.

Un avion cu români la bord s-a prăbușit în Italia. Toți pasagerii au murit

Un avion privat înmatriculat în țara noastră s-a prăbușit duminică după-amiază în apropierea aeroportului Linate din Milano. Avionul, un Pilatus PC12 înmatriculat YR-PDV, a decolat de la aeroportul Linate din Milano cu destinația Olbia, însă după un tur de aeroport s-a prăbușit într-o zonă rezidențială de la sud-est de Milano și în imediata apropiere a aeroportului Linate și a unei stații de metrou, informează site-ul boardingpass.ro

Pilotul era de naționalitate română, și conform Corriere della Sera, îl chema Dan Petrescu. Alături de el, în avion se afla soția și copilul lor, alături de alți cinci amici cu naționalitate încă necunoscută.

Un bărbat și-a ținut ascunsă mama decedată, încă din primăvară, pentru a-i încasa pensia

O bătrână de 90 de ani din județul Buzău, Râmnicelu, ar fi decedat încă din primăvară, însă fiul ei de 51 de ani – cunoscut ca un consumator înrăit de alcool – a ținut-o ascunsă în grădină casei, unde a acoperit-o cu vegetație.

Poliția ar fi fost sesizată chiar de poștaș, care a relatat că nu a mai văzut-o pe bătrână de mai multe luni. „Nu au existat sesizări referitor la acte de violență intrafamilială”, au precizat polițiștii.

Președintele Iohannis a primit Premiul „Carol cel Mare”

Președintele Klaus Iohannis a primit, sâmbătă, în Germania, Premiul internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen – Pentru unitatea Europei.

Comitetul director al Premiului „Carol cel Mare” a decis să acorde distincția ca recunoaștere a meritelor în ceea ce privește „conducerea României pe o traiectorie pro-europeană, bazată pe valorile statului de drept”, pentru „eforturile depuse pentru consolidarea Uniunii Europene și a statelor membre”, precum și pentru „promovarea echității, a protecției minorităților și a diversității culturale și pentru rolul său de creator de punți de legătură între societățile din vestul și estul Europei”.

Premiul internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen este conferit anual, începând cu anul 1950, personalităților publice sau organizațiilor care s-au remarcat prin implicarea deosebită în favoarea unității europene sau a cooperării între statele membre.

Pe lista laureaților se află părinții fondatori ai Comunității Europene, arhitecții Uniunii Europene moderne și reprezentanții mișcărilor democratice din Europa Centrală și de Est. Printre personalitățile marcante care au primit acest premiu se numără și Winston Churchill, Henry Kissinger, Vaclav Havel, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Van Rompuy, Martin Schulz, Papa Francisc, Simone Veil, regele Juan Carlos al Spaniei și Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit în 2004 singurul Premiu Extraordinar „Carol cel Mare” acordat până în prezent.

Un interpret de muzică populară a murit de COVID-19

Interpretul de muzică populară din Banat Petrică Moise a murit, sâmbătă seară, după ce s-a infectat cu SARS CoV-2. El nu se vaccinase împotriva COVID-19 și se afla internat la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara de câteva zile.

Petrică Moise a fost unul dintre cei mai îndrăgiți interpreți și compozitori bănățeni de muzică populară, iar muzică lui a depășit granițele Banatului și ale țării. S-a născut la 19 iunie 1947 în satul Chisoda în județul Timiș, lângă Timișoara, într-o familie de țărani bănățeni. Petrică Moise este interpretul imnului neoficial al Banatului, cântecul „Iorgovan, frumoasă floare”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.